Hvad blev der egentlig af supertalentet Patrick Winther, der var verdens bedste juniorspiller? Han er på vej tilbage efter to hofteoperationer og har tro på fremtiden.

Som barn var han verdens bedste juniorgolfer. Og han har slået selveste Jordan Spieth i et omspil om en af juniorgolfens amerikanske ’majors’.

Måske husker du historien om Patrick Winther fra Søllerød, der allerede som 13-årig brød med alle normaldanske konventioner og flyttede alene til USA for at forfølge drømmen om at blive verdensstjerne i golf.

Måske har du også læst, at stortalentet er lillebror til European Tour spilleren Jeff Winther, der modsat Patrick, gør en dyd ud af ikke at tage golfspillet særligt højtideligt. Hvad pokker blev der af Patrick?

Den i dag 25-årige nordsjællænder gik i søndags sine første 18 huller siden januar, og han arbejder jernhårdt på at vende tilbage til den professionelle golfverden, efter at have gennemgået to omfattende hofteoperationer. Den seneste så sent som i begyndelsen af februar i år.

”Jeg har bare vildt dårlige gener,” siger han om den hoftelidelse, som han har kæmpet med allerede mens han var college-spiller på USA’s bedste college team på Oklahoma State, og var holdkammerat med bl.a. Rickie Fowler og Peter Uihlein.

Spået stor karriere

Allerede som 12-årig viste Patrick særlige evner og vandt den international US Kids turnering. Han fik forældrene overtalt til, at han skulle flytte til South Carolina i USA og gå på et berømt junior academy. Mutters alene tog han derover, boede sammen med en flok spolerede rigmandsknægte og trænede under Gary Gilchrist. Senere gik turen til Florida, og danske Patrick rangerede som nummer 1-2 stykker i verden gennem sin juniortid. Han kunne vælge frit mellem alle colleges og valgte det bedste, hvor han så også fik den største modstand og virkelig mødte modgang. Efter ti år i USA vendte han hjem, uden det forventede PGA Tour kort i baglommen, men med voldsomme smerter i hoften som følge af en medfødt lidelse. En operation løste ikke problemet, og selvom han egentlig har klaret sig ganske godt på ECCO Tour-niveau, så var det et spørgsmål om enten-eller for det exceptionelle talent. En ny operation i februar var sidste chance, som kirurgen sagde, og med et nyt team i ryggen; ikke mindst sponsoren Lars de Nully fra Acubiz og træneren Lars Nysøe, er Patrick begyndt forfra. Langsomt kan han igen træne, men kun få timer dagligt. Til gengæld går det støt fremad, og den første målsætning hedder deltagelse i Q-school til European Tour til oktober. Det endelige mål er PGA Tour i USA, hvor Patrick håber en dag at blive genforenet med Spieth, Justin Thomas og de andre han jævnligt besejrede i sine juniorår.

”Det kræver enormt meget tålmodighed af mig og af hele det hold, jeg har fået omkring mig. Lars de Nully, der sørger for at jeg overhovedet har råd, Lars Nysøe, der skal ændre mit sving, som jo er blevet ødelagt af at jeg har måttet kompensere og slå med armene alene i flere år. Sportspsykologen Johnny Askevig, der skal få mig til at tro på det igen, fysioterapeuten Rasmus Thomahav og lægen Mark Ostermann Danhauge, der skal sørge for at fysikken klarer presset. De bidrager alle sammen til at missionen skal lykkes. Lige nu er hoften helt i orden, og jeg skal lære, at der er forskel på smerter og på ømhed. Jeg ville gerne træne meget mere end jeg kan, men det skal bygges langsomt op. Det er det fulde sving, vi arbejder med, for at jeg skal få lagt længde på. Det korte spil er der helt styr på. Dels har jeg altid været god i det, dels har jeg ikke rigtigt kunnet træne andet i lang tid,” siger Patrick Winther, der håber at kunne genoptage turneringsgolfen sidst på sommeren.

Lars Nysøe tror fuldt og fast på sin nye protegé: ”Jeg ved. Alle ved, at Patrick hører til på touren, og, hvis hans krop tillader det, så lykkes det også. Vi arbejder stille og roligt på at vende tilbage til det, der gjorde Patrick til verdens bedste junior – bare med et voksensving,” siger Nysøe, der går meget konservativt til værks for ikke at forcere noget. ”Man har aldrig hørt om nogen, der er kommet for sent tilbage efter en alvorlig skade, vel?” siger han, og krydser fingre for, at den seneste operation, hvor der er blevet fjernet noget ophobet arvæv i hoften, holder.

Forrige artikelEr AVX bedre end ProV1?
Næste artikelEvian er en værdig major
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.