Herning Golfklub kom ikke tørskoet gennem efteråret, men klubben trives og har det bedre end i mange år.

Det var egentlig planen, at spille en runde golf, da jeg i september besøgte Herning for at se teater, og i samme forbindelse mødtes med den driftige klubs formand og Golfmanager. Det blev kun til det sidste.

Et par ugers intensiv regn over hele Danmark lagde mange baner øde, således også den flade parkbane i Hernings udkant, som nærmest har et notorisk ry for at ’være våd’.

Grundvandsstanden her midt på den jyske hede er visse steder bare 38 cm under fairway, så når himlens sluser åbner sig som det var tilfældet sidste efterår, og når det bliver ved – og ved – så nytter det ikke meget, at klubben gennem de senere år har gennemført et meget omfattende arbejde med at forbedre dræn, og føre vandet ud i bække og søer. Som det ses på billederne, så forvandlede bækkene sig til søer og søerne mere end fordoblede de mest udsatte steder deres størrelse.

Formand Carsten Jensen og Golfmanager Bo West Møller var da ærgerlige over ikke at kunne vise mig deres dejlige bane, men samtidig ganske nøgterne omkring forholdene; sådan er det jo bare. Naturens luner kan man ikke gøre så meget ved.

I tider med medlemsmigrationer større end nogensinde før i dansk golfs historie, kunne man godt forestille sig, at en bane, der måske render ind i flere ’lukkedage’ om året end gennemsnittet, er hårdt presset, men det er faktisk ikke rigtigt tilfældet i Herning Golfklub.

”Vi er en meget bynær klub, der ligger bare halvanden kilometer fra banegården, lige ved motorvejen og tilmed med et indkøbscenter som nærmeste nabo. Beliggenheden betyder utroligt meget, og det kan vi blandt andet mærke på, at medlemmer, der er skiftet til andre klubber for ’at prøve noget nyt’ i ganske stort tal vender tilbage. Samtidig indgår Herning Golfklub i et Firkløver samarbejde mellem otte klubber, og det betyder, at vores medlemmer i særligt våde perioder kan spille andre baner,” siger Bo West Møller. ”Vi reviderer hele tiden erfaringerne, så vi ikke pludselig risikerer, at samarbejdet giver bagslag. Jeg ser den slags aftaler som en sikring af fremtiden, ikke bare for Herning Golfklub, men for alle klubberne i samarbejdet. Det koster 800 kr. oveni kontingentet, men det giver også langt større merværdi. Jeg vil i høj grad kalde Firkløver-ordningen for en succes. Vi har 1.150 fuldtidsmedlemmer og de 650 tilkøbte Firkløver sidste år.”

Dertil tilføjer formanden Carsten Jensen, at man med Firkløver-ordningen tilgodeser fuldtidsmedlemmerne, for ordningen er ikke til gengængelig for 9-huls- og hverdagsmedlemskaber. ”Fuldtidsmedlemmer i Herning Golfklub har også fri spilleret på Tange Sø Golfklub, som led i et samarbejde vi har indgået med dem om at vi må spille på hinandens baner. Det er en 0-ordning, hvor vi ikke betaler noget, men selvfølgelig hele tiden kigger på om det fungerer til begge parters tilfredshed,” siger han.

 

Forbedringer og fremtiden

”Firkløver-ordninger og lignende debatteres meget i Golfdanmark, men ud fra vores erfaringer er det alene en fordel, også økonomisk,” siger Carsten Jensen.

Herning Golfklubs unikke bynære beliggenhed gør jorden attraktivt, og der har flere gange været følere ude omkring at klubben skulle flytte udenbys for at frigive jord til byggeri. ”Kommunen ville bruge jorden til byudvikling. De vurderede at hul 16 alene var 50 mio. kr. værd. Projekt Futobia 7400 kaldte man projektet og ambitionerne var store, men projektet gik konkurs inden det for alvor kom i gang. Der var kig på et godt, nyt område til golfklubben i Jønnevad, med plads til 36 huller, og det var jo fint. Mindre godt var det, at alt omkring klubben stod i stampe, mens det projekt stod på. Da det så faldt til jorden, skulle vi starte helt forfra. Heldigvis fik vi støtte til både udvidelse af klubhuset, og til forbedringer af banen. Nu har vi en aftale med kommunen, der gælder til 2030, og har et fint samarbejde med Fritids- og Kulturudvalget,” siger Carsten Jensen og understreger, at ikke al klubbens jord kan bruges til bebyggelse. ”Ser man bagud fra hul 16 og hul 6, så er der bygget boliger, men der ligger dels en ’gas- og vandlomme’, og den høje grundvandsstand gør store arealer uegnet til byggeri, så vi håber, at vi nu kan få lov at blive hvor vi er, og hvor det er bedst for alle parter,” siger han.

Klubbens greenkeeper Henrik Lau og pro Mads Riis Pedersen har lavet en ny klippeplan for hele banen, og en anderledes opsætning, som gør golfoplevelsen større for alle. Man har lavet et nyt Tee 54, hvorfra banen spiller ca. 5400 meter, og det skal benyttes af alle med handicap over 18. Klubben gør meget ud af at informere medlemmerne, så de i sidste ende får den bedste oplevelse, og det fungerer ifølge Bo West Møller aldeles glimrende, også selvom nogle medlemmer mukkede lidt over, at der ’pludselig’ var rough nogle steder på banen, der ellers altid har været en parkbane nærmest uden rough. Flere huller er blevet omlagt og forbedret de senere år, men hele tiden med et øje for, at Herning Klubklub er en medlemsbane og at medlemmerne har en gennemsnitsalder på 56 år og et handicapgennemsnit på 23-24 stykker.

”Vi gør meget ud af at integrere nye medlemmer i klubbens mange klubber-i-klubben, og har et tilbud om at give alle en gratis træningslektion hos de funktionæransatte proer, som vi har haft stort held med at gøre til vigtige klubmennesker. Vi har indført en Klub 37 for medlemmer med højere handicap end 37 for at styrke relationer og netværk,” siger han.

Kommunikation og samarbejde er nøgleordene bag Herning Golfklubs succes. Det er to ting, man ifølge de to klubfolk kommer rigtigt langt med. Og når banen er tør, og det er den trods alt langt det meste af tiden, er den til gengæld en af landets grønneste, frodigste og kønneste parkbaner.

Forrige artikelFemstjernet luksus i Provence
Næste artikelFagre nye digitale verden
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.