Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at der er kommet en ny ‘tour’ med Greg Normans Saudi-sponsorerede LIV Golf Series. En stribe topnavne, senest The Open-vinderen og verdens nummer 2, Cameron Smith, har søgt mod de ufatteligt mange penge som LIV Golf tilbyder.

Men penge er ikke nok for spillerne. De vil også meget gerne have verdensranglistepoint og det har det ligget tungt med. For OWGR (official world golf ranking) tillader indtil videre ikke at LIV-turneringerne giver point, og alle spillere er blevet udelukket fra PGA Tour. Derfor har man siden midt på sommeren set nogle af LIV-spillerne i feltet på DP World Tour, selvom de ikke er velkomne. Spillere i Top60 i verden har automatisk adgang til turneringerne og DPWT afventer et juridisk svar på hvorvidt det er i orden at udelukke spillere på grund af medlemskab af LIV.

For Greg Norman er det dog magtpåliggende at LIV’s egne turneringer er tællende, og hans ansøgning til OWGR ligger for tiden til ‘overvejelse’. Grundlæggende så overholder LIV Golf meget få af OWGR’s for mange år tilbage fastsatte regler, der handler om bl.a. åbne felter, 72-hullers turneringer, mulighed for kvalifikation og op-nedrykning, samt at der er cut.

Ny alliance

Derfor har Greg Norman og LIV netop offentliggjort en alliance med MENA Tour. Hvis du ikke kender den, så er du lovlig undskyldt. Det er en udviklings tour a la vor egen ECCO Tour, der siden 2011 har afviklet 54-hullers turneringer i Mellemøsten og Nordafrika. I 2016 blev MENA Tour godkendt af OWGR. Siden Covid-19 ramte verden i 2020 har man dog kun afviklet én turnering. Nu har MENA Tour offentliggjort en turneringsplan for en sæson 2022-23 med mindst 24 turneringer med minimum 75.000 $ i samlet præmiesum (små 500.000 kr.). Denne tour har LIV Golf indgået en strategisk alliance med og dermed mener Greg Norman, at LIV Golf opfylder OWGR’s krav. Han forventer ganske enkelt, at allerede denne ugens LIV Golf Series Bangkok kommer til at tælle til OWGR.

OWGR har endnu ikke – her torsdag eftermiddag – optaget turneringen på listen over ugens tællende turneringer og OWGR har ikke kommenteret Greg Normans ønske eller krav. Så spørgsmålet er lige nu pivåbent.

MENA Tour er godkendt, men har ligget stort set stille i næsten tre år. De er godkendt til 54-hullers turneringer og ved at have en strategisk alliance, så kan tourens øvrige turneringer teknisk set fungere som kvalifikation til LIV Golf Series. Hvad der umiddelbart kan ligne et desperat træk fra Greg Norman, kan altså vise sig at være temmelig smart, selvom ikke mange kender til den mellemøstlige udviklingstour.

Man kan undre sig over at LIV Golf ikke har alliereret sig med Asian Tour, som åbenlyst støtter LIV Golf, og som afvikler en stribe turneringer sponsoreret af de samme som står bag LIV Golf. Men Asian Tour er formentlig bange for at en alliance i sidste ende kan betyde, at Asian Tour bandlyses af det gamle establishment i verdensgolfen.

Foto: Getty Images

Forrige artikelHotel Oasia: Hyggelig golfweekend i centrum af smilets by, Aarhus
Næste artikelTorsdags rundtur med mange fine danske præstationer
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.