Hver sommer siden 2016 har danske naturister mødtes og spillet golf på Mensalgård i Odsherred.

Når de danske naturister hver sommer mødes på Mensalgård Golf i Odsherred er der ingen dress code.
Her er der nemlig nøgengolf på programmet, og det betyder at deltagerne alle spiller golf uden tøj på. Sådan har det været siden 2016, hvor der første gang blev spillet nøgengolf på den lille nordvestsjællandske golfbane.
– Det er blevet en hyggelig tradition, som vi er glade for at være værter for, siger Tom Mortensen, der er medejer af Mensalgård Golf.
Han fortæller at klubben i 2016 fik en henvendelse fra en golfspillende naturist, der var medlem af den nærliggende Dragsholm Golf Club. Han ville gerne lave et arrangement hvor naturisterne kunne spille golf, men hans hjemmeklub var ikke så begejstrede for ideen. Det var de i Mensalgård: – Det kunne vi ikke se noget problem med. En søndag efter kl. 14 kunne de få banen for sig selv, der var der alligevel ikke nogen på anlægget, siger Tom Mortensen.
Formanden for foreningen Danske Naturister, Torben Larsen, tilføjer: – De lukker banen for andre den søndag, men det behøver de ikke at gøre for vores skyld. Det generer ikke os, at der er andre på banen. For os er nøgenhed helt naturligt og på ingen som helst måde forbundet med noget anstødeligt eller krænkende.
– I år kom der faktisk to personer, som gerne ville spille golf på banen da vi var der, og de lagde nærmest ikke mærke til at vi var der – og var nøgne, siger Torben Larsen.

For hyggens skyld
Der er ikke tale om en turnering, eller noget i den retning. Nøgengolf arrangementet er ren hygge, og alle kan være med. Ifølge Torben Larsen spiller en seks-otte af deltagerne golf i forvejen, mens de andre omkring ti deltagere i dette års arrangement kun er med for hyggens skyld. Golfklubben udlåner udstyr og bolde, og man lader folk gøre præcis som de vil.
– Både sidste år og i år var der en gruppe på fem, der ville spille sammen, og det gør de så bare, fortæller Tom Mortensen.
– For os er golf en ideel naturistsport. Den kombinerer alt det vi godt kan lide; frihed, natur, åbne vidder og frist luft. Da vi første gang afviklede nøgengolf, forsøgte vi faktisk at annoncere efter udenlandske deltagere, for nøgengolf er ret stort i specielt Frankrig, hvor er findes verdens eneste Naturist golfbane, Golf de la Jenny i nærheden af Bordeaux. Også i Tyskland dyrkes nøgengolf i en vis grad. Det lykkedes ikke dengang at få nogle til at komme, så vores arrangement er stadig blot et hyggearrangement for danske naturister, men vi har da ikke helt opgivet tanken om at få udenlandske gæster, siger Torben Larsen.

Hvad er naturisme?
Mange vil sikkert studse over begrebet nøgengolf. Det er Torben Larsen vant til, og han forklarer, at ”naturisme handler om ’ikke-seksualiseret nøgenhed’. Vi ved godt, at der er mange fordomme omkring nøgenhed, især i dag, men der er absolut intet ’farligt’ ved det. I vores forening, som blev stiftet i 2000, er vi ca. 1000 medlemmer, mens der findes endnu en forening, med omkring 700, der går ind for en mere reservatorienteret naturisme, med aflukkede områder; campingpladser med videre. Vi ønsker på ingen måde at støde nogen, og derfor accepterer vi også at områder bliver lukket af, for eksempel golfbanen, når vi er der, men det er ikke for vores skyld.”
Til golfarrangementet 30. juli på Mensalgård var der er ét af medlemmerne, der valgte at spille påklædt, fordi han havde sin datter med. Og den slags er der bestemt plads til.

Naturisterne har en lang række andre aktiviteter hen over året; svømning er en af de mest almindelige, og man har også haft succes med nøgenbowling i Haslev.
– Det blev en stor succes, og det første arrangement fik nærmest Facebook til at koge over. Hold op, hvor var der mange vittigheder om det, siger Torben Larsen med en grin og tilføjer: – Men til de efterfølgende arrangementer har alting været helt stille og roligt. Når den første undren har lagt sig, vænner alle sig til det. Det samme gælder golfarrangementerne, siger han.

GOLFBLADET har fået tilladelse til at benytte alle billeder tilknyttet denne artikel.

Forrige artikelHyggen er i højsædet på Mensalgård
Næste artikelTidligere elitefodboldspiller arrangerer golf- og fodboldrejser
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.