Fairways er ideelle til nødlandinger, og derfor har golfbaner været mål for mange styrtende fly

– Det er første gang, jeg har fået udbytte af at være en dårlig golfspiller, kommenterede amerikaneren Aaron Jesse 29. april 2013.
På Westlake GC slog han sin bold ind i træerne til højre, og på vej ind til den hørte han pludseligbag sig et fly i en nødlanding 50 m væk på fairway. En Cessna, hvis tre ombordværende alle slap med kvæstelser.

6 dræbt på TPC Scottsdale
Så sent som 10. april i år skete det igen. En Piper 2A-24 Comanche med seks personer om bord startede fra lufthavnen i Scottsdale, Arizona kl. 8.45 om morgenen, og fik kort efter problemer.
Det logiske sted at forsøge en nødlanding var TPC Scottsdale, som i golfverdenen især kendes for det ikoniske hul 16 par-3, hvor stemningen hvert år er så løssluppen, at normale normer for opførsel neutraliseres for såvel spillere som caddies og især publikum. De fleste elsker det – enkelte hader det og synes, at det er en skændsel for golfspillet.
Det skal vi ikke diskutere her, hvor vi bare kan konstatere de katastrofale følger af det lille flys problemer. Det styrtede ned på golfbanen, brød i brand, og ingen overlevede.

Logisk sted
Hvis man forestiller sig den situation, piloter i mindre fly er i, når de lynhurtigt skal træffe beslutning om, hvor de skal nødlande, er det let at se, hvorfor de vælger en golfbane. Den har jævne fairways, og de længste huller er lange nok til, at flyene kan få den nødvendige strækning til standsning.

Lidt usædvanligt er det også set, at ballonskippere har valgt at forsøge landing på en golfbane. Det oplevede jeg selv under Mallorca Classic 2005 på Pula Golf, hvor tre varmluftsballoner samtidig fik problemer med vinden og forsøgte at lande midt på turneringens sidste dag.
Det lykkedes at få alle til at gå ned lige ved siden af banen, men den ene var tæt på at tage tv-tårnet på hul 7 med i farten, så det var aldeles nervepirrende.

Harrison Fords nødlanding
Det af de seneste års golfbaneuheld, der har fået størst mediedækning, var den 72-årige Harrison Fords nødlanding på Penmar GC i Venice, Californien i 2015. Det er trods alt ikke så tit, at de dramatiske begivenheder omkring Indiana Jones har udspillet sig i USA – for ikke at tale om det, Han Solo kommer ud for i Star Wars.
Ford rapporterede om motorproblemer og nødlandede. En spiller, der var i gang med en runde, roste ham til skyerne for ikke at forsøge at nå til en nærliggende lufthavn, mens en flyvesagkyndig mente, at Ford var ’ubeskriveligt heldig’, da han slap med middelsvære kvæstelser.
Han var også heldig ved, at en af de golfspillere, der kom først til, var en rygkirurg, der lavede en første undersøgelse af Fords skader.
Der var stor beundring for nødlandingen, der satte fokus på en side af Ford, de færreste kender. Som pilot har han været indblandet i vanskelige redningsaktioner og har deltaget i bekæmpelse af en skovbrand fra luften.

Nervøse piloter
Det er ikke altid golfspillerne, der skal være nervøse for fly. På Golfclub am Donner Klewe i Ditmarsken starter og lander flyene fra en nærliggende lufthavn hen over hul 5. De kommer aldrig så langt ned, at de er i fare for at blive ramt af en golfbold, men de er tæt nok på jorden til, at piloterne har øjenkontakt med spillerne og bliver bange.
Derfor står der på teestedet: Vær venlig ikke at slå ud, når fly starter eller lander.

Forrige artikelFleksmedlemskaber igen til debat
Næste artikelLigheden mellem simulatorgolf og kreaturer
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.