Kræft er en ubuden gæst og helt sikkert en man ikke byder velkommen i sit liv. Men når det nu skal være sådan, finder Søren ud af at leve sit liv så normalt som han kan! På ét ben….. for kræften tog det andet.

På krykker i golfklubben

Da jeg i marts møder 51-årige Søren Bull Andersen i Værebro Golfklub, er det i forbindelse med en reception, hvor han kommer gående med krykker. Det i sig selv er jo ikke et særsyn, men Sørens venstre bukseben er tomt og hænger løst. Hans ben er nemlig amputeret i forbindelse med en kræftoperation den 3. januar i år. Men ikke nok med det! Søren har også fået fjernet sin blære, endetarm, venstre balde samt hofte og bækken i hele venstre side. En stor, speciel og meget omfattende operation. Og her står Søren så ganske få måneder efter og på vej ind for at lykønske pro træner Nick Jensen med hans nyligt afsluttede uddannelse. Snart skal Søren forhåbentlig selv træne sit golfspil, når han får sin protese. At gå en runde golf med sin familie er hans største mål lige nu. Det må være den største udfordring han kan byde sig selv og kan han klare den, så er mulighederne for en nogenlunde normal tilværelse store, trods det, at livet har taget så alvorlig en drejning.

På gårdspladsen får jeg et lille indblik i Sørens liv og historie, som vi efterfølgende har fulgt op på for få dage siden, hvor Søren har fået sin nye benprotese og et nyt og anderledes liv skal indledes. Med det mod og den livsvilje jeg oplevede under dette interview, er jeg ikke i tvivl om, at vi snart ser Søren på teestedet med et stort smil på læben. Uanset resultatet på scorekortet har Søren allerede vundet sin største sejr.

 

Ikke første gang familien rammes af kræft

Desværre er det ikke første gang, at Søren har haft kræften dybt inde i sit liv. Gitte, Sørens hustru, fik i april 2007 som 38-årig konstateret kræft i venstre bryst, som hun gudskelov overlevede, men hele brystet måtte fjernes (Mastektomi). Efter et langt forløb med kemoterapi, hårtab og mange andre ubehagelige følger er kræften væk i Gittes krop. Gitte lider også af tarmsygdommen Morbus Crohn, som er en kronisk betændelsestilstand, som i perioder giver mavesmerter og diarré samt vægttab. Sygdommen rammer typisk det sidste stykke af tyndtarmen (ileum) og/eller tyktarmen (colon), men kan ramme hele mavetarmkanalen. Man kan ikke helbrede Crohns sygdom, men generne kan dæmpes, og tiden mellem opblussen af symptomer kan vare flere år.

Men her stoppede kræftens indtog i familiens liv ikke. I juli 2014 fik Søren konstateret kræft i endetarmen. Da han pludselig opdagede blod i afføringen, troede han bare, at han havde en hæmoride, men ved en koloskopiundersøgelse på Frederikssund Sygehus, fandt man en bredbaset polyp 6 cm oppe i endetarmen, som blødte og en kræftpakke igangsattes.  Ved den efterfølgende operation fjernede man 25-30 cm tarm og Søren fik til sin store overraskelse at vide, at han skulle have midlertidig stomi i 2-3 måneder, da tarmen skulle aflastes, men Søren var med i et projekt, der gjorde, at tarmen kunne tilbageføres efter blot 14 dage. Lykkeligvis får Søren at vide, at udsigten til at blive helt rask er stor, da kræften er opdaget rimelig tidligt. Der er nemlig 4 stadier i tarmkræft og Sørens er stadie 2 før operationen. Man har ved mikroskopi fundet ud af, at Søren havde en indkapslet svulst, en T2-tumor, der ikke var vokset gennem tarmvæggen, men kemoterapi igangsættes forebyggende, for at mindske risikoen for tilbagefald.

Søren er nu kræftfri og lever et helt normalt liv med Gitte og sønnen Mikkel. Dog er han i den efterfølgende tid frem til marts 2017 til jævnlig kontrol og alt ser fint ud. Men glæden er kort, for pludselig banker den forfærdelige sygdom igen på døren i huset i Stenløse. Søren får i juli 2017 smerter i venstre ben og bliver scannet. Her opdager man en skygge og CEA-tallet, som indikerer kræft, er 141. Det må højst være 5. Søren får i første omgang stråler, men kræften er der stadig.

”Vi amputerer dit ben”

Den besked kan slå ethvert menneske i gulvet, men Søren kunne godt forlige sig med at miste det ene ben. Søren ser løsninger og ikke begrænsninger, så det skulle såmænd nok gå. Men da lægerne fortalte, at blæren, endetarmen, venstre balde, hofte og halvdelen af bækkenet skulle fjernes, brød Søren helt sammen og for første gang i hele forløbet græd han. Hans verden brød helt sammen og han var herefter indstillet på ikke at få amputeret sit ben, men istedet prøve alternative metoder eller i værste fald miste livet.

”Du skal nok komme til at spille golf igen”

Midt i al den modgang, alle følelserne og spekulationerne, der naturligvis opstod, fik Søren nyt håb, da han fik at vide, at han såmænd nok skulle komme til at spille golf igen. ”Vi er faktisk skide gode til den operation”, fortalte lægen. Udsigten til at kunne komme ud på banen igen med golfbag’en og familien, fik Søren til at vælge operationen. Det var så vigtigt for ham igen at spille golf og nu er det hans målsætning snarest muligt, at få så meget styr på benprotesen, som iøvrigt kan indstilles til blandt andet at spille golf, at han kan træne på driving rangen i Værebro Golfklub.

 

Gå til lægen – intet problem er for småt

Sørens råd til alle er, at komme til lægen, selv ved mindre symptomer og forandringer i kroppen. ”Det kan redde dit liv, hvis kræften opdages i tide”, siger Søren og fortsætter ” Jeg kom i tide, men se alligevel, hvad det er endt med. Men havde jeg ignoreret mine smerter og symptomer, havde jeg måske ikke været her nu”, slutter han. Et råd, som skal tages meget alvorligt. Mange tænker, at det ”nok ikke er noget særligt”. Men lad lægen og relevante fagpersoner bedømme det! Det kan redde dit liv.

Forrige artikelTilpasset golfoplevelse i Næstved
Næste artikelFantastiske baner
Bettina Schjølie er bladets kvindelige islæt, og har ansvaret for modestoffet. Bettina er desuden leveringsdygtig i spændende portræt-artikler af kendte og mindre kendte personer, men som alle har en god historie at fortælle. Bettinas rejseartikler har ofte en ekstra vinkel, i form af inddragelse af wellness.