Det revolutionerede Karsten Maas’ liv, da han blev bedt om at lave nogle trick shots til en baneåbning, og i dag viser han sit show, der stadig får nye facetter, over hele verden

1 sommeren 2005 åbnede Markusminde GK, hvor Karsten Maas skulle arbejde som pro to gange om ugen. En måneds tid forinden spurgte ejeren, Jørgen Thomsen, om ikke han kunne lære sig nogle trick shots og lave en lille opvisning ved åbningen, og det indvilligede han i at prøve.
Han indstuderede nogle af de lettere, men ganske imponerende at se på, og de gjorde så stor lykke, at han begyndte at udvikle specielle køller og sætte et egentligt show op.
Da Markusmindes næste 18 huller blev åbnet, var han klar med en udvidet udgave, der igen vakte begejstring, og så var han klar over, at han havde fundet en niche, som det var værd at dyrke.

Basketball og golf
Karsten Maas blev født i København, men hans barndomsminder er fra Horsens, som familien flyttede til, da han var seks. Her begyndte han at spille golf som 9-årig, men var desuden en dygtig basketballspiller, der har spillet på hold i 1. division for såvel Horsens som Randers, to af Danmarks førende byer i dette spil. Det var medvirkende til at give stærke lemmer, som er kommet til god brug siden.
Maas læste HA i to år, men nåede ikke til eksamen, fordi golfspillet trak.
PGA-uddannelse
Han tog en uddannelse som PGA Pro, og efter eksamen i 1988 fik han sine første job i Nordvestjylland: Skive, Morsø, Nordvestjysk og Lemvig. Efter et enkelt år i Randers blev han i 1992 tilknyttet Hjarbæk Fjord, hvor han havde arbejdede i en halv snes år, i 2001-02 sideløbende med Århus Ådal.
I netop de to år var han involveret i to alvorlige færdselsuheld og måtte standse sit arbejde, mens han blev genoptrænet. Markusminde skulle være hans tilbagevenden til at arbejde. Hvem kunne vide, at det også blev startskuddet til en stjernekarriere?!

VM i Trickgolf
Maas havde for alvor fået blod på tanden og fandt ud af, at der var et verdensmesterskab i trickgolf. Det blev i 2006 afviklet på Hanbury Manor ved London. Der kunne deltage op til 16, og danskeren fik plads i feltet og kan ses på det videoklip, der findes på Youtube.
Det blev et par dage, hvor han sugede til sig. Han lod sig inspirere af konkurrenternes ideer, for – som en af dem sagde: – Jeg troede, at jeg dækkede alt, hvad der findes af trickstød, men alligevel var der en hel stribe, jeg ikke kendte.
Maas sluttede sidst af de 11, der til slut dukkede op, men det var ikke væsentligt. For første gang havde han set verdenseliten i aktion og havde set såvel, hvad man kunne med en golfbold, og måske nok så vigtigt: Hvordan det skulle præsenteres.

Verdensrekorder

Maas havde gjort indtryk nok, ikke mindst med de trick, hvor han brugte en bøjelig kølle og alligevel beherskede bolden. Det kan have været årsagen til, at Guiness Book of Records kontaktede ham og spurgte, om han var interesseret i at lave et angreb på verdensrekorden i slag med lang golfkølle? Den skulle være mere end 4 m lang, og slaget skulle være over 100 yards.
Det var han. Han boede på en gård og havde sin egen driving range. Han byggede en kølle på 4,09 m og teede op. Første slag gik 3 meter op i luften og 2 meter til højre.
Det gik dog hurtigt bedre. Allerede det femte slag nåede 110 yards ud, og otte måneder senere blev verdensrekorden sat i Bella Centret, hvor han slog 134,5 yards (123 m).

Mere end 30 lande
Så var der gået hul på bylden, ikke mindst fordi hans optræden blev vist på de sociale medier og Guiness Book of Record’s reklamefilm. I flere omgange har han taget sin verdensrekord tilbage, men ikke gjort så meget ved det i de seneste år, hvor han har perfektioneret sit show på tre sprog og udviklet den interaktive side af det, så mange af hans hurtige indfald og udfordringer får latteren til at rulle.
Han har optrådt i mere end 30 lande, blandt dem New Zealand, Hong Kong, Indien og USA. Han er blevet beundret af adskillige af verdens mest indflydelsesrige personer, men selv holder han mest af de juniorlejre, han deltager i om sommeren, fordi han elsker at tage sig af ungdommen.

Nyt attentat på verdensrekorden

I slutningen af 2017 var Maas inviteret til Japan, hvor han skulle sætte en ny verdensrekord under nye betingelser. Nu skulle bolden blot rammes uden distancekrav, og den eksisterende rekord var et slag på 62 yards med en kølle på 8,56 m!
Maas har bygget en på 8,65, og ved en Pro Am, arrangeret af Royal Air Maroc på The Scandinavian, udfordrede GOLFBLADET ham til at vise, at han kunne sætte verdensrekorden. Han tog udfordringen op og slog omkring 165 m!
Desværre blev der udskrevet valg i Japan, og dermed faldt det arrangement, hvor rekorden skulle sættes officielt væk.
Nu håber Maas, at japanerne kommer tilbage, men måske endnu mere, at han kan komme til at sætte rekorden i Danmark. Hvem kommer først?

Banerarkitekt
I 2010 flyttede Karsten til Berlin og hjælper til som pro på sin bror Flemmings bane Golf in Wall. Her har han i de senere år forsøgt sig som banearkitekt, og i 2018 vil hans ændringer af otte huller stå klar. Måske venter der endnu en karriere på Karsten Maas?

Forrige artikelHistoriens vingesus i USA’s ældste by
Næste artikelLübker genåbner til 2018-sæsonen
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.