Efter århundreders stagnation virker det som om alvoren er gået op for golfsportens regelsættende myndigheder. Onsdagsneglen foreslår alternativt matchformat.

I 2019 får vi nye golfregler, der vil omfatte betydelige ændringer – til det bedre – i forhold til dem, vi kender og benytter i dag. Uden at gå i detaljer med dem, det kommer Brian Oswald nok til at gøre i løbet af sæsonen, så er hele grundlaget for ændringerne, at gøre golfreglerne lettere at forstå, mere rimelige og mere enkle at efterleve.

Man kan godt tillade sig at sige, at det var da også på tide. Det, der jo oprindeligt var nogle ganske enkle regler, der nedskrevet fyldte et enkelt A4-ark, har eskaleret til tykke, komplet uforståelige bøger fyldt med fortolkninger og beslutninger.

Nu meldes det også ud, at USGA og Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews, sportens to regelsættende myndigheder, har besluttet at indføre et nyt fælles handicapsystem, der skal gælde for hele verden. Det skal gælde fra 2020, og en markant ændring i forhold til i dag bliver, at handicappet fremover fastsættes efter gennemsnittet af de otte bedste, af de tyve senest spillede runder. Lyder det en lille smule kompliceret? Ja, det er det også, men bare rolig, der vil være computere, der udregner det for dig; du skal bare spille noget golf og nyde det.

Det skal være muligt at opnå et officielt handicap allerede efter 54 spillede huller, som kan sammensættes af såvel 9- som 18-hullers runder, og det maksimale handicap vil være 54. Course Rating Systemet som vi allerede kender i dag kommer til at ligge til grund for det nye system, så vi skal ikke til at lære noget nyt.

Lær af andre

Om det bliver sværere eller lettere at fifle med handicappet er svært at sige, men USGA og R&A’s hovedformål med ændre systemet har været at simplificere det og gøre det ens overalt, og det vil, hvis det benyttes efter hensigten, give et mere retvisende handicap end det mange af os render rundt med i dag.

Man er lige ved at blive væltet bagover, når en af de mest konservative og stivnakkede sportsgrene pludselig, indenfor blot ét år, foretager to markante ændringer i det, der er hele grundlaget for vores sport; regler og handicappet. Men hatten af for de regelsættende myndigheder, som tilsyneladende har fået øjnene op for den alvor, der i de senere år har udfordret golfsporten.

Vores regler – og ikke mindst tolkningen af dem – har uden tvivl været med til at medlemsudviklingen er gået den forkerte vej, og nu mangler vi vel egentlig bare et opgør i mod at golfmatcher partout skal være over 18 huller, for tidsfaktoren er en anden dræber for golfsporten. Når man kan afvikle triatlon over skiftende distancer, fra den voldsomme Ironman, der slutter med et maratonløb, til noget, der slutter med blot tre-fem kilometer løb. Når man kan afvikle officielle DBU-turneringer i fodbold for 7-mands hold på halv bane og til mindre mål, så kan man vel også afvikle golfturneringer over eksempelvis 6-, 9- eller 12-huller.

Kunne man egentlig ikke godt forestille sig en klubturnering, hvor boldene er sammensat af fire spillere, hvor den ene blot spiller 6 huller, den anden spiller 12 huller og de to sidste spiller 18 huller? Og med præmierækker for både 6-, 12- og 18-huller. Man kan f.eks. starte med to spillere, få en mere med på 7. hul, og yderligere én på 13. hul, så kommer alle i klubhuset sammen.

European Tour er allerede begyndt at eksperimentere med formaterne.

Hvis viljen er til stede er det blot fantasien, der sætter grænser.

Forrige artikelGolf og nye kartofler
Næste artikelGolfbladet – Marts 2018
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.