Niklas Nørgaard Møller sluttede som nummer 110 på DP World Tour i sin rookie-sæson. Vi har talt med ham om det første år, om forventningerne til det næste, om sammenholdet og om den store drøm.

Niklas Nørgaard Møller ankommer på en damecykel til vores møde på Scandic Falkoner Hotel på Frederiksberg i København, der ligger få hundrede meter fra hans hjem. Han er smilende og afslappet. Glad og lettet over at have holdt kortet på sin første sæson på DP World Tour, men også lidt skuffet over ikke at få mere ud af det som han siger.
Den 30-årige Kokkedal-spiller sluttede som nummer 110 på ranglisten, og sikrede reelt først sit kort temmelig sent i sæsonen, hvor det blev til en syvendeplads i Dunhill Links Championship i Skotland. Den turnering vender vi tilbage til.
– Jeg synes man kan dele min sæson op i tre perioder, siger han. – I begyndelsen skulle jeg lige finde ud af hvad det hele var for noget. Det er meget anderledes at spille på DPWT end på Challenge Tour, men jeg spillede egentlig stabilt nok og var godt tilfreds. Så i juni måned havde jeg en god periode med to top10-placeringer i træk, og jeg tænkte, at nu sker det! Jeg var et rigtigt godt sted, følte mig meget komfortabel, men så var det, at mit fokus pludseligt ændrede sig. Jeg begyndte at fokusere på resultater. Hvad skal der til for at holde kortet? Jeg kiggede på de andre spillere omkring ’stregen’, og så endte det med, at det i en periode slet ikke var sjovt. Jeg begyndte at tænke på, om jeg overhovedet skulle det her, siger han.
– Det er bestemt ikke et resultatorienteret mindset, der fungerer for mig. Det er processen, og det at der er en udvikling i mit spil i forhold til min træning, der tænder mig og gør mig til en bedre golfspiller.

Sjovt i Skotland
Da Niklas kom til St. Andrews i Skotland til Dunhill Links Championship i oktober, lå han et stykke udenfor de placeringer, der ville sikre tourkortet til 2023-sæsonen, men det blev en syvendeplads i et stærkt felt og under uhyre vanskelige vejrforhold. Niklas gik finalerunden i næstsidste bold, og kun fordi han efter eget udsagn spillede de sidste tre huller alt for defensivt blev det ’kun’ til syvendepladsen.
– Det var sjovt i Skotland. Jeg spillede godt hele ugen. Var et rigtigt godt sted oppe i hovedet, og selvom jeg var irriteret over afslutningen, så var det en super positiv oplevelse. Det er mit bedste resultat nogensinde, men mere vil jo have mere.
Der var store navne med i Skotland, blandt andre Rory McIlroy, og undervejs flød tankerne da lidt for Møllens.
– Det kan man ikke undgå. Jeg var med fremme hele ugen, så det er klart man tænker på hvad nu hvis. Men jeg var faktisk god til at lægge de tanker væk og fokusere på spillet, siger han.

Sammenhold

Vi taler bl.a. om den Final Stage på Q-school, som finder sted samtidig med vores møde. Niklas er lykkelig for at været sluppet for den, og han glæder sig over udsigten til at få mange flere danskere ud på touren næste år. Især én spiller, håber han klarer skærene.
– Knist (Nicolai Kristensen, red.) er en af mine nærmeste venner. Vi har spillet og rejst sammen siden vi var 20 år gamle, lige ind til i år, hvor vi blev splittet. Jeg håber sådan, at han kommer igennem. Det har han lovet mig at han gør, siger Møllens.

