Den danske golfbanearkitekt Philip Christian Spogárd arbejdede sammen med den nyligt afdøde femdobbelte The Open-mester Peter Thomson og fortæller her om mødet med ham.

20. juni døde Australiens mest succesfulde mandlige golfspiller nogensinde, Peter Thomson, i sit hjem i Melbourne, 88 år gammel, omgivet af sin store familie; hustruen Mary, tre døtre, en søn, 11 børnebørn og fire oldebørn. De sidste fire år af sit liv led han af Parkinsons.

Som aktiv spiller nåede Peter Thomson at vinde The Open ikke færre end fem gange over en periode på bare 11 år fra 1954-1965. Kun én spiller, har vundet flere The Open-titler, det var Harry Vardon. Typisk for den tid, hvor Thomson var aktiv, spillede han kun én eneste gang i US Open og én gang i The Masters, mens han aldrig stillede op i PGA Championship. Han sluttede dog sin aktive karriere på den amerikanske Senior Tour, hvor han vandt 11 gange.

Blandt de mange, der har hyldet Peter Thomson efter hans død er Gary Player, der kaldte ham ”den mest intelligente golfspiller han har oplevet”.

Thomson var formand for det australske PGA gennem 32 år, og han var en af drivkræfterne bag etableringen af Asian Tour.

Dansk forbindelse

Efter sin femte The Open-sejr stiftede Peter Thomson sit eget golfdesignfirma, der senere blev til selskabet Thomson, Perrett & Lobb. Her var den danske golfbanearkitekt Philip Christian Spogárd ansat fra 2006 og tre år frem.

”Han var allerede der lidt oppe i årene og var ikke så aktiv i designdelen. Da jeg boede i Australien var det i hans gamle hus, hvor jeg lejede baghuset. Det lå på samme vej som han selv boede. Han var altid meget høflig og rar, og jeg fik tit et lift hjem fra kontoret hvis vi skulle afsted omkring samme tidspunkt,” siger Philip Christian Spogárd og fortsætter:

”Han skrev meget og var meget anerkendt i Australien for hans fine evner på det område. Han var meget respekteret af alle for sit væsen og sine præstationer.

Som med mange andre professionelle golfspillere var hans styrke som golfbanearkitekt nok ikke så meget i at skabe landskaber – i modsætninger til at skabe udfordringer – og han var heldig at finde en partner som Ross Perrett, som han drev golfbanedesign firma med i 30 år.”

Selvfølge at vinde The Open

Philip Christian Spogárd husker specielt sin allerførste dag på kontoret i Australien, hvor Peter Thomson tilbød ham et lift hjem fra arbejde.

”Det er ikke hver dag, man får et lift af en femdobbelt British Open vinder. Da det kun er min første dag på kontoret i Australien, og jeg ikke ved hvor meget jeg kommer til at se eller tale med ham i min tid der, tænker jeg, at jeg hellere må gribe chancen og lære lidt om hvordan han tænker. Så jeg spørger ham, hvordan det føles at vinde British Open. Han svarede, at det var en selvfølge at det ville ske. Jeg blev ret chokeret, for jeg fandt det temmelig arrogant. Jeg havde troet, han ville have svaret, at han følte sig heldig eller at tingene var faldet godt ud for ham. Men så gik det op for mig, at han vidste, jeg ville have den reaktion, da han nok var blevet spurgt om det 1000 gange før, og han uddyber på en meget ydmyg måde sit svar med, at når man, som en spiller på det niveau, vinder en stor turnering, så bliver man ikke overrasket og føler sig heldig – man ser det som en selvfølge af det arbejde, man har lagt i det over meget lang tid. Han sagde det på en meget fin måde, og i det øjeblik lærte jeg meget om hvordan en professionel golfspiller tænker. Den Peter jeg lærte at kende var et fint menneske, der elskede golfen og dens historie, var respekteret og anerkendt for sin viden og væsen, og som har efterladt sig en arv af fantastiske sejre, baner og skrevne artikler og bøger,” siger Philip Christian Spogárd, der i dag driver et travlt og succesfuldt golfarkitektfirma sammen med en hollandsk kompagnon.

Forrige artikelDisneyland ved Paris har også golf
Næste artikelDansk EM-vinder og nyt flot resultat til Joachim B Hansen
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.