Thailand er et gigantisk rige med store regionale forskelle, så man har meget at vælge imellem, hvis man vil på long stay

Thailand var for et par hundrede år siden præcis så utilgængeligt og mere besværligt at hente sine rigdomme i, at det, dengang under navnet Siam, som det eneste i regionen undgik at blive koloniseret og udbyttet af de europæiske nationer.
I dag er det næsten omvendt, for Thailand har udviklet sig til at være den mest populære turistdestination, og turisme står nu for mere end 20% af bruttonationalproduktet
Nogle eksperter fatter ikke turisterne, fordi den politiske situation er kaotisk, og fordi landet ligger dårligt på listen over sikkerhed. Det er imidlertid endnu ikke set, at politiske stridigheder har påvirket turismen, og holder man sig fra de muslimske provinser sydpå, er der jævnt hen intet sikkerhedsproblem.

Golf i Thailand
Golf kom til Thailand for mere end 100 år siden og spilles mere af lokalbefolkningen, end mange tror; og se, hvordan verdenseliten vrimler med thaispillere som søstrene Ariya og Moriya Jutanugarn, Thongchai Jaidee, den fandenivoldske Kiradech Aphibarnrat og mange flere, som man kan identificere på, at de har startlisternes længste navne!
I begyndelsen spillede kun kongefamilien og overklassen golf på baner af topkvalitet. Omkring 1980 blev golf en af Thailands vigtigste turistmagneter, og anlæggelsen af baner blev intensiveret, så der i dag er mere end 250. De fleste er koncentreret om turistcentre, hvor de tiltrækker spillere fra hele verden, en forbløffende stor del af fra Skandinavien. Den gennemsnitlige kvalitet er høj, og omkring 70 er af virkelig topklasse.

Caddies
Caddies er obligatoriske. Det skal man acceptere og ikke være sur over, for det er en billig, charmerende og uundgåelig oplevelse. Man kan blive tildelt såvel en meget ung, køn pige som en ældre, erfaren mand. I begge tilfælde er det en hjælper, der renser køllerne uafladeligt; hurtigt ser, hvilken kølle man skal bruge med det spil, man har; giver råd om course management, henter vådt og tørt og i det hele taget gør alt for at medvirke til en god oplevelse.
De kan meget lidt engelsk, og der gøres intet for at lære dem noget. Formentlig, fordi den, der lærer engelsk, straks er kvalificeret til bedre betalte jobs og forlader golfklubben. Ikke en politik, man kan bifalde, men i første omgang må man glæde sig over, at de pågældende har arbejde – hvad i øvrigt mere end 98,7 % af befolkningen har. Verdens laveste arbejdsløshed.

Turisme
Thailand er med sin specielle kultur og natur et fascinerende turistmål. Landet har religionsfrihed, men buddhismen er statsreligion, og hver eneste by har adskillige pragtfulde buddhistiske templer.
Trods omfattende skovhugst er landet stadigt rigt på frodig jungle med elefanter, tigre, tapirer og mange andre dyr og fugle. Mange steder kan man se elefanter brugt som daglige arbejdsdyr.
Foruden den bjergtagende natur med kolossale mængder af ris og frugt finder man specielle attraktioner rundt i landet, fx Det Hvide Tempel ved Chiang Rai, som ligner noget, som må ligge tilbage i historien, men som endnu ikke er færdigt.
Templet med masser af spir og dekorationer og uventede motiver i vægillustrationerne, blev slemt beskadiget ved et jordskælv i 2014, men det betyder bare, at det vil tage længere tid at færdiggøre hele anlægget, der skal symbolisere Buddhas renhed.
Chiang Rai er i øvrigt en mindre kendt destination, som kan anbefales. Selv i januar og februar er temperaturen god, og da sæsonen først starter i marts, kan man have de store markeder og golfbanerne relativt i fred. Desuden er byen kulinarisk meget spændende – og billig.

Bangkok

Lidt om golfbanerne. Der er omkring et halvt hundrede små og større anlæg i og omkring Bangkok. Nogle af de ældre ligger nu lukket inde blandt gigantiske skyskrabere, men de fleste ligger i rekreative områder, hvor de foruden golf byder på afslapning, spa og wellness.
Som fx Thana City G&CC tæt på Bangkoks centrum. Banen er krævende med hullerne anbragt blandt søer og små vandløb af Greg Norman.

Hua Hin
Her slog golfspillet oprindelig rod i Thailand, og her spiller kongefamilien. Der er ikke mindre end 13 glimrende baner inden for et mindre område, bl.a. Black Mountain og Banyan.
De fleste baner bruger vand på opfindsomme måder i diverse hazarder, men det bruges også til at holde anlæggene dugfriske. Man behøver ikke have dårlig samvittighed over vandspild, for i regntiden opsamles vandet i store reservoirer til brug i tørketider.

Phuket
Phuket er Thailands største ø med faciliteter, der har givet den tilnavnet Thailands Hawaii med udstrakte, hvide sandstrande, luksusresorts og –hytter samt et heftigt natteliv.
Øen har otte championship courses, bl.a. Blue Canyon, der har lagt græs til tre udgaver af Johnnie Walker Classic, vundet af Greg Norman, Tiger Woods og Anton Haig.

Pattaya
Før 1960 var Pattaya en fredelig fiskerby, men under Vietnamkrigen opstod en turist- og underholdningsindustri, der bl.a. byder på mere end 30 golfbaner. I Pattaya abstraherede amerikanske soldater på orlov fra krigens rædsler.
Siam CCs Old Course er blandt Thailands ældste og mest originale. De fleste huller forholder sig til et vandløb, der snor sig midt gennem banen. Pattaya byder desuden på Laem Chabang, designet af Jack Nicklaus, og Emerald GC, tegnet af Nick Faldo.

Chiang Rai og Chiang Mai

I den nordlige provins’ største by, Chiang Mai, kan man ikke blot spille golf, men også dyrke fx rafting og trekking, evt. i retning mod Chiang Rai. Knap 600 m over havets overflade tæt på grænserne til Myanmar og Laos er en af landets bedste baner, Santiburi, lagt ned i en dal mellem vilde bjerge med templer, ruiner og eksotiske landsbyer. Også Waterford Valley, designet af Robert Trent Jones jr., er en oplevelse.

Forrige artikelCleveland RTX 4
Næste artikelGolf Experten køber Pro Golf Scandinavia
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.