Din bold kan ikke tåle for meget vand

Mange danske golfspillere køber brugte bolde, ud fra tanken om at ”de bliver jo alligevel væk igen…”. Mange af disse bolde er såkaldte ”Sø-bolde” der er hentet i vandet på danske eller udenlandske baner. Jeg har gennem årene lejlighedsvis tænkt tanken, om hvorvidt en bold tager skade af at ligge i vandet, og hvis den gør, hvor længe den så kan tåle at være under vand.

Jeg havde for nyligt fornøjelsen af at være sammen med golfbold ekspert Ennis Myndel fra Titleist, og spurgte ham ved den lejlighed, om hvordan golfbolde har det efter at have været en tur i vandet. Hans svar overraskede mig meget.

Når en bold har ligget under vand i bare et døgn, begynder vandet at trænge igennem skallen. Det varierer en anelse, alt efter typen af bold, hvilket materiale skallen er lavet af og vandets temperatur. (jo varmere vandet er, jo hurtigere trænger det igennem skallen). Vandet vil i nogle tilfælde få skallen til at løsne sig fra kernen, og i andre tilfælde vil det trænge ind imellem boldens forskellige lag.

Når vandet trænger ind i din bold betyder det i langt de flest tilfælde at bolden bliver hårdere (højere compression). Endnu vigtigere påvirker det boldens evne til at blive rund igen, efter at dit slag har presset bolden sammen. Det betyder at bolden kommer til at flyve kortere. Ved test med bolde der har ligget 8 dage i vand, var tabet i længde omkring 2-3%. Efter 3 måneder stiger dette til 5-6%, og efter 6 måneder til omkring 8%. Det er alligevel mere end jeg selv havde forventet. Dit normale 200 meter drive flyver pludselig kun 184 meter, selvom bolden ser både ny og pæn ud. Det ”farlige” er, at vandet ikke påvirker bolden evne til at flyve, så alt ser fint ud, men dens evne til at overføre energien fra køllen. Derfor flyver sø-bolde ofte kortere.

Det er de færreste bolde, der bliver hentet op af vandet inden for det første døgn, og så er der altså et tab i, hvor langt du kan slå i forhold til en ny. Hvis du køber et dusin sø-bolde der ser helt ens ud både i stand, mærke og model, må du altså forvente vidt forskellige resultater alt efter hvilken en bold du vælger fra kassen. Spillet er svært nok i forvejen, så måske skulle du overveje at spille med en billigere bold, og i stedet altid benytte en ny. Put dine sø-bolde i trænings spanden, for de er som regel meget bedre, end dem du møder på rangen. Særlig på kortspils området er det dejligt at have sine egne bolde, og her er der ingen problemer med at bruge bolde der har været på badeferie

Forrige artikelNicolai kom ikke til Australien
Næste artikelEventyr undervejs i paradis
Avatar photo
Jan Olsen er en erfaren golfspiller. Som mangeårig elitespiller har Jan stor erfaring med alle dele af spillet. Da han spillede bedst, var handicappet 0, og hans bedste resultat en sølvmedalje ved DM. Han kan lejlighedsvis stadig score i 70'erne. Som uddannet fotograf vil Jan stå for mange af Golfbladets videoer, ikke mindst i samarbejde med Ronnie Lindeskov omkring instruktionsvideoer.