I det nordvestlige hjørne af Irland ligger Portsalon og Sandy Course på Rosapenna. Fabelagtige linksbaner, hvor det handler om at kunne spille i vind og undgå marehalm.

 

Fra Atlanterhavet ruller blide bølger ind i fjorden Lough Swilly, og videre op stranden mod fairway på hul 2. Golfbanen Portsalon er ubetinget en af Irlands smukkeste golfbaner.

De 18 huller er klemt inde imellem havet og det opdyrkede land, typisk for linksbaner.

I Irlands nordvestlige region Donegal spilles golf på naturens præmisser. Mange af linksbanerne ligger som Vorherre har skabt dem, og blæsten fra Atlanterhavet vil meget gerne flytte dine bolde væk fra de smalle fairways og ud i marehalmen.

Det er midt i maj. Termometret balancerer omkring 14 grader, men solen skinner og det føles ganske varmt.

Portsalon er fra 1891 og en af de ældste i Irland og i ganske mange år bestod banen af 9 huller. Den verdenskendte banearkitekt Pat Ruddy, også kendt for design af Irish Open banen 2018, Glashedy i Ballyliffin, har seneste redesignet Portsalon. Han skabte 9 helt nye huller i år 2000. Og, de nye let undulerede fairways har en slående lighed med de oprindelige huller på Portsalon. De nye huller spiller lidt højere i landskabet og efterlader det ene postkort efter det andet.

Portsalon er indbegrebet af links. Placeringen tæt på vandet, og deraf en sandet jordbund, hvor der vokser oprindelige græsarter. Fairways, som Vorherre har skabt dem med små pukler og fordybninger, hører også med til en rigtig links.

De første 7 huller ligger i forlængelse af hinanden langs med stranden, hul 8 til hul 11 ligger i anden strandrække, og i tredje strandrække med retning mod klubhuset følger hul 12 til 18.

De mest spektakulære huller er langs med standen, og byder samtidig på store udfordringer med smalle fairways. På Hul 2, et af de smukkeste golfhuller i Irland, kan man skære et hjørne af stranden til fairway på den anden side.

 

Sandy Hills

Navnet beskriver lige præcis, hvad den nye 18. hullers bane på Rosapenna er: 10 til 30 meter høje klitter omkranser stort set alle 18. huller, mens fairways løber i dalene, ofte så smalle, at det kun kan gå galt. Mange blinde huller og stærkt ondulerede greens. Man bliver på engang tiltrukket og frastødt. Naturen er betagende, mens bolde bliver stedt til hvile et eller andet sted i marehalmen. Velkommen til Sandy Hills, en af Irlands vanskeligste links.

Sandy Hills er hævet et godt stykke over fjorden, der deler vand med Atlanterhavet.

Rosapenna Hotel & Golf Resort består af banerne Sandy Hills fra 2003 og Old Tom Morris Links, hvor ni af hullerne anlagt i 1891 udgør den originale links, som Old Tom fra St. Andrews har tegnet.

Mens de 18. huller på Old Tom Morris Links er de mest populære blandt medlemmerne, fordi de spiller i mere fladt landskab og har meget mindre rough, så kommer greenfee-gæsterne som regel for at prøve kræfter med Sandy Hills.

 

Masser af vind

Links har ofte en ekstra dimension, nemlig vind. Gang på gang måtte vi se vore drives sejle ud i marehalmen, indtil vi blev mere ydmyge overfor naturens kræfter og tog jern frem, hvor fairways var smalle.

Et godt råd er hele tiden at tage grundigt bestik af vinden. Irerne har selvfølgelig en stor fordel. Med mere end 50 links – svarende til en tredjedel af alle linksbaner i verden, har irerne god mulighed for at øve sig på de mere end 50 linksbaner, som man finder langs Irlands kyster.

Vi spiller en runde langt under vores handicap, men det er helt almindeligt, får vi at vide.

Forrige artikelVidunderlig golf ved porten til Fyn
Næste artikelGolfscooteren kan forlænge golflivet
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.