På Dansk Golf Unions repræsentantskabsmøde fik Asserbo Golf Club tildelt Golfsportens Natur- og Miljøpris. Med hæderen følger 75.000 kroner.
Klubben blev valgt for sin langvarige, kontinuerlige indsats for at fremme natur og miljø.
”Det er en klub, der har vist, hvordan en multifunktionel golfbane kan se ud. Den har en lang række miljøinitiativer bag sig, og der er aldrig langt fra idé til handling, sagde Uffe Steffensen fra Dansk Golf Unions bestyrelse i sin motivering.
Det var Steen Mikael og Peter Fredgaard fra Asserbo Golf Club, der tog imod prisen, som blev overrakt af formand Jim Staffensen fra Dansk Golf Union og Jesper Kristensen, der er formand for Danish Greenkeepers Association.
Golfsportens Natur- og Miljøpris uddeles for at hylde det store natur- og miljøarbejde, der foregår på de omkring 13.000 ha golfbaner i Danmark. Golfsportens Natur- og Miljøpris på 75.000 kr. uddeles nu for femte gang. Der uddeles endvidere to inspirationspriser á 10.000 kr. Den ene inspirationspris gik i år til Hørsholm Golf for etablering af en trampesti for småbiotoper på en støjvold, mens Roskilde Golfklub modtog inspirationspris for at have udviklet en CO2-beregner, der synliggør emission af CO2 i klubben.
Prismodtagerne er valgt af en bredt sammensat jury bestående af repræsentanter fra Dansk Golf Union, Friluftsrådet, Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Miljøstyrelsen og medstifterne af prisen Danish Greenkeepers Association.
Ansøgningerne til dette års Natur- og Miljøpriser, viser ifølge Dansk Golf Union, at både flora og fauna endnu engang trives rigtig godt på de danske golfbaner, og der bliver igangsat mange nye initiativer for at endnu flere mennesker kan få glæde af dette. Den såkaldte multifunktionelle golfbane, hvor arealerne bl.a. bruges til andre former for friluftsliv, syntes at have fundet indpas i golfsporten. Desuden er tiltag som opsætning af fuglekasser og afgræsning med får, efterhånden blevet almindeligt rigtig mange steder rundt i hele landet.
Asserbo, Grenaa og Hornbæk var nominerede
De tre nominerede golfklubber til Golfsportens Natur- og Miljøpris 2018 er Asserbo Golf Club, Grenaa Golfklub og Hornbæk Golfklub.
”Finalefeltet er igen i år rigtig stærkt og det glæder mig at golfklubberne prioriterer natur og miljøarbejdet højt. Golfbanerne har rigtig meget at byde på. Både golfspillere og besøgende kan nyde naturen i det daglige, og det ville være dejligt hvis Natur- og Miljøpriserne kunne være med til at åbne andre folks øjne for golfbanernes herligheder,” siger Jesper Kristensen, der er formand i Danish Greenkeepers Association.
Asserbo Golf Club
Asserbo Golf Club har arbejdet med miljø siden 1946, fortæller klubbens salgschef Arne Larsen i en præsentations video, som er lavet i forbindelse med nomineringen.
”Vi har miljø indbygget i vores visioner, målsætninger og budgetter. Det arbejde vi udfører er mange gange med frivillig arbejdskraft for at involvere klubbens medlemmer og engagere dem i arbejdet med miljø. Vi går også lidt uden for golfklubben og har et rigtigt godt samarbejde med Halsnæs Kommune og et virksomhedscenter, hvor unge kommer herud og arbejder. Det er også en form for miljø i vores tankegang. Vi tager også kommunen med, når vi inddrager skolegolf, golf for andre idrætsforeninger og multifunktionelle tiltag, såsom gangstier omkring banen, hvor vi sætter foldere om hvad der sker i naturen, og hvordan vi håndterer vildtet og hvilke planter der er på banen,” siger Arne Larsen og fortsætter:
Vi er også en del af Nationalparken Kongernes Nordsjælland, og det går vi meget op i. Vi har selvfølgelig også et billebo og et pindsvinebo. Vi har bier, vi har får og alt, det dét er kendte elementer. Men det vi prøver i Asserbo er at se miljø bredt og ud i det større samfund,
Grenaa Golfklub
Grenaa Golfklub som fejrede 35års jubilæum i 2016 har forvandlet området fra en losseplads til et golfparadis, fortæller Kjell Rasmussen:
”Der er gjort et kæmpe stykke arbejde med at forvandle den gamle losseplads til det som vi kalder vores golfparadis her på spidsen af Djursland. For det første har vi plantet en hel masse træer, vi har etableret søer, vandløb og vandhuller til glæde for svaner og ænder. Det er gjort af en bunke frivillige, som har været med til at samle sten og grave huller. Der er bygget stien i periferien af golfbanen, så man ikke behøver at genere golfspillerne, og vi vil gerne invitere en hel masse mennesker til at komme ud at se, hvor dejligt et område det egentlig er.”
Hornbæk Golfklub
Bestyrelsesmedlem Jens Peter Nielsen, Hornbæk Golfklub, fortæller at man har søgt prisen på klubbens engagement i Nationalparken Kongernes Nordsjælland:
”Vi leverer oplevelser, og det ville vi prøve at arbejde med og styrke. Vi har søgt prisen på vores engagement i Nationalparken Kongernes Nordsjælland. Vi har etableret en fårefold, hvor fårene afgræsser et engareal. Kongernes Nordsjælland giver os også en mulighed for at kommunikere vores natur og miljø til vores omgivelser. Når vi snakker med Helsingør Kommune kan vi fortælle, at vi har en natur vi beskytter og som vi mener, kan læne sig op ad den natur og miljø, der skal være kendetegnende for Kongernes Nordsjælland.”