I den gamle hanseby Gdańsk kan man opleve prangende arkitektur, nyde strandlivet og høre historien om fagforeningslederen Lech Wałęsa. Et par gode golfbaner findes i omegnen.

Fra København tager det under en time i fly hen over Østersøen at komme til Gdańsk. Måske ikke et kendt turistmål for mange danskere, men til gengæld et meget populært feriested for polakkerne. Gdansks centrum er en blanding af middelalderlige huse og genopførte bygninger i tro kopier af originalerne, idet mere end 80 pct. af byen blev ødelagt under Anden Verdenskrig.

Det er en god ide at gå igennem byens gamle gader og opleve stemningen, og de prægtige og farverige bygninger. Gå gennem Ulica Długa, hvor de flotte huse rummer masser butikker, restauranter og barer. Fortsæt til Dlugi Targ, ”det lange marked”, og videre ud mod kanalerne, hvor man blandt andet kan se den ikoniske gamle kran, Zuraw Gdanski.

Gdańsk har på flere måder en dramatisk fortid. Den gamle bydel i Gdansk fungerede som byens levende handelscentrum fra 1400-tallet til 1700-tallet. Gdansk var på den tid en rig og blomstrende handelsby, der var med i Hanse-forbundet sammen med byer som Lübeck og Bremen.

Byen Gdańsk er forbundet med fagforeningen Solidarnosc (Solidaritet) og kommunismens begyndende kollaps. Det var her, at den daværende leder af Solidarnosc og Polens senere præsident Lech Wałęsa i 1980 stod i spidsen for de strejkede værftsarbejderne. Strejkerne førte blandt andet til dannelsen af de første frie fagforeninger i Warszawa-pagt landene.

Klassegolf på Sierra Golf Club
Sierra Golf Club regnes for at være blandt de allerbedste golfbaner i Polen, og der er bestemt en stor golfoplevelse i vente på et anlæg, der breder sig over 82 hektarer. Kvaliteten afspejler sig i en greenfee som ligger i den høje ende efter polske forhold, det vil sige 440 kr. på hverdage og 530 kr. i weekender.

Det hele er meget friseret på Sierra Golf Club. Gartnere træder nærmest hinanden over tæerne i bedet foran klubhuset, og ude på banen har en hær af greenkeepere gjort sit til, at græsset er fuldstændigt frit for ukrudt. Lige meget hvor på banen man spiller er kvaliteten i top.
Den 15 år gamle bane på Sierra Golf Club er omgivet af en naturpark, og er et lokkende spisekammer for storke, der spankulerer rundt flere steder på banen. I det hele taget er der ro og fred, og meget smukt hele vejen rundt.

Mange af hullerne er omkranset af gammel anlagt skov, mens rækker af nye træer imellem hullerne er plantet, da banen blev anlagt. Det er afslutningshullerne fra hul 15, som bedst lagres i hukommelsen. Hul 15 og hul 16 er banens smukkeste huller og spiller omkring en sø. Dermed er der vand i spil hele vejen, og vand er der også masser af på hul 17 og hul 18. Hvis man ellers undgår vandet, er der gode muligheder for at komme hjem med nogenlunde samme antal bolde som man begyndte runden med.

Linksagtige Sand Valley
Som golfdestination er Gdańsk stadig i sin vorden, men kører man cirka én og en halv time fra Gdańsk møder man en af de nye golfbaner, Sand Valley Golf Resort, som ligger i Mazury. Regionen er kendt for de mange søer og den uspolerede natur, og er et yndet turistmål for polakker.
Golfbanen Sand Valley spiller også midt i et stort naturområde, og som navnet antyder er banen anlagt på et naturligt sandlag i 2010, og minder om links. Fairways er generelt faste og de meget store greens sender gerne dine bolde væk. Det betaler sig – som man kender det fra links – at spille bolden kort af green og lade den hoppe et par gange ind til flaget.

Golfarkitekten har en særlig forkærlighed for eleverede greens og tilhørende run off-områder, og den kombination viser sig at være en hård prøve. Man bør også studere baneguiden for at undgå waste-områderne som fylder godt på banen. Det fungerer udmærket, hvis bolden ellers har fundet et nogenlunde leje i det noget uvejsomme sand. Det går meget bedre at slå på de fine bølgende fairways, som tydeligt er formet som britiske links. Græsset på alle huller er i god og tæt vækst, og greens er jævne, men lidt langsomme.

Forrige artikelGolf Disneyland ved Paris
Næste artikelHvor kigger du på din golfbold?
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.