Bedre og bedre år for år

Flere medlemmer, bedre fastholdelsesprocent, renoverede huller, originale huller, råhygge mellem alle medlemmer – hvad vil du mere?

Birkemose Golf Club har lige vundet Kolding Kommunes Publikumspris ved den årlige Fritidsfest, hvor kommunens egne ledere stemte. Det var en logisk konsekvens af et mangeårigt arbejde, som den ene gang efter den anden har sat fokus på klubben. Nogle eksempler:

En hel skoles elever er indmeldt i klubben.
Et projektarbejde for skolens 6. klasse har ført til opførelse af en pavillon til eleverne samt opsætning af et balanceanlæg.
9 hullers pay&play-banen har fået green2green som sponsor og er blevet stærkt forbedret.
Birkemose har etableret samarbejde med Kellers Park, Mollerup, Svendborg og Næstved om, at klubbernes medlemmer spiller gratis hos hinanden.
Birkemose er medlem af Try3golf, der kombinerer spil his Birkemose, Fredericia og/eller Lillebælt med overnatningssteder i Trekantsområdet samt adgang til turistattraktioner som fx Bridgewalking.

Tilfredse medlemmer
– Vi har 750 medlemmer foruden de 150 skoleelever fra Eltang Skole, fortæller clubmanager Claus Valter, – og vi scorer høje point på medlemmernes tilfredshed.
– Tingene bider sig selv i halen. Vores medlemmer har pligt til at være venlige mod hinanden og de prøvemedlemmer, som gennemgår et tre måneders forløb, før de bestemmer sig til, om de vil være medlemmer. De mødes varmt, så omkring 65% af dem fortsætter i klubben.

Mange projekter
Birkemose GC har hele tiden nye projekter i støbeskeen. Da banen ligger afsides for offentlig transport, har det været et problem med at få unge ud til den, men der arbejdes hårdt for at finde en løsning.
Klubben har oprettet et erhvervsnetværk, som ikke er specielt rettet mod golf, men selvfølgelig spiller mange af medlemmerne og får en runde i forbindelse med møderne.

Hvordan man får fat på piger og kvinder og fastholder dem, er et aktuelt fokusområde, som kommer til at indgå i visionerne i en Plan 2029.
Hvordan man får et godt flow på banen, er et andet, som man bl.a. løser ved at gøre det billigt at leje buggy: Kun 150 kr. for gæster, mens medlemmer kan købe et 10-turs-kort til 1000 kr.
Greenfee er så billigt som 250 kr. (enhedspris), men desuden investerer man i år for tredje gang i en gratisuge. Alle spiller gratis i uge 31.

DGU-turneringer
Klubben deltager selv i DGUs holdturneringer med to herrehold foruden hold i samtlige kategorier af regionsgolfen. Dertil er man vært for adskillige DGU-arrangementer, i år Junior Cup.

Restauranten
Hvordan det kan lade sig gøre, ved formentlig kun restauratør Peder Majgaard, men priserne på menukortet går fra 20 kr. for en toast med skinke og ost over 30 kr. for to tarteletter med høns i asparges, 58 kr. for en 19. hul burger eller en pariserbøf, begge på 200 g, og 65 kr. for en rejemad eller en stjernekaster.
Intet under, at Valter regner Restaurant Birkemose for et aktiv i klublivet, ikke mindst på den store udendørs terrasse om sommeren; og det siger sig selv, at såvel klubberne i klubben som de enkelte medlemmer eller gæster gør intensivt brug af den.

Forbedringer
Jeg besøgte Birkemose første gang i 2006, hvor den bar præg af kun at have eksisteret i fem år. På det tidspunkt var den også usædvanligt svær, og flere af hullerne var direkte barokke.
Siden er der sket mirakler. Fra år til år er der sket ændringer, så banen i dag er en ren fornøjelse. Dem i 2017 koncentrerede sig om greens, og her skete det ’uheld’, at de pludselig målte 10,5 på stimpmeteret. Fint for European Tour, men i overkanten for mange medlemmer og gæster, så de blev bremset lidt igen!
I år udvides indspilsgreen, og derefter står putting green for tur, mens der allerede er adskillige overdækkede pladser på driving range.

Banen
Der er to sæt klodser, og selv om banen er ret kort, har den rigeligt med udfordringer. Desuden har næsten samtlige huller et særpræg.
Alle vil huske signaturhullet 17, hvor man slår ud højt hævet over en green, der skal rammes præcist, da mange farer lurer både under vejs og omkring green.
Desuden vil alle huske ’vulkanhullet’ 14, hvor man skal slå stejlt opad til et vulkankrater, hvor hullet befinder sig. Et hul på blot 65/72 m, som er morsomt og udfordrende.
Man kommer i øvrigt til det ad hul 13, der er et 341 m langt par-4-hul, som i tidligere tid voldte ’våde’ problemer. Ikke kun, fordi man skulle slå over såvel en sø som en bæk, men også, fordi det lå dybt i skovbunden og tit var mudret. Det er det ikke mere.

Selv er jeg uenig i valget af signaturhul. Jeg ville pege på det korte par-4 hul 10, 207/247 m, der ved klubbens start var et vanskeligt starthul. Nu indleder man i stedet med et mere fredeligt par-3-hul og er parat, når man på 10. hul først skal tage stilling til, hvor man vil lægge sit udslag på en skråning ned mod en sø; og derefter skal lægge bolden på green uden at komme i karambolage med en out-of-bounds trægruppe i højre; søen, som man skal over; og bunkeren, der hindrer de korteste bolde i at løbe tilbage i søen. Et meget smukt hul, der kræver maksimum koncentration.

Forrige artikelTheplantager, badeferie, safari, golf og skønne sandstrande på Sri Lanka
Næste artikelGolfophold med fryns
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.