Passer dine køller til dig

Hvis dit sæt golfkøller er perfekt til dig, vil du have 10-12m imellem dine køller fra din lobwedge til din længst slående kølle udtaget din driver og din 3-wood. Afstanden mellem køllerne kaldes i fagsprog for ”gapping”. Hvis du læste overskriften og tænkte at denne artikel ikke var noget for dig, men kun for gode spillere tager du fejl. Gapping er vigtig for spillere på alle niveauer.

Det typiske mønster for de fleste spillere er, at det går fint i starten, men når vi kommer på den lange side af 7 jernet, bliver afstanden mellem køllerne mindre. Mange oplever at der stort set ikke er forskel på længden på 3-4-5 jernet. Det giver sig selv, at du på denne måde, ikke får det optimale ud af dine 14 køller.

Jeg havde selv problemet i sidste sæson hvor det viste sig, at mit 4 og 5 jern i gennemsnit havde samme carry. For mig var løsningen en hybridkølle der flyver 10-12 meter længere end 5 jernet. Min anden hybrid i bagen flyver så yderligere 10-15 meter.

Hvis du selv er interesseret i at få kontrolleret din gapping, er den dårlige nyhed at det er svært at gøre selv. Det kan lade sig gøre, men det nemmeste er at lokalisere den nærmeste launchmonitor, og få din pro til at hjælpe dig. Han vil også være i stand til at hjælpe dig, hvis det viser sig at du har et problem i stil med det jeg selv stod med.

Samtidig kan du også få en udskrift, så du kan se præcis hvor langt du slår med hver enkelt kølle i bagen. Når du beregner gennemsnittet skal du naturligvis sortere de dårligste slag fra så du kun måle de slag som er ramt tilfredsstillende. Helt lavpraktisk kan det være en god idé at tage en sort tusch, og skrive på køllerne hvor langt du slår med dem. Det er vigtigt at du altid måler carry, da du ikke kan bruge den samlede længde til ret meget.

Hvis du insisterer på at klare din opmåling selv, skal du bruge en assistent, en golfkikkert og nogle dusin af de bolde du spiller med til dagligt. Du finder et diskret hjørne af træningsbanen, (teoretisk kan du udføre opgaven alle steder hvor der er græs). Opgaven bør løses i neutral vind. Du placerer din assisten hvor du forventer dine slag lander. Han eller hun markerer hvor boldene lander, og når du har ramt 3-4 stykker tilfredsstillende, finder i gennemsnittet af dem. Herefter benytter din assisten golfkikkerten til at finde afstanden tilbage til det sted hvor du slår fra. Afstanden noteres ned, og i løbet af nogle timer har du fået en liste over dine køller og hvor langt du slår med dem. Tallene vil tydeligt afsløre om du har brug for at ændre indholdet i din bag, eller om din gapping sidder lige i skabet.

Held og lykke med opgaven. Du bliver glad når du bagefter står med 152 meter til flaget og ved præcis hvilken af dine køller du skal slå med. Den usikkerhed du plejer at have er væk, og jeg lover dig at, der dukker ekstra point op på scorekortet når du kender din gapping.

Forrige artikelGolfverdenen vrimler med stærke søskendepar
Næste artikelDen gemte perle
Jan Olsen
Jan Olsen er en erfaren golfspiller. Som mangeårig elitespiller har Jan stor erfaring med alle dele af spillet. Da han spillede bedst, var handicappet 0, og hans bedste resultat en sølvmedalje ved DM. Han kan lejlighedsvis stadig score i 70'erne. Som uddannet fotograf vil Jan stå for mange af Golfbladets videoer, ikke mindst i samarbejde med Ronnie Lindeskov omkring instruktionsvideoer.