Da gitterporten langsomt svinger til siden åbner en dør til et par fænomenale golfbaner og det 5-stjernede hotel, som i 2006 var vært for Ryder Cup. Velkommen til The K Club!

Stillingen og rengbygerne bølgede frem og tilbage under Ryder Cup på The K Club, den første af sin slags på irsk jord, men da finaledagen var omme stod det lysende klart, hvem vinderen var: Europa vandt en kanonsejr over USA med resultatet 18 ½ : 9 ½.
Den Arnold Palmer-designede bane levede fuldt ud op til forventninger om at skabe dramatik til Ryder Cup, og banen lagde også græs til Irish Open 2016.
Mange af hullerne har smalle fairways og flankeret af høje gamle træer, og floden Liffey som løber igennem anlægget og ender i Dublin er i den grad nærværende, hvis der mangler præcision i slaget.
På Hul 3 spilles over vand til en smal green, og Hul 4 (Arnold´s Pick) udfordrer med både vand, mange bunkers og træer, mens Hul 16, som byder på to doglegs, og som spiller på langs med Liffey og slutter med et approach-slag over floden til green, er uden tvivl er det mest frygtindgydende.
Vi spiller fra grøn tee, og det er et godt valg for en gennemsnitlig klubgolfer, der hellere vil stryges med hårene end at have tæsk. Jovist forsvinder der bolde i vandet, og færre i rough, men til gengæld virker spændingen og underholdingen formildende. Hele vejen rundt nyder vi de jævne fairways, det tætte tæppe af græs, og ikke mindst greens og greenområder, som der er kælet for i mindste detalje.
Ryder Cup-banen går for at være den mest udfordrende parkbane i Irland, og i alt fald også en af de mest spektakulære. Arnold Palmer har modelleret baneforløbet og konturerne fra et fladt til et let bølgende, og han har ledet vand fra floden Liffey på omveje ind på hullerne, mens de høje majestætiske træer er blevet stående uberørte. Slutresultatet er en bane, der blender ind med naturen og som i den grad appellerer til sanserne.

Smurfit er en voldsom krabat
Smurfit-banen opkaldet efter ejeren af resortet, Dr. Michael Smurfit, spiller på den anden side af floden og kan lige akkurat skimtes fra den hævede terrasse foran hotellet. Der er ingen grund til at prøve at sammenligne de to baner på resortet – de er simpelthen så forskellige.
Smurfit-banen er anlagt i 2003 – også et Palmer projekt, og har en vis lighed med links, og så alligevel ikke. Der er flyttet enorme mængder af jord for at skabe noget der minder om et dramatisk marsklandskab, og der er ikke sparet på størrelsen af greens – som har samme fasthed og vel også samme andel af sand som en typisk linksbane, og dertil kommer fraværet af træer. Men det store antal søer – de kunstige søer fylder hele 6 hektar – og naturligvis fraværet af klitlandskab har intet med links at gøre.
Under alle omstændigheder er banen betagende og værd at spille. Også selv om vi knapt nok kunne få boldene til at ligge stille på greens, da vi besøgte banen i slutningen af april. Med en vindhastighed på 11-12 sekundmeter for man virkelig sin sag for, og en enkelt spiller i bolden gav op efter de første ni huller.
Indtil 2004 blev turneringen European Open spillet på den nuværende Ryder Cup-bane, men er siden blevet spillet på Smurfit-banen.

Historiens vingesus
Det pompøse hotel indrettet med 134 værelser og suiter, der er præsidenter værdige, har en historie der rækker langt tilbage i tiden. Da den celebre vinmager Hugh Barton flygtede fra den Franske Revolution og fra guillotinen, besluttede han at det var på tide at vende tilbage til sine irske rødder. Han erhvervede sig et 220 hektar stort landområde i Kildare i 1831 og begyndte at opføre det pompøse familiehus. Et slot med samme arkitektur, stuk, tapeter og lysekroner som et slot i nærheden af Versailles i Frankrig. I dag udgør det oprindelige Staffan House, hvad der svarer til hotellets øst fløj, og dermed en beskeden del af det nuværende hotel.
Ejendommen blev i Barton-familien indtil 1949, og efter en periode med skiftene ejere, overtog Dr. Michael Smurfit sammen med et selskab hele herligheden i 1988. The K Club åbnede dørene til et hotel med 36 værelser i 1991, og blev siden udvidet med en helt ny fløj i 2015. Dr. Michael Smurfit som nu er eneejer spenderede omkring 175 mio. kroner på renoveringen.
Når man følger hotellets gang fra den gamle bygning fra 1831 til den nye er det slående, hvor fint det er lykkedes at skabe et interiør, der ikke så let lader sig udskille. Det eneste er måske et gulv, der knirker.
Og et stykke derfra og ud til Ryder Cup-banen finder man et nybygget palæ, som indimellem også tjer som bolig for Smurfit-familie. Det er skam nu muligt at leje hele ”Staffan House”. Huset er opført i 2005 og indrettet med 10 soveværelser, spisestuer, en pool, biograf m.m.

Oplev falke eller fluefiskeri
Få skridt fra hotellet møder vi en falkoner, som arbejder sammen med hotellet. Han viser stolt sine falke, ugler og andre rovfugle frem, og fortæller om opdræt og jagt. Hvis gæsterne ønsker det, kan de bestille en lille tur rundt på ejendommen sammen med falkoneren, der sender et par falke ud på en flyvetur.
Vi får også et kort møde med bestyreren af rideafdelingen til hest, og vi hilser på hotellets fiskeekspert, der tager imod os ved floden Lifey, der hvor den løber forbi hotellet. På cirka ti minutter lærer vi at kaste med fluestang, så linen med flue falder ned i vandet det helt rigtige sted. Og, den korte præsentation af resortets aktiviteter slutter med kajakkerne.
Man kan selvfølgelig også bare forkæle sig selv i den lære spa.

The K Club
Straffan, Co Kildare
Irland
www.kclub.ie

Greenfee Ryder Cup Course:
Maj til september 250 Euro (hotelgæster 145 Euro)
April-oktober 180 Euro (hotelgæster 125 Euro)
Januar-marts og november-december: 120 Euro (hotelgæster 90 Euro)

Rejsen dertil
Daglige afgange København – Dublin med SAS og Ryanair. Norwegian har 3 ugentlige afgange.

Forrige artikelDejlige golfbaner med kort afstand imellem
Næste artikelDet dynamiske trekantområde
Avatar photo
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.