Den unge, sortlokkede englænder er den yngste, der har vundet Order of Merit på Challenge Tour, og efter et fantastisk 2017 på kærlighedens vinger og sejr i Race to Dubai er han nu en faktor i verdenstoppen

27-årige Tommy Fleetwood taler ikke meget om privatsfæren, så man skal erfare indirekte, at han voksede op i små kår. Vi ved også, at familien havde en trofast hund, Maisy, der fulgte med til alle hans turneringer og som 14-årig nåede at posere med ham, efter at han havde vundet sin første sejr på European Tour (ET) i Johnnie Walker Championship. Da var den diagnosticeret med kræft, så nu bliver Tommy i stedet fejret af sine og sin kones to hunde, Cookie og Benji.

Flot amatørkarriere
Til gengæld er der ingen tvivl om, at da han lærte at spille golf, gik det direkte mod toppen, hvor hans karriere siden er foregået i markante spring. Som amatør blev han nr. 2 i British Amateur i 2008, vandt samme år Scottish Strokeplay og repræsenterede Storbritannien/Irland i Walker Cup året efter.
2010 blev det første af Fleetwoods vintage-år. Først truede det med at give lutter andenpladser, selv om de var flotte: New South Wales Championship, Spanish Amateur, EM for amatører (hvor han blev ’snydt’ af Lucas Bjerregaard) og Challenge Tours English Challenge, som var hans debut i en professionel topturnering. Før sidste hul delte han føringen med Daniel Gaunt, men en afsluttende bogey kostede omspil.
Endelig i den sidste turnering, før han turnede pro, kom fuldtræfferen med sejr i British Amateur, der egentlig havde givet ham en plads i Masters 2011, hvis han stadig havde været amatør, men det kunne han, trods sine blot 19 år, ikke vente på.

Sejr i Kazakhstan
På Challenge Tour gik det glimrende i 2011. Han vandt kun en enkelt sejr, men det var til gengæld den helt rigtige, opgjort i præmiepenge. Sejren i Kazakhstan hjalp ham til som 20-årig at blive den yngste vinder nogensinde af Order of Merit.

Pause
Fleetwood var ikke en af dem, der bare bragede ind på ET. Faktisk kneb det gevaldigt med at holde kortet i 2012, hvor først en top-10-placering i årets allersidste turnering i Sydafrika sikrede en forlængelse.
Ganske vist vandt han i august 2013 ovennævnte sejr på Gleneagles efter omspil på eventyrlig vis – Han sikrede sig omspil med eagle på 16 og birdie på 18 og slog Stephen Gallacher og Ricardo Gonzales med birdie på første omspilshul – men ellers var der langt mellem snapsene.

2017!
Han havde helt ret i, at han behøvede støtten fra Clare Craig, for da den var en kendsgerning, fløj han i 2017 mod toppen i kærlighedens eufori.
Sejr i Abu Dhabi. 2 i Mexico WGC Championship, 2 efter omspil med Bernd Wiesberger i Szenshen, en smuk fjerdeplads i US Open på Erin Hills, hvor han lå i delt føring efter 36 huller, og derefter sejr i Open de France, og så gik låget af privatsfæren: – Jeg er forlovet, jeg skal være far, min forlovede er min manager, jeg har et vidunderligt liv.


Race to Dubai
Fleetwood førte Race to Dubai før sæsonfinalen, hvor han mødte op som nygift og nybagt far. Det gav måske en let reduceret spillestyrke, for det var Justin Rose, der stod for dramaet. Da Fleetwood sluttede som nr. 21, ville Rose tage Race to Dubai med en topplacering, som han så rigeligt lå til før de sidste ni huller.
Bogeys på 12, 14 og 16 sendte ham imidlertid så langt tilbage, at han skulle have eagle på 18 for at opnå den nødvendige top-3-placering, og det blev ’kun’ til en birdie.
Nu var Fleetwood, der startede året som nr. 99 på Verdensranglisten, fremme som nr. 18, og det blev hurtigt endnu bedre, for han har i år allerede forsvaret sin sejr i Abu Dhabi og besat 6. pladsen i Dubai Desert Classic. Dermed ligger han aktuelt nr. 12, og pilen synes at pege opad.

Majors mangler
I Abu Dhabi 2017 vandt Fleetwood et slag foran Dustin Johnson, som han manglede et enkelt slag i at slutte lige med kort efter i WGC Mexico Championship. Englænderen kan altså sagtens bide skeer med de største, men har han endnu evnen til at koncentrere sig i de vigtigste turneringer?
Indtil videre virker det, som om han bare spiller lystigt løs, men han skal klatre endnu et niveau i vilje og koncentration for også at vinde majors.
Det vil ikke undre, om dét også lykkes med Clare Craigs hjælp, også uden at han føler, at han mister livskvalitet emoji her – den skælmske!

 

Forrige artikelBridge/golf på Ærø
Næste artikelGK Lillebælt går et niveau op
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.