Nyt træningskoncept har til formål, at skabe større glæde ved golf, ved at kombinere fysik, teknik og teknologi.

”Vi har et motto: Vi kan kun love dig, at du slår længere og mere lige. Vi kan ikke garantere, at du sænker dit handicap,” siger golftræneren John Davies fra Dragør Golf Klub.
Sammen med sine to venner Jakob Kofod og Thomas Rosenberg har han skabt træningskonceptet, som de kalder for Golf Logik. Det handler i helt korte træk om at kombinere fysisk træning med teknisk træning med finjustering af udstyret.
Jakob er nemlig TPI-uddannet fysioterapeut og Thomas er certificeret clubfitter, og sammen med den PGA-uddannede træner, kan de få det maksimale ud af alle golfspillere – uanset evner, alder, køn, højde og drøjde.
Jakob forklarer konceptets forløb og formål: ”Når man går i gang med et Golf Logik forløb, så starter man hos mig i klinikken. Jeg foretager en fysisk screening, tager nogle tests og finder med mit kendskab til golf – jeg er selv elitespiller med +-handicap – ud af hvilke styrker og især hvilke svagheder personen har fysisk. Man vil jo gerne have, at en golfspiller skal kunne foretage en 45 grader rotation i overkroppen, men det er der altså bare mange der ikke kan. Når vi præcist ved hvad den enkelte kan, og hvor noget kan forbedres gennem træningsøvelser laver jeg en logbog på personen, og sender den videre til John. Han kan nu se hvilke fysiske begrænsninger, der er og hvilke indsatsområder, der skal arbejdes på. Hans tekniske undervisning bliver således målrettet den enkelte helt individuelt, men samtidig fortsætter personen med tre lektioner hos mig, hvor vi tilrettelægger et individuelt fysisk træningsprogram. Johns tekniske træningsprogram består også af i alt fire sessioner, og når vi så sammen har fået en bedre golfspiller ud af personen, så topper vi det ved at Thomas finjusterer og indstiller udstyret, så det præcist passer til det sving og den fysisk man har. Det er deres eget udstyr, der bliver tunet, men det kan selvfølgelig også være, at man får lyst til at få helt nyt udstyr,” siger Jakob Kofod, der er medejer af Brønshøj Fysioterapi. Udover at være almindelig fysioterapeut er han uddannet i TPI (Titleist Performance Institute), der er et særligt udviklet koncept indenfor fysisk træning til netop golfspillere.

Whau-oplevelse
John Davies og Jakob Kofod er begge tilknyttet Dragør Golf klub, hvor John er PGA-pro og Jakob er elitespiller. John mødte Thomas for et par år siden, hvor Thomas var ved at lave en clubfitting til en af Johns kunder.
”Jeg havde måttet droppe det sæt, jeg selv havde spillet med i mange år, og kunne simpelthen ikke finde noget nyt, der passede mig, selvom jeg havde prøvet alt. Så en dag hvor Thomas står og ’fitter’ en pige, jeg træner, prøver jeg at slå et slag med et af de jern, og det var bare sådan whau-oplevelse. I løbet af ingen tid, havde Thomas fittet mig med de samme jern (Wishon Golf, red.) og det sagde bare klik. Der lærte jeg, hvor meget selv små detaljer kan betyde. Ikke så meget for ens score, eller ens handicap, men for følelsen og fornemmelsen af, at det udstyr man står med er præcis som det skal være,” siger John Davies.
Thomas Rosenberg kommer først ind i til sidst i forløbet, for når Jakob har arbejdet med den enkelte elevs styrke, balance og stabilitet, og John ud fra det har lært eleven et sving, vedkommende kan gentage ubesværet, er det tid til at få justeret udstyret. Igen sker det gennem en screening af det eksisterende udstyr, og med udgangspunkt i 7-jernet bliver hele sættet justeret. ”Vi vil helst have, at der ikke er et ’yndlingsjern’ i bag’en. Man skal helst være lige fortrolig med dem alle sammen,” siger Thomas, og påpeger, at der ligger mange fordele at hente i grips, der for eksempel kan være tykkere, og have mere eller mindre vægt i forhold til hovedet. Nogle gange er det blot små justeringer, der udgør en stor forskel i hvilken fornemmelse man har.

Golf Logik er for alle

Mange tror, at sådan et forløb kun er for ’elitespillere’, men det afviser alle tre. ”Golf Logik vil hjælpe alle. Nye såvel som erfarne golfere. De rigtigt gode, der vil lægge lidt ekstra på, og høj handicapperen, der måske er på nippet til at droppe golfen fordi der ikke er fremgang. Jeg har stået med en erfaren golfspiller, der var ked af ikke at kunne spille som da han var fem år yngre, og var tæt på at lægge køllerne i kælderen, men som genvandt glæden ved golf, fordi vi fandt en måde, der fik det bedste ud af det der var muligt,” siger John Davies.
”Vores mission er faktisk, at fastholde golfspillere i sporten. Og selvom det lyder som en stor indsats, man skal yde, så er det det faktisk ikke. Prisen er heller ikke høj, synes vi. Et grundforløb på i alt 10 sessioner koster 3.500 kr., og så kan man selvfølgelig bygge på, hvis man synes. Når jeg har lavet en række individuelle træningsøvelser, kan man foretage dem hjemme, i sin egen klub eller i et fitnesscenter, man i forvejen går i,” siger Jakob.
En ting er de tre dog enige om, og det er at Golf Logik henvender sig til mennesker, der gerne selv vil være bedre. ”Vi kan mærke på dem vi har haft igennem Golf Logik ind til nu, at deres motivation er høj. Det er mennesker, der kommer fordi de gerne vil være bedre til golf,” siger John.
”Vores opgave er, med enkle virkemidler, at skabe en større glæde ved at spille golf,” siger trioen bag Golf Logik.

Forrige artikelDet perfekte udflugtsmål
Næste artikelLucas mod Molinari om 3. pladsen
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.