Banen på den jyske vestkyst bliver ved med at lægge på, og er i dag en af de allerbedste i området.

Tekst: Peter Bugge
Foto: Peter Bugge og PR

Golfbaner i sommerhusområder har ofte en tendens til blot at være 18 flag sat i en mark. Hvor en runde da kan være meget sjov, hvis man alligevel er i området. Sådan er det ikke i Blokhus, hvor den lokale bane er både en lang køretur og en omvej værd.
Men faktisk er det lidt misvisende blot at henvise til banen. Blokhus Golfcenter har nemlig meget mere end 18 huller at byde på. Her er ferielejligheder, Pay n’ Play, Par 3-bane, motionsrum, fittingstudio og som noget nyt også to padel-baner.
Selv om stedet altså er ved at udvikle sig til et regulært resort, er det dog stadig golfbanen, der er omdrejningspunktet.

GOLFBLADET spillede banen et par gange med få ugers mellemrum, og bare på den korte tid var der stor forskel. Det skyldtes især, at den tårnhøje rough, som ved mit første besøg gjorde et glubsk indhug i boldbeholdningen, var fuldstændig klippet ned ved andet besøg, så jeg kom rundt uden det store tab på boldkontoen.
– Vi vil gerne have den høje rough for at skabe noget kontur, det ser pænt ud. Men problemet er, at slår du ud i det, kan du ikke finde din bold. Målet er, at roughen skal være relativ høj, men også så tynd, at du kan finde din bold og spille den, forklarer anlæggets direktør, Dan Stage.
– Derfor er vi begyndt at høste roughen et par gange om året i stedet for at lade afklippet blive liggende. Det udpiner roughen og gør den tyndere, supplerer chefgreenkeeper, Christoffer Jepsen.
Direktør Dan Stage (tv) og chefgreenkeeper Christoffer Jepsen arbejder hele tiden på at udvikle banen

Det er anlæggets gæster nok glade for. Klubben har blot omkring 400 A-medlemmer og 800 ialt, så centret er afhængig af greenfeespillere. Dem er der til gengæld masser af, i omegnen af 20.000 runder om året. Gæsterne strømmer selvfølgelig især til netop nu i sommerferien, men fordi banen er anlagt på sandjord, dræner den godt og der kan spilles til sommergreens hele året. Og det bliver der.
– Jeg har en gang stået her 2. juledag, hvor der var 40 biler på parkeringspladsen, fortæller Dan Stage med et smil.

Nye teesteder
Sandjorden har dog også givet problemer. For eksempel i perioder uden regn, hvor den hurtigt tørrer ud, og på få uger forvandler en frodig, grøn fairway til en gul, afsvedet græsplæne. Det forsøger man nu at afhjælpe ved hjælp af vanding af fairways. Blot et af mange projekter, der enten allerede er sat i gang eller er undervejs for hele tiden at udvikle banen.
Blokhus Golfcenter var således også blandt de første, der erstattede de traditionelle herre- og dametee med nummererede teesteder, 50, 54, 58 og 63, der henviser til banens længde. Jeg spillede fra de to midterste, og det kan varmt anbefales at prøve et andet teested end det sædvanlige. I receptionen hænger også en stor plakat, der ganske pædagogisk forklarer, hvilket teested, der passer til dit niveau.
– Det tog lidt tid, men nu bruger flere og flere det. Især de ældre begynder at gå et hak – eller to – længere frem, så det passer til deres længder. Og det var lige præcis det, vi gerne ville opnå, fortæller Dan Stage.

Et råt udtryk
Da GOLFBLADET er på besøg, står fairways ualmindeligt flot – frodige og indbydende. Og greens er et kapitel for sig. Ikke nok med, at de tager rigtig godt imod, de er også i den hurtigere ende. Og selv om resten af banen er flad som en studerende midt på måneden, har flere greens både bakker og forskellige niveauer.
Blokhus er en såkaldt heathland-bane – det vil sige en mellemting mellem links- og parkbane, der vel bedst kan oversættes til ”hedeland”. Sådan har det ikke altid været, men efter de nuværende ejere overtog anlægget i 2013 efter en konkurs året før, er målet at vende til hedelandsstilen.
Den kommer bedst til udtryk på de sidste ni huller, hvor det rå udtryk for alvor kommer til sin ret. Og det er også her, vi finder banens sværeste huller. 11. og 12. huller er deciderede monstre, der som regel spilles lige ind i den vestenvind, der stort set altid leger med på de kanter, selv om vi er et par kilometer fra Vesterhavet. Modsat hjælper den som regel spillerne til en fornuftig start på de første huller, hvor selv en middelmådig spiller som mig føler sig som en ren DeChambeau efter at have pumpet mine drives noget længere ud i anlægget end vanligt.
Vinden er i det hele taget den største udfordring på banen, hvor det eneste vand, der er i spil, er nogle tværgående åer – og en stor sø foran 13. green. Til gengæld kan roughen være usandsynlig saftig, når den ikke er klippet ned, og jeg kan også afsløre, at det ikke er let at slå blandt plantagens mange grantræer. …
Det er til at komme rundt på banen, hvor der – bortset fra en længere gåtur mellem 12. og 13. hul – er ganske kort fra green til tee.
Vinden er stort set altid i spil og er med til at gøre banen meget udfordrende

Kort beslutningsproces
Hele anlægget er privatejet, og de seneste regnskaber er, som man siger på jysk, fornuftige. Hvad er hemmeligheden bag?
– Du skal være meget sparsommelig. Og prioritere udgifterne. Men du kan også spare dig selv ihjel. Vi må se på de midler, vi har, og der har vi valgt at bruge ret mange penge på banen – faktisk hovedparten af vores indtægter, afslører Dan Stage, og fremhæver også, at fordelen ved en privatejet bane er, at beslutningsprocessen på den måde bliver meget kort. Omvendt er der stort set ingen af klubmedlemmerne, der arbejder frivilligt. Bortset fra enkelte ildsjæle.
– Men vi forsøger at lave så god en golfbane som muligt. Så skal folk nok komme. Og samarbejdet med klubben er fint. De har forstand på økonomi, så de forstår min tankegang…

Blokhus Golfcenter
Hunetorpvej 115, 9490 Pandrup
Tlf: 98209500
Mail: reception@blokhusgolfcenter.dk
Greenfee: 425-480 kr.

Forrige artikelGod og sund livsstil styrker både dit golfspil
Næste artikelFine danske præstationer torsdag
Golfbladet er Danmarks største golfavis, som nu også tilbyder et digitalt univers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser samt anmeldelser af udstyr, baner og rejser.