Jo, der er smurt lige tykt nok på denne overskrift, men overdrivelse fremmer som bekendt forståelsen. Hvad der ikke er en overdrivelse er, at Estela Golf Club i Portugal er en glimrende golfbane med en helt unik og fantastisk beliggenhed klods op af det mægtige Atlanterhav.

Jeg tror sgu du har slået den i havet” siger min spillermakker, da jeg på hul 4 får lukket køllehovedet på min driver for tidligt i, og slår det man kunne kalde et bananhook, så bolden kurver ud over den yderste klit med direkte kurs mod Atlanterhavet. Da jeg får forceret klitten og det lille hegn, der sammen med de hvide pæle markerer, at man er out of bounds, kan jeg ved selvsyn konstatere, at bolden ikke er at finde på den ca. 30 meter brede strand. Hvis bolden kunne flyde, ville den derimod med stor sandsynlighed være på vej mod New York, som er næste stop, hvis den driver nogenlunde lige over Atlanten.

Vi befinder os 45 km. nord for Portugals næststørste by Porto. Et område de færreste danskere typisk ser som et golfmekka. Og lad os få det på det rene med det samme. Det er det absolut heller ikke! Vil man spille flere forskellige gode baner i løbet af en uges golfferie uden at skulle transportere sig selv alt for meget rundt, bør man næppe rejse til det nordvestlige Portugal. I det område er der simpelthen for langt mellem snapsene, mens man nær Lissabon og ikke mindst i Algarve vil finde klassebaner som perler på en snor. Hvis man alligevel havner i Porto på en storbyferie og golfabstinenserne melder sig, er Estela Golf Club et godt bud på en bane, hvor man kan få stillet den værste golfsult.

Portugiserne sover længe

Vi møder frem i Estela Golf Club en onsdag morgen i juli kl. 8.15. Hvor man i en typisk dansk golfklub i sommerferien på dette tidspunkt som oftest vil se masser af liv og forventningsfulde golfspillere, er her totalt dødt og faktisk en spøgelsesagtig stemning i og omkring det store klubhus, der denne morgen er indhyllet i tæt tågedis. Selvom vejret altså ikke er med os denne morgen, og tågen efterhånden går over i støvregn, ødelægger det dog hverken vores humør eller spillelyst, og en halvtimes tid senere bliver lejesæt og buggy udleveret til os, da klubsekretæren møder ind. Vi er selvsagt de første på banen, da vi tee´er ud lidt i 9.00, og vi kan i ro og mag nyde Estela Golf Club. En ægte linksbane, der på særdeles spektakulær vis er placeret mellem klitterne og med atlanterhavsstranden som den allernærmeste nabo. Begge sløjfer er placeret henholdsvis nord og syd for klubhuset langs stranden. Med en sådan placering spiller vinden naturligvis ofte en central rolle, men temmelig atypisk blæser der denne morgen kun en jævn vind, som på disse kanter betragtes som nærmest vindstille vejr.

Små greens og smalle fairways

Fornuftige vindforhold giver jo grobund for optimisme for de fleste golfspilleres og således også for undertegnede lige frem til hul 4, hvor jeg som tidligere nævnt `vælger` at slå min bold ud i Atlanten. Til trods herfor er indtrykket af banen godt. Endog meget godt! Lidt atypisk for en klassisk linksbane er greens forholdsvis små. Til trods for par 72 banens forholdsvis beskedne længde på 5878 meter, gør de små greens det dog fra tid til anden ret så vanskeligt at ramme dem, når man slår sine approachslag. Heldigvis er semigreens og bunkers ligesom resten af banen i meget god stand, hvilket gør det lettere at score points, selvom man måske ikke rammer greenen i regulation hver gang.

