Jesper Thuen har scoret et topjob som chef for ECCO Golf i hele USA. Vi mødte ham i Orlando til en snak om kulturforskellige og karrierevalg.

Jesper Thuen har skiftet Singapore ud med Boston, og har fra midt i januar været øverste chef for ECCO Golf i USA. En af hans første arbejdsdage ’udenfor kontoret’ var på PGA Showet i Orlando, hvor vi satte os til rette i et par bløde stole på ECCO’s stand for at tale om det nye job, fremtiden og om store kulturforskelle.

Det er et stort job, du har fået, fortæl om hvordan du fik det?
”Ja, det er et stort job. Halvdelen af alle verdens golfspillere er i USA, der er 25 mio. af dem, så det bliver en spændende udfordring.
Jeg tilbragte tre år i Singapore med en helt specifik opgave; jeg skulle bygge et distributionsnetværk op over hele Asien, og de skibe er sat i søen nu, og det kører på skinner, så jeg tænker, at det vel var et naturligt skridt videre for mig, at komme til USA. Jeg føler ikke, at mine tre år i Asien var en ’prøvetid’, for jeg har været i ECCO i så mange år nu, at alle vist godt ved hvad jeg står for.”
Hvad bliver din største opgave i USA?
”Til forskel for i Asien, hvor jeg var meget mig selv og skulle bygge en masse op, så kommer jeg herover til en i forvejen stor virksomhed. Vi sidder 150 mennesker i Londonderry uden for Boston, og der er 600 i alt ansat i ECCO i USA, så min primære opgave er at bidrage til at øge ECCO’s markedsandele indenfor golfsko. Jeg skal til dels have med produkterne at gøre, men primært kommer det til at handle om markedsføring. Der er et enormt potentiale i USA, selvom ECCO tilhører ’The Big four’ på markedet. FootJoy er stadig klart størst, og sammen med Adidas og Nike sidder vi fire på 80 % af det amerikanske golfskomarked. Vi gjorde det faktisk rigtigt godt i 2018, men der er altid plads til forbedring, og det kan jeg forhåbentlig bidrage positivt til,” siger Jesper Thuen, der også stadig skal tage sig af ECCO’s sponsorater.
”Det er faktisk meget naturligt, da de fleste spiller i USA,” siger han.

Kulturforskelle
47-årige Jesper Thuen har været i ECCO i adskillige år i Danmark, men fik i 2015 mulighed for at starte det asiatiske marked op. Han bosatte sig i Singapore. Hvordan var den oplevelse?
”Det var på mange måder fantastisk. Singapore er en nem by at flytte til, fordi alting fungerer, der er rent og ordentligt. Maden er god og så videre. Men der er selvfølgelig også store kulturforskelle på Danmark og Asien. Når man laver forretninger med mennesker i Japan og Kina er der mange ting man kan gøre, men endnu flere ting man bestemt ikke kan gøre. Det var en spændende oplevelse. I Korea var jeg meget fascineret af hvordan de opfatter ’golf’, for det er meget anderledes end vi kender til. De har for eksempel tv-transmissioner fra simulatorgolf-turneringer, og i det hele taget spilles der flere golfrunder i simulator i Korea end ude på golfbanerne. De har også de her Drivingranges i syv-otte-ni etager, hvor folk bare står og tonser bolde afsted. Det er altså imponerende. I forhold til Asien er USA helt anderledes. Der er en virkelig stor kulturforskel, men til min store overraskelse, er kulturforskellene mellem USA og Danmark nogle gange næsten større end dem jeg oplevede, da jeg kom til Asien.”

Godt det ikke er mig
Nu hvor du er flyttet til Boston, er du så blevet medlem af The Country Club? (The Country Club i Brookline er en af USA’s fineste og mest private klubber og var i 1999 vært for Ryder Cup, red.).
”Neeej, jeg ved ikke hvor let det lige er at blive medlem der. Jeg har hørt at det tog Tom Brady (ikonisk quarterback for New England Patriots, red.) syv år at blive medlem, så det er nok ikke bare et sted man kører forbi og melder sig ind, men jeg skal helt klart være medlem af en klub og mon ikke nogle af vores medarbejdere kan komme med nogle gode forslag. Jeg håber meget at få spillet mere golf end jeg gjorde i de tre år i Asien, for det blev ikke til meget. Dels var det vanskeligt at få tid til at komme ud, og så var der for varmt efter min smag.”
Du var selv professionel golfspiller og som amatør var du og Thomas Bjørn evige rivaler. Tænker du nogensinde på om det kunne have været dig, der havde fået Thomas’ karriere?
”For at være helt ærlig, så nej. Jeg stoppede allerede som 25-årig fordi jeg var træt af det rejseri der er en uundgåelig del af det at være professionel golfspiller. Jeg forsøgte så igen for nogle år siden, men indså meget hurtigt, at det ikke var noget for mig, og når jeg er ude til store turneringer og ser de baner, de spiller, så tænker jeg tit på, at det er godt at det ikke er mig, der skal spille der, for det ligner hårdt arbejde. Når det så er sagt er jeg glad for, at jeg har bevaret min tilknytning til golfsporten i dag og har et så spændende arbejde. Havde jeg været professionel golfspiller i dag ville min karriere være ved at gå på hæld, mens det er lige omvendt som tingene er nu.”

Forskellig størrelse fødder

Jesper Thuens gode personlige forhold til flere af ECCO’s sponsorede spillere, gør hans arbejde på den front lettere, og de fleste er ’ret nemme’, som han udtrykker det. Den seneste kontraktforlængelse med ungdomsvennen og rivalen Thomas Bjørn fandt sted over et par kolde cola’er på terrassen i Silkeborg Golf Klub under Made in Denmark, og en spiller som Fred Couples er ifølge Thuen ’ikke til at flå ud af hans ECCO sko’. Kun én spiller fik lavet specielle sko, det var Colin Montgomerie, men det skyldtes ikke stjernenykker, kun det faktum, at hans fødder har forskellig størrelse. De fleste får sko til hele sæsonen tilsendt inden sæsonstart, og nogle bruger flere end andre. Der er spillere, der godt kan bruge 35-40 par om året, siger Thuen med et smil, der indikerer, at han godt er klar over at vedkommende muligvis har ’en stor familie’.

ECCO var firstmover med sko uden spikes, som alle laver i dag. Hvordan skal I bevare positionen?
”Vi har faktisk gjort det igen,” svarer Jesper Thuen og tager marketing-hatten på for en stund. ”Vores Biom Hybrid 3, der kom sidste år med en helt ny type sål, har virkelig solgt godt, men vi kan jo selvsagt ikke lave en revolution hvert år som dengang Fred Couples kom til Masters med bare fødder i et par hybridsko og skabte enorm opmærksomhed for os. Næste år er det 10 år siden, så vi regner med at lave et lille stunt til Masters næste år i den anledning. ECCO var dengang virkelig firstmover. I 2009 havde hybridsko én procent af markedet, 99 procent var sko med spikes. I dag er markedet delt med 50 procent til hver, og alle laver en slags hybridsko. Vi ser os selv som en innovativ virksomhed, der hele tiden udvikler nye produkter og det skal vi fortsætte med. Heldigvis bliver vores nyheder hvert eneste år rigtigt godt modtaget,” siger Jesper Thuen inden et nyt møde med en indflydelsesrig indkøber venter. Der er mange nye hænder, der skal trykkes, navne der skal læres og kontakter, der skal knyttes i det nye job.

Forrige artikelNanna sluttede nydeligt af
Næste artikelTirsdagsanekdoten
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.