Ryder Cup i Paris, forsøg med nye turneringsformer og en verdenselite, der ser mere jævnbyrdig ud end på noget tidligere tidspunkt i golfhistorien

Hvem er verdens bedste golfspiller netop nu?
Tør du give et bud – eller må du tænke længe og derefter give op, for aldrig har verdenseliten været bredere end nu, og hvem, der vinder året igennem, bliver et spørgsmål om dagsform, marginaler – og skader.
Hvert år har nu så mange vigtige begivenheder, og begrebet sæson bliver udvisket. Hvis en spiller er for gavmild med sine tilsagn om at spille, er der stor risiko for, at han ender med at få en eller flere skader: I ryggen, i hænderne, i fødderne, i hofter og knæ … og såmænd også mentalt. Eliten skal vænne sig til at rationere sig selv.

Woods-effekten
Er Tiger Woods færdig, eller kan han virkelig fortsætte sin kamp for at slå Jack Nicklaus’ 18 majorsejre?
Hans seneste comeback efter de mange operationer har virket bedre forberedt, og han har igen givet prøver på sin ustyrlige beherskelse af bolden. Vigtigt for sporten er, at tilskuer- og seertal omgående steg eksplosivt, men hvad med placeringerne?
Da han spillede i sin egen Hero World Challenge på Bahama sluttede han i -8 som delt nr. 9 trods en 75er undervejs. Han avancerede fra 1199 til 668 på Verdensranglisten, og det var faktisk karrierens største hop! Siden er han kommet op som 550 – Vi tør ikke afskrive ham, men han kommer ikke til at dominere som i tidligere tid.

Verdensranglisten
Lad os tage et blik på Verdensranglistens top-13: Dustin Johnson, Jon Rahm, Jordan Spieth, Justin Thomas, Justin Rose, Hideki Matsuyama, Rickie Fowler, Jason Day. Brooks Koepka. Rory McIlroy. Sergio Garcia. Henrik Stenson. Tommy Fleetwood.
Otte nationer repræsenteret, og aldersspredningen betydelig. Faktisk skal man ikke blive overrasket, hvis spillere fra det grå guld går hen og vinder turneringer. Phil Mickelson er startet 2018 usædvanligt velspillende og stabilt.

Stærke sæsonstartere
Også andre har indledt året fint. Jason Day havde mange problemer i 2017, såvel familiære som med den ryg, der altid vil være hans ømme punkt (det vil nok være lidt for morsomt at skrive, som det er set et andet sted, at ryggen er hans achilleshæl!). På Torrey Pines vandt han imidlertid for første gang i 20 måneder og spillede storartet, så han er kandidat til alt stort i år.
Det samme gælder kometen Jon Rahm, der på et år er sprintet fra nr. 137 til nr. 2 i verden. Han vandt i november European Tours sæsonfinale i Dubai og sikrede sig den første sejr i 2018 i Career Builder Challenge, i øvrigt efter et fire hullers omspil. Den kun 23-årige spanier bliver barsk at bide skeer med.
Dustin Johnson indledte årets med sejr i Sentry Tournament of Champions, og nu har han vundet mindst en turnering 11 sæsoner i start. Det har kun to andre spillere præsteret før ham, nemlig … du gættede rigtigt … Jack Nicklaus og Tiger Woods.

Sergio Garcia indledte året med sejr i SMBC Singapore Open og er blevet en mere stabil, men pudsigt nok også mere kedelig, spiller. Rory McIlroy vandt ikke i årets første turneringer, men gik Abu Dhabi og Dubai i samlet -40 – tænk, at det ikke var nok.
Tommy Fleetwood vandt i Abu Dhabi og synes at være blandt de kommende stjerner, og hvem regner ikke med at se Justin Thomas, Rickie Fowler, Hideki Matsuyama og Henrik Stenson blandt de forreste igen?
… og så er der kineserne – de kommer!

Li Haotung
Da Li Haotung sejrede i Dubai, troede de færreste deres egne øjne. Han var i direkte duel med Rory McIlroy, som han slog med fire birdies på de afsluttende seks huller, mens han ikke røbede nogen nerver, slet ikke da han puttede ud for birdie på 18.
22-årige Li er kun en af mange tusinde kinesiske golfspillere, der drømmer om en professionel karriere, og på et tidspunkt bryder mange flere igennem samtidig – lidt som med sydkoreanerne på LPGA.
Li har allerede vundet syv gange på højeste plan, bl.a. to gange på European Tour, og han har været nr. 3 i The Open.

Sensationer
Heldigvis vil der også stadig forekomme sensationer, som da 34-årige Ted Potter Jr. sejrede i AT&T Pebble Beach Pro Am efter at have gået sidste runde i førerbold med Dustin Johnson.
Potter var verdensranglistens nr. 246 og havde vundet sin eneste sejr i Greenbrier Classic 2012. Han brækkede en ankel i 2014 og fik den repareret med to stålplader og 12 skruer, hvorefter han ikke kunne spille i to år.
Hans talent var ikke åbenbart, selv om han vandt 60 gange på minitours. Da han kvalificerede sig til Nationwide 2004, den tids web.com Tour, missede han samtlige 24 cuts … og nu har han besejret verdens nr. 1 i direkte duel. Golf er et vidunderligt overrumplende spil.

Forrige artikelHvem vinder for Danmark i 2018?
Næste artikelDansk succes i Orlando
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.