Snevejr i påsken og frostvejr helt ind i april har gjort sæsonstarten til noget af en udfordring….

Nok faldt påsken tidligt i år, men vi er nu nok alligevel nogle stykker, der havde planlagt en runde golf eller to i helligdagene.

Det var ikke alle steder muligt. Frostvejr og visse steder snefald er ikke foreneligt med golf til åbne greens, og da slet ikke efter en lang, kold vinter, der fulgte et næsten historisk vådt efterår.

Men i gang kom man da.

Det var dog ikke uden omkostninger og udfordringer. Vi har talt med fire nøglepersoner i klubben; direktøren, greenkeeperen, proen og restauratøren.

Greenkeeperen: Vær tålmodig

Dem, der har det sværeste job når vejret driller, er uden tvivl greenkeeperne. Mitch Davis er chefgreenkeeper i Royal Oak Golf Club: ”Medlemmerne vil jo gerne ud og spille, og det forstår jeg godt, men banen er bare meget våd,” siger han. ”Det har ikke været nemt at være greenkeeper i Danmark i sæsonstarten 2018. Vi kæmper med at få banen klar, med vejret og med at holde styr på golfspillerne og få dem ordentligt orienteret om situationen. Vi troede egentlig, at vi var klar til at åbne banen til påske, men så kom der sne. Det er sådan set ok, for det gør det lettere for mig at forklare medlemmerne at banen er lukket, men vi ved jo også, at golf i dag er en forretning, og at det handler om at få gang i spillet,” siger han. Amerikanske Mitch har været glad for frosten, for den ’brækker’ jorden og hjælper banen med at dræne. Nu venter han blot på varmen. ”Græsset skal bruge 7-8 graders varme for at vokse, og det er jordtemperatur, ikke lufttemperatur. Desuden gælder det også om natten. Vi kan godt spille på greens inden der er vækst, men det er uundgåeligt, at jo mere vi gør det, desto længere tid går der før jeg og mine folk kan præsentere en golfbane i den stand, som vi gerne vil, og som vi ved medlemmer og gæster forventer. At der er nogle enkelte ’die hards’ der spiller i al slags vejr er ok, men jeg ser helst, at flertallet har tålmodighed og venter lidt.”

Udover at være meget våd har banen i Royal Oak dog ikke taget skade af vinteren, og det er begrænset med svampeskader på greens, siger Mitch Davis, som derfor forventer en god sæson med en bane, både han og klubbens medlemmer kan være stolte af og glade for.

Direktøren: Bagud fra start

Sidste år tiltrådte Mai Lindgaard som direktør i Holstebro Golfklub, og hun har både oplevet et historisk dårligt efterår og en sen sæsonstart. Begge dele koster på bundlinjen, siger hun. ”Påsken i år var hård. Jeg tror, vi havde to svenske gæster og det var så det. Det lykkedes ikke at fået Skovbanen i Råsted klar til at åbne, blandt andet fordi de høje træer skygger for solen, så der var frost i jorden, og inde på Storåbanen blev vi ramt af frost, som bl.a. betød, at banen var lukket hele Langfredag. Et slag på tasken er, at vi er 30.000 kr. bagud i forhold til påsken sidste år,” siger hun og understreger, at påsken faldt meget tidligt i år. ”Det skal selvfølgelig med i regnestykket, at påsken faldt tre uger tidligere i år, så vi skal selvfølgelig ikke gå i ’påskepanik’ bare fordi vi er bagud i forhold til budgettet.”

Mai Lindgaard understreger, at det ikke kun er ’hendes’ forretning, golfklubben, der er blevet ramt af det dårlige vejr i marts og april, også de sekundære interessenter har mærket at golfbanerne var lukkede.

”De primære interessenter er golfklubben, proshoppen og restauranterne i klubhusene, og de har selvfølgelig mærket at der næsten var tomt på banerne, men golf i dag er meget mere end blot en sportsforening. Golf er en forretning, og omkring golfen er der andre forretninger, som hænger sammen med golf. Blandt andet restauranter og hoteller i vores område har klart haft en nedgang i omsætningen, fordi de mennesker vi normalt tiltrækker i f.eks. påsken er udeblevet.”

Det våde vejr i september havde betydning for indtægterne og det samme har været gældende i det tidlige forår. Det betyder, at der er kortere tid til at få bragt balance i regnskabet.

”Det er klart, at når vi nu er bagud, så må vi arbejde endnu hårdere på, at øge indtægterne i de kommende fem-seks måneder, hvor vi forhåbentligt får bedre vejr. Det er også derfor jeg er i gang med en masse strategiske tiltag, der blandt handler om et intensiveret samarbejde med Turismeerhvervet i regionen. Vi skal simpelthen være bedre til at sælge golf som en del af en samlet oplevelses- og kulturpakke i Holstebro og omegn. Det har vi fået bevilget et pænt stort beløb til at markedsføre. Det gælder for eksempel en Golffestival i juli, hvor golfpakken integreres med en lang række andre kulturelle oplevelser fra Herregårdsmarked til museumsbesøg,” siger Mai Lindgaard.

