Sri Lanka er rig på historie, kultur, eksotiske dyr, pragtfulde sandstrande og stemningsfyldte byer. GOLFBLADET har besøgt den smukke ø og den venlige befolkning, spillet golf og badet på kilometerlange palmefyldte badestrande.

Befolkningen måtte så grueligt meget igennem

Sri Lanka, som indtil 1972 blev kaldt Ceylon, er beliggende i den sydlige del af Asien og består af én større ø og en række småøer. Landet har indtil maj 2009 været præget af borgerkrig mellem den singalesiske majoritet og den tamilske minoritet. Siden krigens afslutning er turisterne strømmet til landet. Sri Lanka var iøvrigt hårdt ramt af Tsunamien i 2004 så den pragtfulde ø og befolkning har været så grueligt meget igennem, men har nu rejst sig og er en særdeles populær feriedestination.

Der er ingen tvivl om, at Sri Lanka indenfor nærmeste fremtid vil udvikle sig og have besøg af endnu flere turister. Men som det er nu, betragtes øen som autentisk og original. Udenfor hovedstaden Colombo ses ikke mange fancy butikker og brands som Starbucks og McDonalds. Til gengæld fyldes gadebilledet af Tuk-Tuk’er, souvenirbutikker, smykkebutikker, kunsthåndværkere og skønhedssaloner i små huse i ét plan.

Køretur med hjertet i halsen

Er det første gang man besøger Sri Lanka, vil man højst sandsynligt chokeres af blandt andet trafikken allerede ved ankomst i Bandaranaike International Airport i Colombo. Når man først er kommet ind i bussen eller en af de utallige taxa’er starter en hæsblæsende oplevelse, der hurtigt rydder enhver form for jetlag af vejen for en stund. Vores tur gik først sydpå til den tidligere fiskerlandsby Unawatuna ca. 3 timers kørsel fra Colombo. Og hvilken tur! Trafikken er totalt uden regler og fuldstændig kaotisk og flere gange, var vores hjerter ved at hoppe ud af halsen i bar forskrækkelse over potentielle trafik-mordere og selvmordskandidater på knallerter, der uden at kigge sig for, kørte zig-zag mellem bilerne. Vores chauffør havde ikke brug for, at kunne dansk, for han var ikke i tvivl om, hvad vores gisp og kropssprog betød. ”Don’t worry”, sagde han flere gange og utroligt nok, kom vi frem til vores destination i live. Vi blev indlogeret på et rigtig hyggeligt hotel i Unawatuna – Flower Garden, der er beliggende i en lille oase, nær strand og hovedvej. En lille gå-tur inden sengetid, gjorde ikke vores forfærdelse mindre. Gadehundene løb forvirret rundt i trafikken, men på forunderlig vis, blev ingen ramt, dræbt eller invalideret den dag. Jeg var parat til, at forlade Sri Lanka de første 3 dage, men jeg blev hurtigt omvendt. For en udlænding virker alt kaotisk, men utroligt nok er der rent faktisk styr på tingene. Alle tager hensyn til hinanden på nær by- og skolebusserne, som har førsteret i trafikken. De drøner med fuldt fart gennem byen med børn på sæderne uden sikkerhedsseler, men alle holder pænt tilbage for dem. Og pludselig er man selv en del af det og styrer hjemmevant gennem trafik, hunde og sælgere. Befolkningen, strandende og det utroligt lave prisniveau gør sit til, at man rent faktisk forelsker sig i landet og kan nyde sit ophold, når først den værste forskrækkelse og trafikstøv har lagt sig.

Besøg i Galle

Nord for Unawatuna og ca. 25 minutters kørsel i Tuk-Tuk ligger byen Galle, der med sine ca. 100.000 indbyggere, er lige så trafikalt kaotisk som mange andre steder på øen. I 2004 blev byen ramt af Tsunamien og blev udsat for enorme ødelæggelser og en stor del af befolkningen omkom. Byen er genopbygget og har mange rigtig dejlige områder. Blandt andet det Hollandske Fort som er byens største  vartegn. Fortet besøges af mange turister på grund af dets kulturarv og arkæologiske værdi. Det gamle fort er et af de ældste i hele Asien og derfor har UNESCO placeret det på deres “World Heritage Site”, som er en liste over bevaringsværdige steder. Dem er der iøvrigt 8 af på Sri Lanka.

