Årets ottende golftekniske spørgsmål er et spørgsmål det nye danske sommervejrfænomen har givet anledning til: ”Nemlig, hvordan spiller jeg de flotte gulgyldne danske golfbaner, som i dag står mere som skotske links baner med de tilhørende sjove og spændende udfordringer?”

Svaret til dette spørgsmål vil jeg komme med forslag til via nedenstående punkter:

1. Links golf på danske baner og lavere handicap fordi vi slår længere.
2. Ny course management i forhold til den måde vi sædvanligvis spiller vores hjemmebane.
3. Hvordan spiller man fra de hårde fairways, hvor der ikke er noget græs, der holder bolden oppe ovre jorden?

Lad mig uddybe punkterne:
Ad.1: De seneste tre måneders super sommervejr har haft samme effekt på 95 % af alle danske golfbaner (dem uden fairwayvanding), som på villahavernes græsplæner, nemlig at græsset er stoppet med at gro, og græsset er blevet så tyndt, at det ikke længere kan løfte en golfbold fra jorden. Det er typisk det, du vil opleve, hvis du spiller de kendte links baner som bl.a. er karakteriseret ved meget hårde og gyldne fairways, hvor opspringene fra bolden kræver høj ekspertise og held for at vurdere udfaldet. Netop denne lidt uforudsigelighed er nu en af de danske baners forsvar mod mega monsterdrives, som gør selv lange par 4 og par 5 huller til overkommelige korte huller. Det kan den kortslående og præcise spiller drage stor fordel af med nyt lavt handicap til følge. Det bør ikke være noget, du skal bekymre dig om. Ens handicap er jo meget afspejlet af det vejr vi har haft den pågældende sæson.

Sidste sæson, hvor vi kun havde 13 sommerdage, var ikke sæsonen for mange scores over 36 points hvorimod det i år tegner til at blive ny rekord i lave scores i de danske klubber. I år bliver således året, hvor du har muligheden for at spille de fleste danske baner som links baner på både godt og ondt. Personligt synes jeg bestemt, det har sin charme.

Ad. 2: Da du pt. slår helt andre længder på dine udslag, end du plejer, er det klart, at den spillestrategi, du har for de enkelte huller på din hjemmebane, måske bør revurderes da nye forhindringer jo nu kommer i spil.

Desuden kræver approachslagene ind til green, at du træffer en vigtig beslutning ved hvert enkelt slag, nemlig om du tør satse på, at du kan ramme greenen i carry, så bolden stopper (greens er jo generelt vandet, så de tager mod bolden), med risiko for, at hvis du misser green, så springer bolden højst sandsynligt i problemer, eller du har muligheden for at trille bolden op på green ved at lande den kort og lade den hoppe lystigt deropad, men med risiko for at ramme de bunkers, der måtte beskytte green. Din bolds leje er her ret afgørende for, hvilken beslutning der er mest hensigtsmæssig. Fra fairway og hvis der ikke er voldsomt store problemer bag green, vil første mulighed nok være at foretrække, hvorimod fra rough og med problemer bag green kan den anden mulighed komme på tale, hvis green ikke er beskyttet af frontgreenbunkers.

Ad. 3: Der er ikke meget grønt græs, der bærer bolden på fairway pt. Mange synes, det er svært at ramme bolden, da de jo ikke kan komme så let ”under” bolden, men mere kræver, at man slår ned gennem bolden og slutter med sin vægt på forreste fod. Generelt kan du løse denne udfordring ved at få lidt mere ”skaftlæn” mod målet (enden af skaftet peger venstre om din navle, hvis du er højrehåndet) end du plejer, samt spille bolden en anelse længere tilbage mod din højre fod, da det så vil være lettere at trykke bolden ned mod jorden i tilslaget (slår mere ned på bolden).

Wedgespillet driller også for mange af selvsamme grund, men hvis du tør lege lidt med tanken om at få dine wedges til at slå smut på den hårde jord (evt. åbne den wedge du har med mindst bounce en anelse, så bouncen/bagkant af wedgen kommer mere i spil), så er det dog relativ let da alt du behøver så blot er at observere hvor køllen slår smut på jorden i forhold til dine fødder så du kan spille bolden fra den denne placering. Her bør du dog også overveje muligheden for at putte langt ude fra, da der som sagt ikke er megen friktion i græsset, og bolden løber næsten som på green. Det vil altid være lettere for dig at ramme bolden med en putter end med din wedge så spredningen på dine slag bliver mindre med flere bolde tæt på hullet.

Jeg håber, at ovenstående gennemgang har givet jer læsere inspiration til at lege lidt med alternative måder at spille din bane på næste gang og gerne med nyt lavere handicap.

Held og lykke med dit spil i 2018

Forrige artikelGolfBox dokumenterer at instruktion sænker dit handicap
Næste artikelDen helt unikke golfpræmie