Klubproen: Alt stod stille

Adam Stevenson er PGA pro i Hals Golf Klub i Nordjylland og havde håbet at komme hjem til spirende forår efter at have tilbragt en stor del af vinteren under sydlige himmelstrøg. Han blev skuffet. Sne og frost betød at klubbens planlagte åbningsmatch måtte flyttes fra 24.marts til 7. april, og manglende vækst i græsset holdt banen lukket.

”Efter påske begyndte det heldigvis at gå den anden vej, og prognoserne blev bedre,” siger han.

Det kolde vejr med en iskold vind, der kom ind over banen fra øst betød, at der stort set ingen aktiviteter var på banen i det, Adam Stevenson, havde håbet skulle være en travl sæsonstart, og det er gået ud over hans egen forretning.

”Alt er bagud i forretningen. Folk ventede med at booke undervisningslektioner til det blev varmere i vejret, og der kom ikke mange i shoppen for at købe sommertøj. Normalt laver jeg mange udstyrsfittings i de første uger af sæsonen, men også det stod helt stille, så det har absolut været en sæsonstart vi har kunnet mærke,” siger han.

Restauratøren: Tyk snedække i påsken

Ove Dahl driver golfrestauranten i Svendborg Golfklub sammen med sin kone, Belinda, og de fik sig noget af en overraskelse i påsken, da et tyk snedække forvandlede den grønne bane og deres imødekommende terrasse til den rene juleidyl.

”Skærtorsdag væltede sneen ned. Jeg tror, der faldt 25 centimeter. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde har set så meget sne i Svendborg før,” siger Ove Dahl. Selvom sneen forsvandt hurtigt, så kom der en ny omgang søndag.

”Det ødelagde selvfølgelig påsken for os, men problemet opstod allerede ugen inden påske, hvor Herreklubben måtte aflyse deres åbningsmatch med fællesspisning. Det er sådan noget vi kan mærke,” siger Ove Dahl, der skønner at sæsonstarten har kostet i omegnen af 35.000 kr., som nu skal indhentes i budgettet over de kommende måneder, hvor han beder til, at vejret bliver godt.

”I dag (8. april, red.) har vejret været helt fantastisk med næsten 20 grader. Det må gerne fortsætte de næste seks måneder,” siger Ove Dahl, der heldigvis er privilegeret ved at han har mange arrangementer i restauranten.

”Vi kan ikke leve af golfspillerne alene, det ligger helt fast. Vi har gjort et stort stykke arbejde for at reklamere om vores tilstedeværelse i lokalmiljøet, og det har båret frugt. Vi har rigtigt mange konfirmationer, barnedåb og fester, og det gør os selvfølgelig mindre sårbare. I forhold til golfspillerne alene, er vejret så absolut helt afgørende. Sidste sommer og efterår lå vi langt under det forventede resultat, ene og alene på grund af vejret,” siger Ove Dahl, der har taget billedet her af den snedækkede terrasse i påsken.

…og lidt af det løse

Trods den vinterlige påske, så lykkedes det faktisk en del baner at åbne deres baner for spil. I Nordsjælland åbnede nabobanerne Fredensborg og Nivå med få timers mellemrum 4. april, og Gilleleje fulgte efter 7. april. Længere sydpå, på Vallø Golfcenter, spillede man faktisk åbningsmatch 2. påskedag. Der lå stadig lidt sne hist og her, men vejret var med de 60 deltagere, der havde skyfri himmel og 3-4 plusgrader. Banen er godt drænet og greens var nyklippede. Vallø er én af de baner, der holder greens åbne året rundt og kun lukker, når der ligger sne.

Et nøk længere sydpå har man sikkert skulet ekstra meget til vejrudsigten, for Møn var 7.-8. april vært for en stor juniorranglisteturnering. Den kunne heldigvis afvikles i smukt forårsvejr.

Nordjylland var hårdt ramt i sæsonstarten. Her har næsten alt været lukket påsken over, men det er ikke en lige så stor økonomisk katastrofe som det ville have været for blot et par år siden, fortæller klubsekretær Anne Mette Mørk fra Frederikshavn: ”Tidligere havde vi altid et meget stort antal greenfee-gæster fra Norge og Sverige i marts og begyndelsen af april, men de senere år er det blevet færre. Jeg tror, at de er blevet bedre til at få deres baner tidligt i brug, og derfor oplever vi ikke samme forårs boost af gæster som før, og er derfor ikke gået glip af helt så mange indtægter. Men selvfølgelig koster det noget, når sæsonen kommer i gang så sent,” siger hun.

Forrige artikelPernilla Lindbergs lykketal var 193
Næste artikelShipco Masters on Tour!
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.