Årets tiende golftekniske spørgsmål er et spørgsmål, jeg hyppigt støder på i forbindelse med undervisning, nemlig: ”Hvor kigger man på golfbolden, og er det samme sted ved forskellige typer slag”?
For at svare på dette spørgsmål, vil jeg granske lidt i, hvad fokus og koncentration er for nogle begreber, og derefter kigge på nogle af de forskellige kategorier i golfspillet og beskrive, hvor hovedparten af de bedste spillere kigger på bolden:
1. Putting.
2. Chip og wedge slag.
3. Bunkerslag.
4. Længere jernslag og driver og bunkerslag.

Fokus og koncentration: At kigge og fokusere på et nøje forudbestemt sted på bolden, kan være med til at skærpe dit fokus og din koncentration væsentligt og derved øge dine chancer for at ramme bolden godt og herved succes.
Fokus og koncentration er to begreber, vi alle har en vis forståelse eller fornemmelse for, men kan have svært ved at beskrive og finde frem til på kommando. Min definition på fokus og koncentration er:

Evnen til at holde ens opmærksomhed og hjerneaktivitet konstruktivt og positivt rettet mod en specifik opgave i et givet tidsrum uden at blive eller lade sig distrahere af ”støj”.

I alle former for sport er det vigtigt, at vi ikke begynder, at spænde eller stivne i kroppen, når vi skal fokusere og koncentrere os, fordi frie atletiske bevægelser så kan blive meget sværere at udføre! Når du skal slå til en golfbold, er dit fokus og hvor du kigger på bolden ret vigtigt! Mange golfspillere står ”lige” over bolden (næsen centreret ned midt over bolden set forfra) og kigger ned på toppen af den ved alle slag, hvorved bolden kan komme til at virke som en 2 dimensional cirkel uden ”højde” i stedet for en 3 dimensional kugle, vi bedre kan ramme bagsiden af.
Deler vi boldens ”bagside” op i: En inderside af bagsiden, bagside og en yderside af bagsiden (se billede 3), er det lidt lettere visuelt at forstå, hvor du mest hensigtsmæssigt kigger ved de forskellige typer af slag og opstillinger.

Ens opstilling er næsten ene og alene ansvarlig for, hvor du bør kigge på bolden ved de forskellige typer af slag, som du vil bemærke nedenfor.

Ved putting har du en opstilling, hvor du er bøjet så meget ind over bolden, at venstre øje er direkte lodret over bolden, hvorfor mange vælger, at kigge direkte ned på toppen af bolden. Der er dog også en del, som stadig vælger at kigge på bagsiden af bolden.

Ved chip og wedge slag har du en opstilling med ret meget vægt på forreste fod (op til 80 – 90 %), og din næse er optimalt lidt foran bolden (set forfra kommer hovedet næsten lidt foran bolden, som ses af den røde linje på billedet), som gør, at det næsten kun er muligt at kigge på toppen og lidt af bagkanten men ikke decideret bagsiden af bolden.

Ved et standard bunkerslag er det lidt samme princip, som ved chip og wedge slag, blot er vægten her ikke helt så meget på venstre fod (måske kun 60 % her), så her er der mulighed for at kigge på bagsiden af bolden (husk jernet holdes oftest ca. 5 – 7 cm bag bolden her).

Ved længere jernslag og driver er din vægt forskubbet mere mod bagerste fod (ca. 60 % vægt på bagerste fod ved et drive), og du har mere tilt af kroppen mod bagerste fod, som gør hovedet kommer mere bag bolden (set forfra ud fra den røde linje)
Nogle gange kan du med fordel kigge lidt på indersiden af bagsiden af bolden, hvis du ønsker at starte bolden lidt ud til højre med et draw og omvendt med et fade. Sandsynligheden for at slå det ”lige” slag vil ligeledes være størst, hvis du kigger og forsøge at ramme den ”square bagsiden” af bolden.

Dette er en af grundene til, at du kan overveje altid at lægge din bolds skrift ”ens” på tee og på green pegende i slagretningen for at hjælpe med at gøre det nemmere at specificere bagsiden på bolden og kigge her! Herfra er det blot god boldkontakt!

Jeg håber, at ovenstående gennemgang har gjort det lidt mere relevant, at stille hensigtsmæssigt op og kigge det optimale sted på bolden derfra.
Held og lykke med resten af 2018 sæsonen.

Knud Storgaard
www.knudstorgaard.dk

Forrige artikelMed golfkøller til Polske Gdańsk
Næste artikelSimgolf nu også i Ballerup