18. november er det 50 år siden, at Sønderjylland fik sin første golfbane, og ganske usædvanligt var det første forslag om den fremsat på Aabenraa Turistforenings generalforsamling i 1967. Først mere end et år senere blev den stiftende generalforsamling afholdt 18. november 1968, og landsdelens overklasse indsat som bestyrelse: En direktør, en landsretssagfører, en tømmerhandler, en oberst og lensgreve Hans Schack fra Schackenborg.

Til at tegne banen valgte man Erik Schnack fra Aalborg, der vendte tommelfingeren nedad for adskillige områder, han blev præsenteret for, men endelig blev begejstret, da han fik stillet over for arealet omkring Uge Hedegaard i Aartoft Plantage. De første ni huller blev indviet i 1970, alle 18 stod klar i 1986.
Kontingentet på 500 kr. var højt, men der meldte sig alligevel straks 150 medlemmer, og i 1973 var Sønderjyllands GK med 267 medlemmer i DGUs top-20. En kommunalpolitiker fra Aabenraa blev historisk, da han udtalte: – Det er skammeligt, når golfsporten, der næppe nogensinde vil opnå at blive en folkesport, nu mener sig berettiget til at modtage store tilskud fra offentlige kasser.

At golfen er blevet Danmarks største sportsgren for over-26-årige, må siden have lammet vedkommende, og han har i hvert fald ikke været villig til at uddybe sine synspunkter nu, hvor de for alvor kan perspektiveres.
Pyt da også med det. I dag er Sønderjylland GKs frodige og udfordrende bane blandt de flittigst benyttede i landet. Få steder er det så vigtigt at bestille tid længe forud, for, som golfmanager Birgitte Bergmann siger: – Hvor andre klubbers medlemmer spiller 20.000 runder, spiller vores mere end 30.000, og vi har godt 4.000 greenfeespillere årligt.
Jubilæet vil blive fejret med brask og bram. I hele uge 29 er greenfee blot 50 kr. I uge 31 vil er der jubilæumsturneringer, og der er opsat teemarkeringer med den nye jubilæumslogo. Mange medlemmer vil optræde i polo med jubilæumslogo, og gæster vil kunne købe håndklæder, kasketter eller en lille æske med en pitchfork og to bolde med jubilæumslogo, så de har et minde om klubben.

17. november afholdes en stor jubilæumsfest, der fortsætter til den lyse morgen, og det betyder, at man kl. 0.00 straks tager fat på at fejre selve jubilæumsdagen.
Det holder hårdt at holde tæt, men klubben har en gave til sine medlemmer, som bliver holdt hemmelig lige til det sidste, og det er ovenikøbet en af den slags, hvor glæden forud ikke nødvendigvis er den største.

Forrige artikelUS Open ligner en gyser
Næste artikelRegelquiz: Flytte-bold-reglerne i 2019!
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.