“Lad os gøre dit golfsving simpelt, baseret på fakta”

I golf spiller vi med og imod de fysiske naturkræfter. Golfspillet er udformet således at det gælder om anvende så få slag som muligt, fra A (tee stedet) til B (hullet). Til formålet er vi udstyret med en rund bold og runde køller, som vi skal slå så lige som muligt og få bolden i hul i så få slag som muligt. Men dette vidste du nok allerede, det jeg håber at dagens artikel hjælper dig med, er simple
guide lines til hvad et godt sving indeholder. ”kogt” ned til bare ti ord!

Det er ikke mærkeligt at golf spillet er både mentalt udfordrende og teknisk krævende, for golfsvinget kan både være let og svært på samme tid. Hvis vi tænker for meget over hvad vi skal når vi skal slå til golfbolden, og måler hvad der fysisk skal til, kan det næsten ikke opfyldes eller gøres som vi havde planlagt. Alligevel lykkes det hvert sekund verden over at golfspillere slår gode golfslag – typisk sker det når der ikke tænkes for meget og kroppen derfor ikke kæmper imod.


“Lykke følelsen” ved slaget hvor man rammer bolden perfekt, og ser det det lange og lige slag flyve mod hullet, er nærmest ubeskriveligt stor – har man først oplevet det én gang, så er man hooked. Jeg overbevist om at det sker da hjernen belønner os med den perfekte kemiske reaktion som føles så fantastisk og derfor elsker vi golf når det lykkes og på den anden side hader vi det, når det ikke går så godt på banen. Hjernen elsker det den får ud af god golf og mistrives virkelig ved dårlige slag, primært fordi spillet golf er så let at lægge en masse følelser i.
Jeg har i mine snart 30 års undervisning altid søgt at kunne beskrive svinget simpelt og samtidigt præcist. Dette er ikke så let, da der findes utroligt mange måder at lykkes på i golf. Det er sjældent at min måde at spille på den perfekte måde for dig, men heldigvis begynder der indenfor golftræner verdenen, ved de trænere der har succes med deres træninger, at udvikle sig systemer som passer til alle.

På samme måde som jeg håber min tandlæge bruger et system til at tjekke mine tænder, håber jeg at den person der hjælper dig med din golf har et system til at se hvad du har brug for i dit sving. Der findes nogle gode og anerkendte systemer indenfor golf som jeg er inspireret af og lærer fra, herunder kan nævnes MORAD, S&T, The Golfing Machine og TrackMan unversity. Hvis jeg skal samle den viden jeg har fået fra disse systemer til en kort opskrift til dig, for hvad et godt golfsving “kræver” vil jeg her komme med en liste jeg har meget glæde af.

Listen er lavet af Andy Plummer sammen med Mike Bennet, og er inspireret af vores sving “vært” i dag, mr. Mac O ́Grady. Jeg håber du vil motivers og inspireres til at få disse 10 ord til at blive en del af din golf. Ud over at jeg selv har haft den eksklusive oplevelse at deltage i flere af hans kurser, så er Mac O’Grady udstyret med en unik golfintelligens, som har ført ham til to PGA Tour sejre. Ud over at han vandt sine sejre ved at spille som højrehåndet, så spiller han også til scratch hcp som venstre håndet. Det er også på sin plads at nævne at Mac O’Grady var Seve Ballesteros træner i de sidste 6-7 år af hans karriere – de delte den samme og nærmest ekstreme passion for golfspillet, herunder evnen til at slå de mest vanvittige slag. Hvis du vil vide hvordan det “lyder” når man rammer en golfbold perfekt, så søg på “Mac O’grady swing compilation” på YouTube og hvis du vil nyde en af hans træningssessioner med Seve Ballesteros, så søg “Mac O’Grady and Seve Ballesteros – Coaching”, ligeledes på YouTube. Videoer/billederne til denne artikel er fra da Mac var i Danmark for at lære mere om TrackMan og boldflugt, en af mine mest inspirerende golf uger.

