En golfbane, et hotel med et usædvanligt anneks, en kvalitetsrestaurant og en minibus til turisme giver en række helt specielle tilbud på Benniksgaard ved Gråsten

Da Efterskolen i Rinkenæs (ja, byen med rapanden Rasmus) blev nedlagt for et par år siden, købte Mads Friis den og gav den en make-over ud over det sædvanlige. Den skulle anvendes som logi for de mange politibetjente, der kom fra hele landet for at bistå grænsebevogtningen, og de skulle plejes godt, ikke mindst i deres fritid.

Sikkerhed og luksus
Skolen var slemt nedslidt. Alt var i gule mursten, men de blev nu dækket med optimistiske hvidskurede vægge. Samtlige 65 værelser fik samme behandling, og flertallet fik eget bad og toilet, mens der blev lavet separate afdelinger for grupper af værelser med fælles opholdsrum, bad og køkken.

Samtlige værelser fik fladskærms-tv med adgang til netflix; der blev indrettet et stort fitnessrum med alle de torturinstrumenter, der kan bringe én i god form: der var biografrum, undervisningslokaler, konferencerum, teaterrum, og køkkenerne blev moderniseret.
Desuden blev hele den store bygning terrorsikret med overvågningskameraer, så ingen uvedkommende kunne nærme sig uset.

Politiet forsvandt
Grænsebevogtningen har ændret sig, og nu er betjentene væk. Det giver mulighed for såvel små som større grupper, der ønsker at opleve noget særligt. Man kan leje hele centret til en partikongres, fætter-kusine-fest eller en træningslejr, eller såvel små som store private grupper eller klubber i klubben kan få egne, afgrænsede faciliteter.

Når bygningen er ledig, ser Mads Friis sit snit til at udlåne den til formål, som støtter kunsten og lokalsamfundet. Det gælder fx den årlige Back to the Roots-festival, der emmer af mange slags kunst, ikke mindst musik af mange stilarter og på mange scener. Mange af musikerne finder sammen i små grupper på værelser eller gange, hvis de ikke lige er på scenen, så man skal ikke overraskes, hvis man pludselig skal kante sig forbi en gruppe med et par strengeinstrumenter og en elegant gælisk fløjte. Heller ikke af, at tilsyneladende alle er på fornavn med Friis.

Restauranten
Anneksets beboere har mulighed for at spise i Benniksgaards stemningsfulde restaurant, der trods sin størrelse med bjælkerne under loftet har bevaret det gammeldags kro-præg.
Selv på dette tidspunkt, hvor det ikke er muligt at spille golf, er hele Benniksgaard Hotel fuldt optaget, og det samme gælder samtlige borde i restauranten.

– Det skyldes, at vi satser på de sociale medier, forklarer Mads Friis. – vi optræder på et væld af steder, hvor man kan få gode tilbud, fx i oplevelsesgaverne i Smartbox. Det morsomme er, at når man har fået et ophold som gave, er man mere tilbøjelig til at forbedre det ved at opgradere, fx fra et normalt dobbeltværelse til en suite.
– Der er meget psykologi involveret, fortsætter Mads Friis, – vi har en stjernekok, der laver god mad til en lækker buffet med en hel del nøje udvalgt tilbehør. Alt er til absolut topkarakter, men fordi mange ikke kan lide buffet eller mener, at buffet er mindre fint, har vi indført en a la carte-mulighed, som man kan tilkøbe.
– Den er naturligvis af samme fine kvalitet, og bare det, at muligheden findes, har gjort alle tilfredse.


Samarbejde med golfklubben
Golfklubben har overtaget driften af golfanlægget og dermed også samarbejdet med hotellet, annekset og den butik, hvor man kan købe alle slags souvenirs.
For at gøre tingene simple, får klubben en procentsats af omsætningen i hotel og restaurant, mens Mads Friis til gengæld får en fast rabat på de greenfees, han afsætter i sine pakkeløsninger.

Pga. indkvarteringen af grænsepolitiet blev der slet ikke solgt gruppebookinger i 2017, men i år er der midt i marts allerede lavet mere end 1500 reservationer på trods af frost og sne, så der er store forventninger til denne sæson.

Minibus til medfølgende
Friis vil imidlertid gerne have, at golfspillerne tager deres ikke-spillende familie eller venner med – eller at alle skyder oplevelser ind mellem golfrunderne.
Inspirationen fik han, da han med sin kone kørte New Zealand tyndt i et mobilhome, og de hver dag kunne bestemme sig for, hvad de nu ville gøre, eller evt. skifte mening fra dagen før.

Da Sønderjylland og Nordtyskland er sprængfyldt med historiske minder, pragtfuld natur, spændende museer, god shopping og kulinariske oplevelser, har han købt en minibus med plads til otte, som man kan tegne sig for – er man ni, kan en få lov til at være chauffør, så man helt er sig selv.

Han er ikke til at bremse, når man spørger, hvorhen man så kan køre:
– Naturligvis til Dybbøl og Sønderborg Slot; til Nolde Museet eller Tønder Kunstmuseum; til Alsion eller Danfoss Universe; over dæmningen til Rømø eller med færgen til Fanø, shopping i Flensburg eller grænsekioskerne, færgetur Hardeshøj – Ballebro med indkøb af vikingemjød etc.
Desuden kan man kombinere sit ophold med Sønderborgrevyen, Ringridderfesten og andet.

Aldrig småfejl
Noget, som turisten forhåbentlig først siden bliver klar over, er, at der aldrig skal klages over noget ved ankomsten. Hver eneste dag bliver hvert eneste værelse tjekket, før nogen rykker ind: Er der gået en pære? Er solen – eller den iskolde vind – lige på væggen, så radiatoren skal skrues op eller ned? Virker TV – og al den slags.
På den måde bliver det første, man mindes om hotellet, aldrig et lille irritationsmoment.

Forrige artikelBirkemose Golf Club
Næste artikelPatrick Reed vinder US Masters
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.