Til sommer skal Niklas giftes med sin kæreste Cecilie, og ugen inden skal Knist giftes med sin kæreste. Sæsonprogrammet på DP World Tour har maget det så perfekt, at der ikke er turneringer i netop de uger.
Venskabet med Nicolai Kristensen er nok dybere end med de andre danskere på touren, men sammenholdet blandt danskerne er stærkt.
– Vi spiser nok sammen fem ud af syv aftener om ugen. De andre måltider er som regel roomservice. Vi opretter en gruppe i WhatsApp til hver turnering og i den aftaler vi hvor og hvornår vi spiser. Alle bidrager til den, men det nok Jeff (Winther, red.) der er den, der fører an. Han har et stort socialt behov, siger Niklas. Han har det skidt med at hans to næsten jævnaldrende kolleger, Joachim B. Hansen og Lucas Bjerregaard, har mistet deres fulde spilleret til touren og tænker på hvad de nu vil gøre. Samtidig er han glad for de nye, der kommer ind.
– DPWT er noget andet end Challenge Touren og noget helt andet end Nordic League. Mange af de spillere, der er på Nordic League, er jo rigeligt gode når de har deres topniveau, men det gælder om at løfte bundniveauet. Jeg har godt nok set mange på touren i år, hvor jeg har tænkt, hvordan i alverden har de kunnet holde deres kort i årevis med det sving, men der er nogle, der har en nærmest atletisk evne til at få bolden i hul. Jeg har altid troet, at det var lettere at slutte i top120 på DPWT end at komme i top20 på Challenge Tour, men det er det ikke. Til gengæld er livet noget lettere på DPWT. Pengene er meget bedre. Jeg booker selv mine flybilletter og den slags, og hvor jeg tidligere tænkte på at gøre det i så god tid som muligt og så billigt som muligt, så tænker jeg meget mere i komfort i dag, og langt mindre på prisen. De timer man sparer på et dyrt, direkte fly, er meget mere værd end de penge man sparer på noget andet, siger han.
Møllens opnåede årets bedste resultat på selveste St. Andrews Old Course, hvor han med en syvendeplads sikrede sit tourkort

Drømme og målsætninger
Niklas Nørgaard Møller tøver ikke et sekund, når man spørger til hans målsætning for næste sæson: – Jeg skal med i finalen i Dubai, siger han. – Det vil sige i Top50 på ranglisten. Det er svært at opnå som rookie, for man kommer ikke ind i de største turneringer. Det gør jeg næste år, hvor jeg blandt andet skal spille min første Rolex Series turnering i Abu Dhabi. Jeg forventer at spille mellem 26-29 turneringer i næste sæson. Normalt vil jeg højst spille fire uger i træk, men der er store huller i sæsonprogrammet, blandt andet i august, så jeg kan blive tvunget til længere ture. I januar-februar tager jeg f.eks. fem uger i træk.
På Niklas’ hjemmeside får man en indikation af hvilken turnering han allerhelst vil vinde: Der står antal turneringer han har spillet, hvor mange han har vundet og hvor mange ’grønne jakker’ han har.
– Ja, Der er ingen turnering jeg hellere vil vinde end The Masters. Den er for mig den største. I mange år har jeg nærmest lavet en nedtælling til Masters ved at sidde og se optaktsudsendelser og highlights fra tidligere turneringer. Jeg synes jo at jeg kender hvert eneste hul på den bane, uden nogensinde at have været der.

Hvilken turnering på touren er blevet hans favorit?
– Vi kommer mange dejlige steder, men jeg kan godt lide Omega European Masters. Banen er lidt tricky, men den ligger lige midt i en lille og utrolig hyggelig by, hvor der er en fed stemning. Det er der også til British Masters på The Belfry – især i år, hvor Thorbjørn vandt.
Niklas Nørgaard Møllers sæson starter midt i december på Leopard Creek i Sydafrika og ugen efter på Mauritius. Den første uge har han inviteret sine forældre med, og kæresten Cecilie er med begge uger. Og så går det ellers løs fra januar i Abu Dhabi. Sæsonen har en ekstra gulerod i år; de ti bedste på ranglisten, som ikke i forvejen er kvalificeret, får nemlig et fuldt kort til PGA Tour i 2024-sæsonen.

Forrige artikelHjarbæk har det hele
Næste artikelKontinentet fører Hero Cup
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.