Claus Valters vej til ’seriøs golf for sjov’ gik ad kringlede veje med benzin og tyggegummi, før han blev PGA-pro og golfmanager

Da koldingenseren Claus Valter fyldte 7 år, fik han et 6-jern i julegave. Familiens hus lå lige op til Kolding Golf Club, og han havde fundet ud af, at der var penge i at finde og sælge bolde. Nu begyndte han også at slå til dem.
Da han en dag havde ramt naboen, var det tid at sende ham i golfklubben, hvor han længe kun slog med sit elskede 6-jern; den eneste kølle, han brugte, da han aflagde baneprøve.
Som knap 10-årig købte han et gammelt golfsæt for penge, han havde tjent på at sælge bolde, og så var golfen for alvor i gang.

Golf kun sekundær
Ikke at golf var primær. Han regnede aldrig med at skulle leve af spillet, mens han gik den slagne skolevej og ved siden af ikke mindst spillede badminton,
– men det var alt for hårdt, og golf var meget mere fascinerende, genkalder han sig.
Efter 3 år i Handelsskolen flyttede han til København. Her fik han et indblik i kravene til elitesport, da han delte lejlighed med en ven, der blev professionel volleyballspiller.

Benzin og tyggegummi
Da Dansk Shell åbnede en benzinstation på det ydre Nørrebro, arbejdede Valter her og gjorde sig så bemærket, at han som 19-årig blev tilbudt at få ansvaret for sin ’egen’ benzinstation i Aarhus.
Han fik derefter nogle specielle opgaver for firmaet, men han fandt samtidig ud af, at rammerne for jobbene var for snævre for ham, og han gav sig i stedet i kast med at læse markedsføring i Herning.
I forbindelse med sin afsluttende praktik blev han anbefalet en plads i Ukraine, hvor han i Kiev arbejdede for Cadbury, der bl.a. lige havde købt Stimorol. Her spillede han ikke golf selv, men som tiden gik i Ukraine, blev netværket forøget, og han påtog sig en opgave med at lave golfarrangementer for de mange udlændinge i Ukraine i et kæmpestort indendørs golfcenter. Valter taler derfor i dag lidt russisk.

PGA-uddannet
Tilbage i Danmark – og Kolding – blev der i 2003 anlagt en ny klub, Birkemose GC, hvor Valter arbejdede med undervisning og arrangementer af Company Days og hurtigt besluttede han sig at tage PGA-pro uddannelsen.
Det skete under Ole Eskildsen, – den længst slående spiller, jeg har set. Han drivede engang green på Aarhus Golf Clubs 17. hul, et 336 m langt par 4-hul.

Stensballegaard GC
Færdiguddannet blev han i 2008 tilbudt job i Stensballegaard Golf Club, hvor han udfoldede sine ideer om, hvordan golf skal være, nemlig sjovt. Man kan godt spille seriøs golf, mens man morer sig. Læring gives bedst i leg, og undervisning skal være aldersrelateret.
Valter opfandt en par-2-bane til ungdomsafdelingen, der en overgang omfattede 138 spillere, heraf 45 piger, som ikke mindst var tiltrukket på ’Tøsetorsdage’, hvor drengene var udelukket. Alt sammen kun muligt pga. samarbejde med mange dygtige frivillige.
Desuden var han med i arbejdet med at ændre Stensballegaard GC fra privat til medlemsejet, ikke mindst sammen med formanden Bent Kyndesgaard. Da han fratrådte på Stensballegård, skete det med en stor, tårevædet reception.

Retur til Birkemose
Birkemose GCs for mand Karsten Sprogøe ringede en dag og spurgte, om Valter ikke ville tilbage og tage roret i sin gamle klub som golfmanager: – Jeg mener nu, at man bør kalde det for en golf-alt-mulig-mand, for i det job skal man være utrolig omstillingsparat og hele tiden have et stort antal bolde i luften. Generelt mener jeg, at man undervurderer golfmanagerens arbejde og i mange tilfælde giver ham/hende alt for snævre rammer, som er bestemt at en bestyrelse.
Det problem har han ikke i Birkemose, hvor der en frisk bestyrelse giver brede rammer, og frivillige flokkes om at hjælpe som et udslag af det store sociale sammenhold i klubben. Noget, prøvemedlemmer mærker i de tre måneder, der går, før de afgør, om de vil være medlemmer, og det bliver det store flertal.

Danskernes Idrætspris
Også ude fra påskønnes indsatsen. Det førte fx til, at alle Eltang Skoles elever blev meldt ind i Birkemose med økonomisk støtte fra Kolding Kommune.
6. klasse fik som opgave at finde ud af, hvad de syntes, der manglede mest omkring den ’multibane’, Spilopbanen, som klubben fik anlagt, og ønskede sig en pavillon, de kunne hygge sig og læse lektier i; et sæt bænke og borde, og et balanceanlæg.
Med støtte fra Fonden for Fyns Bank blev det hele etableret, og det førte igen til, at klubben vandt Kolding Kommunes Publikumspris og var tæt på at vinde Danskernes Idrætspris, som uddeles på DRs store nytårs-sportsshow.

Fem holes-in-one
Selv om Claus Valter udmærket ved, at det er et svineheld at få et hole-in-one, kan han ikke være utilfreds med at have fået fem.
Det første fik han, da han på Birkemose skulle vise en flok juniorer, hvordan man gør. To fik han i Kolding i 1990erne, og de to sidste på Stensballegård. Et af dem var helt specielt: En albatross på fjerde hul på Elbæk-sløjfen.

Samarbejde
En af Valters kongstanker er, at klubber ikke skal konkurrere, men samarbejde, og at det samme gælder for virksomheder og sportsforeninger. Birkemose samarbejder i Kolding med næsten 100 virksomheder og idrætsklubber, ikke mindst KIF fodbold.
Birkemose har desuden lavet aftaler med Næstved, Svendborg, Kellers Park og Mollerup om, at klubbernes medlemmer kan spille gratis på samtlige baner.
Yderligere er Birkemose en del af Try3golf, der kombinerer spil hos Birkemose, Fredericia og Lillebælt med overnatningssteder i Trekantsområdet og adgang til turistattraktioner som fx Bridgewalking.
Valter er hele tiden åben for nye initiativer, men har også lært, at de skal have et solidt fundament, så de ikke fader ud, når de ikke længere har nyhedens interesse.

Dermed kan vi spændt imødese fremtidige initiativer fra Birkemose og klubbens alt-mulig-manager.

Forrige artikelScotty Cameron
Næste artikelDe sidste Ryder Cup-pladser jagtes i Silkeborg
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.