Den tillidsfulde landstræner Thomas Kiel Larsson var en ud af tre nominerede til prestigefyldt talentpris, men det blev Jan Christiansen fra Dansk Sejlunion der løb med Talentprisen 2019.
Foto: Rasmus Baaner

Golfsporten kipper ekstra meget med flaget efter et år forrygende år. Et år, hvor herrerne for første gang blev verdensmestre, vandt bronze ved EM og hvor Gyttegård-spilleren Nicolai Højgaard tillige vandt bronzemedalje ved det individuelle EM. Nicolai Højgaard blev hædret som Årets Fund, og siden kom turen til at nominere træneren.

Thomas Kiel Larsson har som mangeårig træner for herrelandsholdet samt herrernes Pro-Team bevist, hvordan man udvikler talenter og skaber vindere. Team Danmarks begrundelse for nominerende lyder:
”Thomas Kiel Larsson har skabt en vinderkultur i dansk golf, og han forstår at indgå individuelle kompromisser, uden det går ud over fælles mål.
2018 har resultatmæssigt været det bedste år i Dansk Golf Unions historie, og som landstræner bidrager Thomas i højeste grad til den performance- og udviklingskultur, der er på landsholdene og blandt de danske professionelle spillere.
Thomas er en vigtig kraft i udviklingen af landstrænerteamet samt de klubtrænere, der har spillere på landsholdene. I 2018 har han derudover blandt andet taget initiativ til en netværksgruppe for trænere og været tovholder på det første netværksmøde.”

Det er anden gang, at golfsporten modtager Talentprisen. I 2010 modtog DGU prisen for konceptet bag eliteprojektet Creating Winners, som siden er blevet nedlagt i den daværende form.
Thomas Kiel Larsson var træner for det herrelandshold, der vandt guld ved VM i Irland og som vandt bronze ved EM. Han har også gennem en årrække trænet Joachim B. Hansen – både når spillet gik godt og når det faldt sammen – og efter den samlede sejt på challengetouren i 2018 spiller Joachim B. Hansen igen på European Tour. Det er også Thomas Kiel Larsson som i mange år og frem til 2017 trænede Lucas Bjerregaard, som også nu er slået igennem med to sejre på European Tour, ikke mindst sejren på Alfred Dunhill Links Championship, hvor Lucas vandt sin hidtil største præmiecheck på mere end 5 mio. kroner.

Thomas Kiel Larsson viser vej
I forbindelse med nomineringen spurgte Team Danmark om vejen til succes.
Hvad kendetegner et godt talentmiljø?
”Det handler om at have et miljø, hvor talenterne kan udvikle sig. De er ikke topprofessionelle endnu, når vi taler talenter, så det skal være et miljø, hvor de kan få nye skills og kompetencer. Og det kræver en god relation mellem ungdomsspillerne og seniorspillerne og helt op til de professionelle spillere. Der skal være nogle rollemodeller, som kan vise vejen og give talenterne noget at stræbe efter.”
Hvad er de største barrierer for, at unge udvikler sig til verdensklasseatleter?
”Det er den virtuelle verden, og her tænker jeg på mængden af tid, der bliver brugt på computerspil og sociale medier. Det er tid, der går fra restitution, fysisk træning eller træning på golfbanen. Det påvirker nærværet og er forstyrrende. Derudover er der behov for bedre fleksible vilkår på uddannelsesområdet.”
Hvis du skulle give et godt råd til en talenttræner ude i klubberne, hvad skulle det så være?
”Som træner skal man blive ved med at udvikle sig. Træneren kan i nogle tilfælde være den største barriere for, om talenter udvikler sig. Derfor er det vigtigt at opsøge andre for at erfaringsudveksle, og man skal blive ved med at dygtiggøre sig gennem uddannelse og kurser.”
Hvilken følelse står du med, når du ser, at et af ”dine” talenter går hele vejen?
”Jeg bliver glad og stolt over, at de opnår deres mål. Det er vigtigt at huske på, at det ikke er os trænere, der laver præstationen. Det er ikke os, der svinger golfkøllen. Det er spillerne, der gør det. Men det giver en god følelse, når spillere lykkedes, og det kilder godt i kroppen.”

Fakta

Thomas Kiel Larssons har været med til at skabe disse bedrifter
Holdmedaljer
• Guld VM herrehold 2018
• Bronze EM herre hold 2018
• Bronze EM herre hold 2016
• Sølv EM herrehold 2015
• Sølv VM herrehold 2010
• Guld EM drengehold 2009
• Guld EM drengehold 2007
• Bronze EM pigehold 2007
• Bronze EM pigehold 2006

Individuelle resultater for amatører ved EM, VM eller på Nordic League:
• Morten Toft Hansen vinder af PGA Championship 2018 og Swedish Golf Tour
• Thomas Sørensen Bronze vinder EM herrer 2012
• Lucas Bjerregaard Guld EM herrer 2010
• Lucas Bjerregaard vinder individuelle række til uoff. drenge VM 2010
• Joachim B Hansen vinder individuelle række til herre VM 2010
• Morten Ørum Madsen Bronze EM herrer 2008

Med Thomas Kiel Larsson som personlig træner:
• Morten Ørum Madsen European Tour 2014, South African Open Championship
• Joachim B Hansen European Challenge Tour 2018, Turkish Airlines Challenge
• Joachim B Hansen European Challenge Tour 2018, Made In Denmark Challenge
• Joachim B Hansen European Challenge Tour 2018, Final Order of Merit

Forrige artikelRegelquiz: Bunkere!
Næste artikelCasey, Sharma og Park forsvarer titler
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.