Der er masser at opleve i St. Augustine på Floridas smukke Atlanterhavskyst – også fine golfoplevelser

Danskernes foretrukne USA-destination, bortset fra storbymetropolen New York, er det solbeskinnede Florida med de flotte strande, de kolossale forlystelsesparker og de omkring 1000 golfbaner.

De fleste golfturister fra vore breddegrader søger mod Miami, Fort Lauderdale, West Palm Beach og naturligvis mod Orlando med Disney World, Universal Studios, Sea World og alle de andre forlystelser. Florida er et feriemekka, uanset om man medbringer golfudstyret eller ej.

Hvad mange ikke ved er, at Florida også er det første sted i Amerika, europæerne slog sig ned. Det var her at Columbus’ gamle førstemand Ponce de Leon i 1513 som spansk guvernør af Puerto Rico satte foden på amerikansk jord og navngav stedet ”La Florida” som en spansk provins. Ponce de Leon søgte efter en kilde til evig ungdom, som rygtet ville vide sprang et sted på kysten mellem det nuværende St. Augustine og Ponte Vedra, men fandt ikke hvad han søgte, og rejste videre igen. Først godt 50 år senere i 1565 gik Pedro Menendez de Aviles i land. Han forestod den første kristne gudstjeneste i det nuværende USA, og anlagde St. Augustine. Det var 55 år inden The Mayflower lagde til land oppe nordpå i Plymouth og byen anses derfor for at være den første europæiske by i USA.

Historien fylder meget i den lille og vældigt charmerende St. Augustine, hvor det vrimler med museer, udstillinger, historiske levendegørelser, og hvor der ligger et hotel eller et Bed & Breakfast på stort set hvert eneste gadehjørne. Autenciteten er der ikke så meget tilbage af, med mindre man bevæger sig ned af de små sidegader, for her oplever man for alvor byen. Hovedstrøget St. George Street er en rigtig turistfælde, men både det gamle, spanske fort, det spanske hospital, byens gamle fængsel og de nyere seværdigheder, såsom byens anerkendte mikro destilleri og boutique chokoladefabrik er i høj grad et besøg værd. Man kan også komme op i det gamle fyrtårn, besøge den omfattende alligatorpark eller bare hænge ud sammen med surferfolket på halvøen St. Augustine Beach, der byder på den mest vidunderlige strand med dertilhørende hyggelige barer og uprætentiøse spisesteder. Fra den lange pier ud i Atlanten, så vi springende delfiner og kom helt tæt på imponerende pelikaner.

Fantastiske greens

Man behøver således ikke have golfkøllerne med for at blive godt underholdt i St. Augustine, men man skulle da være et skarn, hvis ikke man også tog et par runder i det gode vejr.

Har man ikke booket hjemmefra, så er webstedet GolfNow.com den bedste måde at få et endog rigtigt godt tilbud på. Vi faldt over en runde på områdets prestigefulde World Golf Village til bare 40 $ inkl. buggy, og 25 $ for en runde på Golf Club of South Hampton, bare ti minutter længere ude af hovedvejen. Mindre prestigiøs, men ikke desto mindre en fin golfoplevelse var Royal St. Augustine Golf Club, der ligger blot fem minutter i bil fra downtown og et lille kvarter fra stranden, hvor vi holdt til.

World Golf Village er områdets store golfresort. Udover et overvældende hotel og en af USA’s mest berømte golfrestauranter, The Caddyshack, opkaldt efter Bill Murray-kultfilmen, råder resortet over World Golf Hall of Fame og USA’s største golfmuseum samt to unikke golfbaner. Den ene ligger klos op af hotel og museum og er opkaldt efter Sam Snead og Gene Sarazen, The Slammer & Squire. Den anden ligger fem minutter nede af vejen i en resortområde for sig selv, og er det eneste designsamarbejde mellem to af golfens største spillere og banearkitekter, Arnold Palmer og Jack Nicklaus, The King & Bear.

