Det gode fra det dårlige og de Amerikanske genistreger.

Chefgreenkeeper i Stensballegaard Golfklub, Rasmus Nielsen, fortæller hvordan det kan være, at man i Stensballegaard næsten går upåvirket gennem regnmængderne, og kan stille med en særdeles tør bane blot 30 min efter det stopper med at regne – En egenskab flere end 1.000 gæster udnyttede i oktober 2017.
”Det svært ikke at hylde, de amerikanske måder at designe golfbaner på. Banearkitekt Rick Barril, tog blandt andet de såkaldte California Greens og Catch-Bassiner med til Stensballegaard, da han designede banen for 10 år siden. Begge dele var for mig relativt ukendt land. Jeg var vant til klassiske danske push-up greens, og at dræning var noget, der foregik under jorden. Stensballegaard Golfs opbygning er tæt på den diametrale modsætning af alt jeg havde arbejdet med før. Jeg vil forsøge, at forklare årsagerne til hvorfor golfbanen i Stensballe, som er placeret på stiv lerjord kan være en af landets tørreste baner når det danske efterår viser tænder.

Overflade-dræning.
Som udgangspunkt virker det ulogisk. Lerjord og høj dræningseffekt går normalt ikke hånd i hånd. Det er ikke fordi naturlovene er blevet brudt på Stensballegaard Golf, de er blot blevet udnyttet til vores egen fordel. Dræning gennem jorden er så godt som ikke eksisterende i den stive Stensballe ler. Al dræning forgår derfor fra overfladen til catch-bassinerne, i alt 385 styk fordelt på hele anlægget. Med andre ord, over 2 bassiner for hver eneste hektar golfbane. En amerikansk genistreg med en enorm effekt, for uden disse opsamlingspunkter, og de mange kilometer rørføring ville store dele af vores bane stå under vand i 3-4 måneder om året. Selvfølgelig kan der blive vådt i Stensballe, og vi har også oplevet at måtte lukke for buggy kørsel en dag eller to i de meget våde perioder. Men jeg har endnu ikke oplevet at spillet er blevet umuliggjort på grund af regn.

Californiske drømme greens.
En anden ting, som Rick Barril havde med til Stensballegaard, var California Greens – det såkaldte flush-system. Det særlige ved denne type greens er det meget lave indhold af organisk materiale i vækstlaget. Vi er helt nede på 2% organisk materiale, resten er sand. Sandet er nøje udvalgt med grovhed og kornstørrelser, der sikrer maksimal drænings effekt, helt op til 60.000 kubikmeter i timen pr hektar. De i alt 16 kilometer drænrør under greens sikrer, at vandet også kan komme væk når det er igennem vækstlaget. I praksis betyder denne opbygning at greens fremstår tørre selvom det regner, og allerede er afvandet få minutter efter et kraftigt skybrud. Jeg har endnu ikke oplevet overfladevand på greens i mere end 5 minutter efter kraftigt regnvejr.

Genbrug er god brug.
Vand er en vigtig ressource, når vi taler professionel græspleje. Det er dog også en tung post rent økonomisk, især i 2018 er der på de danske golfbaner blevet brugt meget vand. Udover de åbenlyse økonomiske udfordringer, hviler der også et stort ansvar overfor vores miljø, grundvand, og udnyttelse af de tilgængelige ressourcer. I Stensballegaard Golfklub er således 2/3 af alle drænede arealer ført til et lukket, sø og kanal system, hvorfra vi henter vandingsvandet i den sidste og lavest liggende sø. Desuden har vi mulighed for at åbne og tømme systemet i de ekstreme perioder. På den måde kan vi sikre vi os at der altid er plads til det vand der måtte komme”.

Forrige artikelMed golfkøller til Polske Gdańsk
Næste artikelNordlys, varme kilder, arkitektur og golf
Golfbladet.com
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.