Lyden der kommer når Mac slår til bolden er helt speciel, Jeg ved at du vil opleve længere slag, mere præcision og derved større glæde med din golf, når du lykkes at få alle ti ord til at være en del af dit golfsving.

Vægten frem – skulder ned – hænderne ind – strakte arme – bæltet frem!

Dette er min oversættelse som jeg håber, vil hjælpe dig.

Her er listen over de tre principper, der skal til for at du kan spille din bedste golf..
– Du skal ramme jorden samme sted hver gang i forhold til din opstilling (i TrackMan hedder dette attack angle og low point)
– Du skal have nok “power” til at spille banens længde (dit 5 jerns længde x 36 giver længden på banen du kan klare i par) – i TrackMan hedder dette ball speed og smash factor
– Du skal matche golfkøllens spor til slagfladens vinkel og derved kontrollere din bold flugt (i TrackMan hedder dette face to path og curve)


Vægten frem
Alle de bedste har vægten på forreste fod når de rammer bolden, ofte med op til 90% af vægten inden boldtræf. Der er forskel på balance og hvor vi kan trykke os op fra “gulvet”, hvilket kan være forvirrende. Men lad dig ikke snyde af at balancen er meget mere fremme end de fleste tror. På billedet kan du se Mac, læg mærke til hvor meget han er foran den gule linje.

Venstre skulder ned, når du svinger tilbage + hænderne ind
Dette gør vi for at skabe den bedste rotation for kroppen, som giver bedst mulighed for at skabe fart og stabilitet i golfkøllen. Hænderne flytter sig fra den gule cirkel op og ind til den næste gule cirkel. Da vi står foroverbøjet i vores golf opstilling, roterer venstre skulder nedad (gøres med en side bøjning og en udstrækning af ryggen for at erstatte den vinkel vi startede i, hvor vi var foroverbøjet) (rødt kors)

Armene strakte
Armenes struktur er utroligt vigtigt for at kontrollere din radius med golfkøllen, altså om du rammer bolden først eller luft/jorden først. Denne struktur opnås bedst igennem at skubbe højre arm strakt i tilbagesvinget imod grippet og venstre i gennemsvinget. (stræk også gerne dit højre ben (hvis højrehåndet) i tilbage svinget og venstre ben inden træffet med bold, for at hjælpe kroppen bedst muligt for at komme helt med rundt. Mac holder samme afstand fra brystet til bunden af køllen, fra opstillingen til tilbagesvinget og videre til gennemsvinget.

Bæltet frem foran brystet
Ryggen skal strækkes ud gradvist i svinget imod toppen af tilbagesvinget og igen i gennemsvinget mod finish, og dette gøres bedst hvis dit bækken understøtter bevægelsen. En god følelse for dette er at bæltet skal med tilbage og op. Mange positive ting følger med denne bevægelse – stabilitet og kraft og de 8 andre vigtige ord bliver muligt. Læg mærke til hvordan Mac har sit bryst bag hans bælte, i forhold til den lodrette gule streg. Både i tilbage svinget og i gennemsvinget. Jeg vil anbefale dig at træne dette foran et spejl, så vil du se at dette er med til at skabe større rotation som giver fart og samtidig holde hovedet stille som giver stabilitet.

Med disse 10 ord i dit sving lover jeg at du kommer til at slå bedre golfslag.

Her er jeg med Jan -Erik efter at han lige har klaret en stor bedrift som golfspiller, at spille en 18 hullers golfbane i færre slag end sin alder! Med hjælp fra den gule golfbog The Golfing Machine (TGM), som jeg holder her i hånden og træninger med de ”10 ord” lykkedes det Jan – Erik at opfylde hans golfdrøm. Det er også min helt store golfdrøm at lykkes med dette ´projekt´en dag, men det kommer nok til at tage mig endnu et par år.
Hvad er din golfdrøm? Måske at læse og forstå de ”10 ord” vil hjælpe dig med at opnå din golfdrøm!

Bedste golfhilsner – Ronnie Lindeskov