Banen, som blev indviet i 1989 og to år senere lagde græs til Europa Tour turneringen Portuguese Open, har en lang række gode golfhuller. Kendetegnende for langt størstedelen af dem er, at man skal have styr på sin driver, for mange fairways er ualmindeligt smalle. Heldigvis er det dog til at finde bolden i de store waste areas, hvor en blanding af strandsand, siv og anden småt bevoksning dog gør det vanskeligt at få ordentlig kontakt mellem den lille hvide og slagfladen på jernet. Særligt er det 400 meter lange par 4 hul tredje en udfordring for de fleste. Selv på denne dag, hvor det er relativt vindstille, skal tungen holdes lige i munden på et teested, hvor de fleste til trods for en smal fairway hiver driveren ud af baggen. Det er trods alt et 400 meter langt hul, med par på 4. Buskene og stranden i venstre, som naturligvis er out of bounds, krydret med et større waste area i højre, giver dog lidt svedige håndflader, inden man sætter den store kølle i bevægelse. Håndfladerne er knap blevet tørre, inden man skal slå det lange andenslag op mod en lille smal green beskyttet af hele 3 bunkers. Et hul, hvor man altså skal være ganske tilfreds, hvis man kommer afsted med to point.

Efter en interessant runde er tågen lettet og vi kan indtage en – synes vi selv – velfortjent frokost i klubhuset, der er majestætisk placeret på en bakketop. Fra områdets højeste punkt har man fra terrassen og ud gennem klubhusets store panoramavinduer direkte udsigt til bølgernes brusen i det mægtige Atlanterhav.

Det hele skal jo ikke gå op i golf

Netop derfor er området faktisk oplagt til en sommerferie, hvor man gerne vil kombinere kultur, strand, natur og golfoplevelser. Denne lille metropol Porto med ca. 500.000 indbyggere er garant for det første. Der findes en lang række seværdigheder i den kuperede by, som man sagtens kan bruge et par dage på at fornøje sig med. For at give sightseeingen lidt ekstra krydderi, vil det være særdeles oplagt at besøge en af de mange vinbarer i byen, der tilbyder portvinssmagning. Her kan man lære en masse om de forskellige slags portvin og selve portvinsproduktionen, som er meget stor i Portugal. Hvis man har mod på endnu mere portvin, kan disse vinbarer ofte også hjælpe med at arrangere et besøg på en af de mange omkringliggende gårde, som producerer portvin. Faktisk en rigtig sjov oplevelse, og man kan ofte købe velsmagende portvine med hjem til meget fornuftige priser. Når vi nu er ved det med priser, skal der for en god ordens skyld også nævnes, at prisniveauet på mad og vin generelt er markant lavere end det danske. En treretters menu med god vin fås til ca. 150-200 kr. I hvert fald her i det nordlige Portugal, hvor masseturismen endnu ikke helt har fået overtaget, som så mange andre steder i Portugal.

Hvis man ønsker sig storslået natur, skal man blot en halv times kørsel mod øst. Her kommer man ind et smukt bjergrigt naturområde, hvor man faktisk også kan opleve spektakulære golfbaner. For eksempel finder man 60 km. øst for Porto den stærkt kuperede Amarante Golfbane. Her er det særdeles anbefalelsesværdigt at leje en buggy skulle jeg hilse at sige. Greenen på 1. hul er placeret ca. 100 meter under teestedet. Og når det går ned, går det som bekendt også op på et tidspunkt!

Hvis man beslutter, at den næste ferie skal gå til området nær Porto, bør man have in mente, at selvom man er på næsten samme breddegrad som det lune Barcelona, er vejret grundet områdets beliggenhed tæt på den åbne del af Atlanterhavet markant mere omskifteligt. Det nordlige Portugal egner sig bedst til besøg fra maj til oktober. Her bliver der sjældent stegende hedt netop grundet naboskabet til det kølige Atlanterhav, og temperaturerne er selv i højsommeren ofte ganske behagelige mellem 22-27 grader.

 

Faktaboks (alle priser i euro):

18 hullers greenfee: 75 Euro

Junior greenfee: Euro 40

Buggy 18 huller: Euro 35

Trolley 18 huller: Euro 5

Leje af golfsæt: Euro 35

 

Rejsen dertil:

Ryanair har i år åbnet en direkte rute fra København til Porto. Returbilletter fås fra ca. 1000 kr. Herfra er der 37 km. kørsel til Estela Golf Club og 10 km. ind til selve centrum af Porto.

Billeje kan foretages billigt til omkring 1000 kr. for en uge.

Forrige artikelFagre nye digitale verden
Næste artikelLave forventninger giver bedre score
Avatar photo
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.