De smukke Nationalparker

Det er et must at besøge øens 2 nationalparker, Yala og Udawalawe. Yala består af frodig jungle, og her er gode chancer for at se dyr. Leoparder (sjældent syn), elefanter, vandbøfler, bjørne, aber og antiloper er bare nogle af de dyr, du kan være heldig at se. Udawalawe Nationalpark har et meget anderledes landskab – det er nærmest en savanne. Her lever påfugle, vandbøfler og skildpadder, men det parken er mest berømt for, er store flokke af elefanter, som lever frit og i pagt med naturen.

Sri Lankas 6 golfbaner

Sri Lanka er ikke kendt for sine golfbaner her i Europa. Landet er mest kendt for deres cricket- og volleyballspillere. Det er ikke her man som skandinaver valfarter til, for at spille golf på smukke og fantastiske baner, som man kender det fra andre egne af Asien. Men har man lyst til, at spille på autentiske, lidt primitive og hyggelige baner, så har Sri Lanka 6 golfbaner.

En af de mest populære baner er Victoria Golf Club, som er beliggende ca. 20-25 minutters kørsel fra byen Kandy. Banen er anlagt i smukke omgivelser i en tidligere kokusnødplantage i Kandyan-bjergkæden og er navngivet efter den 122 meter høje og 520 meter lange, buede Victoria-dæmning. Banen er en 18-hullers par 73 (par 72 for kvinder) designet af Donald Steel, som vi kender fra Bl. a. Barsebäck i Sverige.

Naturen er vidunderlig og mange tiltrækkes af det lidt køligere klima her, fremfor i Colombo, hvor varmen kan være ulidelig på golfbanen.

 

Nyd runden med en caddie og en ball boy. Sidstnævnte kaldes også ballspotter. Det er dejligt befriende, at benytte en caddie. Man er fri for selv, at køre sin trolley og da de kender hver en centimeter af banen, får man mange gode råd undervejs, hvis man ønsker det. Ballspotteren holder øje med din bold og bedst som du tror, den er på de evige græsmarker, finder han den. Hver gang! Det er billigt og en god oplevelse. Husk, at give dem drikkepenge udover det lave fee du har betalt og byd gerne på vand undervejs, når du selv tanker op.

Sri Lankas øvrige baner hedder: Nuwara Eliya Golf Club, Royal Colombo Golf Club, Shangri-La’s Golf & Country Club, Eagles Golf Links og Eagles Heritage Golf Club. Se web-adresser i faktaboksen. Greenfee er fra 38 USD til 65 USD.

Rejsen til Sri Lanka

Det mest benyttede flyselskab fra Danmark til Sri Lanka er prisbelønnede Qatar Airways. Her er tilladte bagagevægt hele 30 kg som kan fordele sig på kufferter og golfbags. Fra Københavns flyver man først ca. 6,25 timer til Doha og med et par timers pause i den fantastiske 5-stjernede lufthavn Hamad Intl. Airport, hvor man blandt andet kan shoppe i Harrods, går turen videre til Colombo.

Det kan anbefales, at man booker sig ind på Business Class hos Qatar Airways på en eller flere af strækningerne. Benyt eventuelt opsparede bonuspoint. Business Class ombord på Qatar Airways Dreamliner er helt unik og trods mange flyvninger på Business Class i flere flyselskaber, er det den bedste oplevelse jeg har haft. Man bliver behandlet, som var man royal og bliver budt ombord med navns nævnelse og har den samme steward/stewardesse på hele turen. Har man lyst til at sove istedet for at spise morgenmad, jamen, så fortæller man bare, hvornår man vil vækkes og have et dejligt morgenmåltid. Selv pyjamas bliver man tilbudt, så man stadig er krølfri ved ankomst til rejsemålet.

Man kan arrangere rejsen selv, men første gang man rejser til Sri Lanka anbefales det at bruge rejsearrangør. Profil Rejser, Spies, C&C Travel, Bravo Tours samt flere andre har pragtfulde rundrejser på programmet.

Forrige artikelFire samlinger skal fastholde pigerne
Næste artikelBirkemose Golf Club
Bettina Schjølie
Bettina Schjølie er bladets kvindelige islæt, og har ansvaret for modestoffet. Bettina er desuden leveringsdygtig i spændende portræt-artikler af kendte og mindre kendte personer, men som alle har en god historie at fortælle. Bettinas rejseartikler har ofte en ekstra vinkel, i form af inddragelse af wellness.