Efter 30 år som golfbaneejer har Finn Gramvad solgt H.C. Andersen Golf i Bogense til ejendomsinvestoren Dan Svenningsen for tocifret millionbeløb.

H.C. Andersen Golf i Bogense har fra i dag – 1. juli – fået ny ejer. Efter 30 år som golfbaneejer har Finn Gramvad overdraget nøglerne til den fynske golfbane til ejendomsinvestoren Dan Svenningsen.
Med ejerskiftet kommer H.C. Andersen Golfklub også selv til at stå for al drift af golfbanen, da den nye ejer ikke lægger skjul på, at hans kendskab til golf kan ligge på et meget lille sted, og at hans virksomhed gør i udlejning og byggeri af ejendomme, og at golfbanen derfor lejes ud til golfklubben, og restauranten skal have en forpagter, der ligeledes lejer sig ind.
Ejerskiftet har været mange måneder undervejs, og det har været et langt sejt træk for Finn Gramvad og hans familie.
– Jeg har sådan set længe gerne ville sælge, men ikke for enhver pris, for jeg holder meget af H.C. Andersen Golf og af de mennesker, der arbejder her. Men jeg må også erkende, at dåbsattesten arbejder imod mig, og da jeg samtidig fik corona og efterfølgende blev alvorligt syg af senfølger, så har jeg ikke længere energien til at fortsætte, siger 80-årige Finn Gramvad, der kalder det ’vemodigt’, at han og familien nu overdrager golfanlægget til anden siden.

Familien Gramvad står sammen; Finn, Kirsten og deres datter, Annette, fortsætter med at eje udlejningshusene ved golfbanen, samt adskillige andre ejendomme og kulturhuset Støberiet i Bogense, men golfeventyret er slut efter 30 år.

Vemodigt
– I år er det 30 år siden vi begyndte at anlægge golfbane ude i Blåvandshuk, og gik fra intet at vide om golf til at det blev en væsentlig del af vores liv og forretning lige siden, siger Finn Gramvad, som efter at have solgt golfbanen i Blåvandshuk flyttede hjem til Bogense på Nordfyn for at hellige sig sine forretninger med ejendomme. Da det daværende Gyldensteen Golf i imidlertid var gået konkurs og blev midlertidigt drevet af golfklubben, kunne Finn Gramvad for 14 år siden ikke holde sig i skindet, og valgte at købe golfbanen af konkursboet. Siden har han sammen med sin familie drevet golfbanen, som blev nødt til at ændre navn fordi greven på Gyldensteen ikke ønskede at Gyldensteen-navnet fortsat blev forbundet med golfbanen, og det har ikke altid været lige let.
– Der er ingen, der forestiller sig hvor meget arbejde det kræver at drive en privatejet golfbane, og hvor mange udfordringer man møder, siger han.
En af udfordringerne var af økonomisk karakter. En del af arealet, som er landbrugsjord blev af kommunen betragtet som ’golfbane’, og så steg grundskylden fra 36.000 kr. årligt til 360.000 kr. Det gjorde det selvsagt endnu sværere at gøre driften til en rentabel forretning, og Finn Gramvad begyndte så småt at se sig om efter en køber til anlægget.
– Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg hellere havde set en anden løsning end den vi står med nu, siger Finn Gramvad. – Jeg havde helst set at klubben købte anlægget, og havde også givet dem et meget favorabelt tilbud, men vi kunne alligevel ikke finde til enighed. Der har været flere interesserede, men det er flere gange strandet på, at de potentielle købere ikke kunne få finansieringen til at gå op. I sidste ende kom Dan Svenningsen på banen, og vi har haft en god og sund forhandling, og begge parter er tilfredse med aftalen, siger Finn Gramvad.
Salgsprisen er ikke offentlig, men der er tale om et tocifret millionbeløb, ligesom golfklubben køber maskiner for ca. to millioner kroner af Finn Gramvad.

Ejendomsinvestor med store planer
Det bekræfter den nye ejer Dan Svenningsen, der er ejendomsinvestor og bygherre. Han ejer selskaberne AMVEST Aps og Bora Ejendomme, der har hovedkvarter i Odense, men han bor selv på Sjælland, på herregården Vedbygård Slot i Ruds Vedby på Vestsjælland, som han købte for fire år siden. Han ejer desuden Balnakielly Estate i Perthshire i Skotland, som han for få år siden restaurerede for 1 mio. £, små 9 mio. kr.
Dan Svenningsen kender jorden H.C. Andersen Golf ligger på særdeles godt, for han var som ung langbrugselev på Gyldensteen og har kørt og harvet de marker, der i dag er fairways og greens. Men golf kender han ikke meget til. Han har primært foretaget investeringen med henblik på at gennemføre et storstilet byggeprojekt på den byzonejord, der støder op til golfbanen, og som indgår i købet.
– Min plan er at skabe et stort byggeri med blandet ejer- og lejeboliger. Planerne er under udvikling, og jeg har skrevet til borgmesteren og bedt om et møde. Hvis alting falder på plads i forhold til lokalplanen, så håber jeg at kunne igangsætte projektet indenfor et år, siger Dan Svenningsen.
– Jeg ser et stort potentiale i Bogense, fordi der er en klar tendens til, at mange mennesker ønsker at flytte ud hvor der er frisk luft og masser af natur. Bogense har det hele; vand, skov, strand og en golfbane, og det bliver en væsentlig faktor, når vi skal opføre ejendomme, at vi har alt dette at tilbyde.
– Vores forretning er en udlejningsforretning, så vi har lavet en aftale med golfklubben om at de lejer anlægget, og det så er dem, der står for al drift. Så jeg skal ikke have med driften at gøre. Restauranten arbejder vi på højtryk på at finde en forpagter til og jeg tror vi er tæt på.
– Måske vil jeg på et tidspunkt få bedre tid til også selv at begynde at spille golf, siger den nybagte golfbaneejer.
Niels Andersen, der formand for H.C. Andersen Golfklub, ser frem til den nye aftale, der betyder, at golfklubben i stedet for blot at være en forening fremover også skal drifte et helt golfanlæg.
– Vi arbejder på at se os selv i den rolle, men jeg tror på, at det vil blive rigtigt godt for golfklubben, siger Niels Andersen.

Forrige artikelBrandvarm Poston
Næste artikelGolfbladet – Juli 2022
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.