Wedge betyder kile. En kile fungerer bedst når den har kontakt med to flader på samme tid. Pitch betyder også kast, så måske skal vi kaste vores wedge imellem bolden og jorden?

Hvis du vil være god rundt om greenen, så skal du have godt udstyr og dine wedges skal være lavet til at komme rigtigt ind i mellem bolden og jorden. Her skal du have kontrolleret friktion og hastighed, for at komme tæt på hullet og det er i høj grad det godt kort spil går ud på.

Valg af indspil, handler meget om dit værktøj og valget af slag type bør styres igennem hvilke(n) wedge(s) du har, og også hvilken bold du spiller med.

Hvilket loft skal jeg have? Hvilken bounce skal jeg bruge? Hvilket grind passer til din teknik? Hvilken bold spiller du med? Og til hvilken situation. Mulighederne rundt om green er uendelige, men jeg ønsker for dig, at altid spiller det bedste slag muligt for dig. Desværre kræver det både dyre wedges og bolde for at kunne slå de slag du ser på TV.

Jeg bliver ofte spurgt hvordan laver jeg backspin? Dette opstår i høj grad igennem friktionen som skabes mellem slagfladen og bolden. Her er der en verden til forskel på om du anvender en hård billig bold eller en blød tour bold og en hård støbt wedge eller en blød forged wedge. Den optimale kombination for friktion er blød mod blød for at lave backspin.

Uden optimalt backspin vil bolden ofte løbe længere efter den landet end der måske er plads til, eller er ønsket. Spiller du med en støbt wedge og en hård bold, er det desværre det resultat du som oftest vil få. Kombineret med det tørre forår vi har haft, der har gjort mange greens både hårde og hurtige bliver det næsten umuligt at spille godt ind.

Derfor ønskes så meget backspin som muligt, for at kunne slå tæt på flaget i indspillet. Dette hænger i høj grad sammen med dit udstyr. Alle slagflader skaber backspin, og ofte så kræver de situationer vi kommer ud i, at vi har udstyr af en høj kvalitet for at løse opgaven.

God Pitch teknik indeholder følgende:

• Hænderne er foran bolden, køllen bevæger sig nedad så der er en angrebsvinkel til bolden.

• Kontakten er lavt på køllehovedet for at opnå friktion.

• Bolden kommer ud fra køllehoved i en vinkel omkring 30-35 grader.

• Hastigheden er ens på køllen, hænderne, armene og kroppen

• Skuldre og hofte ved træf er ca. 20 grader åben i forhold til målet• Dit hoved bevæger sig frem og vægten øges på venstre allerede i tilbagesvinget. Hovedet må ikke bevæge sig tilbage for at hjælpe med at løfte bolden. (for højrehåndede golfspillere)

• I fremsvinget – Hænderne er lavest ved skaft parallelt til jorden – derfra går de op og ind, så wedgen (læs kilen) kan fortsætte upåvirket mod bolden og underlaget

• Køllehastighed matcher ønsket længde.

• Når jeg skal slå 50 meter, forestiller jeg mig 50 km/t. I bilen osv.

 

Billig Pitch TrackMan

Jeg har fået denne gode ide fra Hempa Lundquist. Sæt to sigtepinde 2 meter fremme foran dig. I en meters højde sætter du en snor imellem dem. Prøv at ramme snoren med bolden, for så launcher den i samme vinkel som de professionelle. For de fleste amatører vil det opleves som lavt.

Længdekontrol øvelse

Træn længder igennem lang – kort – rigtig, dette lære dig meget mere om længder end hele tiden at slå den samme længde og variere din træning.

Mit råd til dig er tre til fire wedges. Ofte i kombinationen af loft på 50-54 og 58 graders loft eller 52-56-60. Disse kombinationer giver gode længdeforskelle. Ca. 10 meter imellem ved fulde slag.

En P-wedge har normalt mellem 44 og 48 grader

En Gap-wedge (50-52 grader)

En Sandwedge (54-58 grader)

En Lob-Wedge (60-64 grader)

En sandwedge anvendes som navnet indikerer ofte til slag ud fra bunkeren og til at få bolden i luften. Mange vælger at have mere bounce på netop sandjernet, men vær opmærksom her. Spiller du på en bane med gode bunkers, men med begrænset sand, ønsker du ikke for meget bounce på dit sandjern. For meget bounce vil forhindre dig i at kunne komme rigtigt ind imellem bolden og underlaget og ofte resultere i en ”flækker” fordi der simpelthen ikke er plads. Spiller du derimod i bunkers med meget sand så er det at foretrække at have meget bounce. Det vil hjælpe køllen med at komme igennem sandet og løfte bolden ud.

FAKTA BOKS

Bounce er bagsiden og bunden af køllen, altså den del der har kontakt med jorden under træffet af bolden. Kilen ”bouncer” på jorden igennem slaget, og designet sørger for at køllen ikke graver sig ned. Der er mange forskellige mængder bounce, og det er vigtigt at finde den mængde der passer til dig. Valget af bounce påvirkes af dine ønskede slag, din teknik og dine bane forhold. Alle disse bør tages med i betragtning for din rigtige kombination.

Bounce tommelfingerregel – Hvis du slår 5 grader ned på bolden og har hænderne 5 grader foran køllehovedet, så bør du have 10 graders bounce for at tingene passer sammen. Slår du derimod mindre ned på bolden, med hænderne over bolden og ofte på hårdt underlag, og måske kan du lide selv at åbne slagfladen på din wedge, så skal og bør du have meget lidt bounce.

Grind er generelt meget overset når man vælger wedge, grind er formen på wedgens sål, og betyder kort fortalt, hvordan producenten har slebet køllehovedet. I den perfekte verden ville man slibe den del af wedgen af, som du ikke anvender i dit sving. Dette tager selvfølgelig tid at få målt og ikke mindst at få slebet til. Til gengæld vil wedgen passe perfekt til dig og din teknik. Mange af producenterne har flere forskellige grind muligheder og ligesom med resten af dit golfværktøj, kan du få meget ud af at få udstyret til at passe dig. Din lokale pro kan hjælpe dig med at få de wedges der kasser perfekt til din kombination af sving, teknik og spillestil.

Husk at vælge slag der passer til din teknik, dit udstyr, underlaget og din bold. Jeg håber at du kommer i eller rigtig tæt på hullet – alt det bedste til dig og dine kiler.

 

 

Forrige artikelSå er Linnebjerg Golf DGU-ratet
Næste artikelMade in Denmark fortsætter til 2023