Jesper Jensen er dansk distributør af Cleveland, og de japanske mærker med de svære navne Srixon og XXIO.

Et job i IT-branchen kan føre til hvad som helst. For Jesper Jensen fra Roskilde har det ført til et liv i golfsporten. Siden 1995 har han været distributør af Cleveland golfudstyr, og i 2007 fulgte Srixon med, og med Srixon også stille og roligt det luksuriøse og temmelig kostbare XXIO.
Manden med det ærkedanske navn distribuerer altså to af de mærker, hvis navne er mest fremmedartede og vanskelige at udtale, men mere om det senere, først historien om hvordan det hele startede.

Jesper er selvfølgelig vild med golf, og det var det, der fik ham ind i branchen for ganske snart 25 år siden.
”Jeg spillede en masse golf dengang, blandt andet med min gode ven, Ole, der allerede dengang var i golfbranchen, og en dag spurgte jeg min far, om vi ikke skulle ’tage et mærke hjem’. Jo, det syntes han da var en god idé og så gik vi på udkig efter noget, som kunne være interessant. På et tidspunkt havde vi kontakt til nogle skotter, der havde et ganske populært mærke dengang, men det blev ikke til noget, og så satte jeg mig til at bladre i golfblade for at finde nogle mærker. Jeg opdagede Cleveland, og da jeg ikke kunne finde deres telefonnummer i USA, ringede jeg til deres kontor i England, og et øjeblik efter fik jeg den amerikanske salgschef i røret. Han var tilfældigvis på besøg i England, og nej, de havde ingen distribution i Danmark, og jo, det ville de da gerne have. I dag tror jeg ikke, at det kan lade sig gøre så nemt og ligetil, men sådan var det dengang,” siger Jesper Jensen, der har solgt Cleveland lige siden.

I 2007 opkøbte den japanske industrigigant Sumitomo Rubber Industries så selskabet bag Cleveland. Sumitomo er selskabet bag bl.a. Dunlop og Goodyear dæk, og golfmærkerne Srixon og XXIO. Der var en anden distributør der havde distributionen på Srixon, så Jesper forventede egentlig, at de ville overtage Cleveland fra ham, men i stedet blev det omvendt. Han overtog Srixon.

Konsekvente japanere

“Srixon er størst, for de har også bolde, rangebolde og handsker og den slags, men de senere år har vi oplevet en stor vækst i Srixons luksusmærke XXIO,” siger Jesper Jensen og forklarer, at det udtales ’zek-si-oh’. Det er produkter især til spillere med lav svinghastighed og de er kæmpestore i Japan, hvor de har 20-26 procent af markedet. De siger at det henvender sig til 54 % af alle mænd og 96 % af alle damer. Når de designer jern & køller, så er det ikke for verdenseliten, men for os motionister. De har vendt pyramiden og tager et andet udgangspunkt. siger Jesper, der gennem sit mere end ti år lange samarbejde med japanere har lært en del om deres forretningskultur.
”De er ikke gode til at prale. Til gengæld kan man stole på, hvad der står på pakken. Vi har haft nogle sjove oplevelser. Blandt andet holdt man op med at lave 4-farve tryk på Srixon rangebolde fordi én kunde klagede over at den røde farve på de gule træningsbolde ikke var helt præcis. Så nu kan man kun få sort tryk. På samme måde er Srixon lige holdt op med at custom fitte jern og køller med en skaft leverandør, fordi man i Japan har haft et par situationer, hvor skafterne knækkede. Lige p.t. har de ikke tillid til skaft leverandøren, og så kan vi ikke fitte med deres skafter her i Europa. Det siger lidt om hvor kompromisløse de er,” siger han.

Opkøbet af Cleveland betød, at det, der engang var et meget anerkendt mærke også blandt tour-spillere blev noget misligholdt og reduceret til et mærke, der kun lavede wedges og puttere, og det ærgrer stadig Jesper Jensen, selvom man nu igen laver Cleveland jern og køller. ”Det var et godt mærke, som mange holdt meget af. Sådan er det heldigvis stadig med Cleveland wedges. De var de første til at udvikle wedges som vi kender dem i dag, og har bevaret en position som en af de førende i den kategori. Man forbinder wedges med Cleveland, ligesom man forbinder puttere med Ping og metalwoods med TaylorMade,” siger Jesper Jensen, der stadig nyder at spille golf når tiden tillader det. Forrige år blev han far til tvillinger så tid er der ikke i overflod af….

Bagom navnet
Mange spørger til navnet på Srixon og XXIO, og Jesper Jensen forklarer baggrunden: ”SRI står for Sumotomo Rubber Industries, X betyder ’uendelig’ på japansk og O er symbol for både ’fremtiden’ og for ’konge’. XXIO, der altså udtales ’zek-si-oh, står for ’det 21. århundrede’ og så igen dette ’uendelige’, altså med et fokus på ’fremtiden’.”

Forrige artikelRømø Golf Klub forbedrer klublivet…
Næste artikelÅrets største turnering
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.