Denne gang spillede jeg The King & Bear, der er en rigtigt fin oplevelse. Der er maser af vand i spil, og det kan næppe helt undgås at man ofrer et par bolde eller tre, men der er også nogle huller, der giver gode birdiechancer. Greens holdt en fin kvalitet. De tog imod og bolden holdt linjen hvis man fandt det rette tempo.

Det med at finde tempoet greens skulle vise sig at være et helt afgørende tema på turens anden runde. Den blev spillet på Golf Club at South Hampton, et, skulle det vise sig, fremragende golfanlæg små 30 minutter fra St. Augustine centrum. South Hampton er Made in Denmark-vinderen Julian Suris hjemmebane. Her har han trådt sine barnesko og lært spillet på en bane, der er designet af Mark McCumber, og som for et par år siden blev købt af brødrene DiStefano, som har sat en stor forbedringsplan i værk. Det betød, at drivingrange var lukket og da jeg kom hurtigere ud end ventet, nåede jeg heller ikke på putting green inden start. En stor fejl! Greens på South Hampton er de hurtigste, jeg nogensinde har puttet på, og jeg har dog prøvet en del. Vi taler tour-hastighed, og det på en almindelig tirsdag i januar. Whau!

Bynær hygge

Der er tale om et klassisk Florida-layout. God plads i drivet de fleste steder, men med vand i spil på mange huller og mange bunkers, skal man hele tiden tænke sig om. Golf at South Hampton var en stor positiv overraskelse.

Royal St. Augustine er ganske anderledes end de to andre baner. Her er tale om en meget lokal bane, uprætentiøs og afslappet. Man kører i buggy på Royal St. Augustine og det er en god idé, for der er langt mellem hullerne. På et tidspunkt krydser man en hovedvej via en højbro for at spille to huller og vender så tilbage til selve banearealet. På bag9 skal man hele vejen tilbage forbi tee på det hul man lige har spillet, for at krydse en vej inden man når til næste hul. På 15. hul spiller man langs med og klos op af State Road 16, slicer man bolden fra tee kan det få de frygteligste konsekvenser. Bortset fra disse små ulemper, er banen vældig fin. Den er smal som bare pokker, og 1. hul må kandidere til Floridas sværeste åbningshul, selvom det er et par5.  Vand i venstre, jungle i højre, vandet trækker ind midt i fairway midtvejs og oppe ved indgangen til den højtliggende green. 13. hul er en perle. Et dogleg par4 hul på godt 330 meter med vand overalt; kort, højre og venstre. Gameplanen med en fairwaywood fra tee viser sig klog, 6-jern i andetslaget og en god birdiechance, som dog misses.

Efter runden kan man nyde en kold øl på terrassen udenfor det charmerende klubhus og se spillerne spille det drilske 9. hul, der er et par3 hul med en green få meter fra buggy-parkeringen. Jo, man skal holde tungen lige i munden her.

Spiller man to-tre runder her, det fås ofte så billigt som til 20 $, kan man måske spare sammen til en tur op til TPC Sawgrass, der ligger en god halv times kørsel længere mod nord, men det blev der ikke tid til i denne omgang.

Fakta

St. Augustine ligger i den nordlige del af Florida. Nærmeste lufthavn er Jacksonville, men man kan sagtens køre dertil fra f.eks. Orlando, der giver flere valgmuligheder.

Der er talringe overnatningsmuligheder, både hoteller, bed & breakfast, lejligheder og huse. World Golf Village har et enormt og glimrende golfhotel.

Golf: World Golf Village med to 18-hullers baner, golfmuseum og Hall of Fame. Lidt længere mod nord ligger tre baner indenfor få kilometer: Golf at South Hampton, Cimarrone og St. John’s G&CC. Tæt på centrum ligger bl.a. Royal St. Augustine og St. Augustine Shores.

 

Forrige artikelGOLFBLADET’s nye træner
Næste artikelFra klubpro til verdensstjerne
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.