Den ’lille’ og unge Randers-klub er en både smuk og udfordrende oplevelse.

Man kan ikke se fjorden, som golfklubben er opkaldt efter fra banen, ja, man kommer ikke rigtigt i nærheden af den, men golfklubben skulle jo hedde noget, som folk kunne relatere til og som kunne placere den på landkortet og derfor faldt valget på Randers Fjord Golfklub.
Det skete i 2009 efter den seneste kommunesammenlægning, som fjernede den daværende Nørhald Kommune fra Danmarkskortet, og gjorde klubbens oprindelige navne, Nørhald Golfklub, både ulogisk og forvirrende. ”Der er ikke rigtigt noget, der hedder Nørhald,” siger klubbens formand gennem de seneste otte år, Thomas Just, som tager i mod da vi besøger banen, som ligger i smukke, landlige omgivelser 12-13 kilometer uden for Randers i nordøstlig retning.

Banen er anlagt på Støvringgaard Klosters jorder, og selvom man på vejen til banen kører i et ganske bølgende østjysk landskab, så viser det sig lidt overraskende, at banen er ganske flad og uhyre let at gå. Den er ikke helt så let at spille, erfarer vi, og banerekorden, sat da DGU for nogle år siden havde lagt en herreeliteturnering på banen, er da også kun på 69 slag, tre under par fra ’Tee 62’.
Vi er i godt selskab med formanden, der også lige er blevet valgt ind i DGU’s bestyrelse, som han selv siger ’som repræsentant for de små klubber’. Han spiller fra handicap 4, og kunne få dage inden vores besøg lade sig hylde som klubmester i Randers Fjord Golfklub. Dog i fravær af klubbens bedste spiller, der på samme tid repræsenterede Danmark på det seniorlandshold, der vandt EM-guld i Østrig. En flot sportslig fjer i hatten på en lille, foreningsdrevet golfklub uden en egentlig eliteprofil og desværre også næsten uden juniorspillere.

Godt layout
Man har en deltidstræner en dag om ugen, som klubben deler med Hobro Golfklub, og da vi efter runden sidder i det højtbeliggende klubhus og kigger ud over det smukke anlæg, konstaterer formanden, at ’træningsbanen ikke bliver brugt særligt meget’.
Randers Fjord Golfklub blev stiftet (under det gamle navn) i 2002, og i august 2004 kunne 18 hullers banen indvies. Forinden havde man tyvstartet på par3-banen, der i dag fungerer som Pay&Play, og fra maj måned på de ni første huller. Michael Traasdahl Møller fra Aarhus, der var en flittig banearkitekt i den periode, har tegnet banen, og den er karakteriseret ved en masse dogleg-huller, og flere steder beskyttes greens af små søer i venstre side – det er ikke en god idé at trække sine indspil. Der er også strøet bunkers ud med lind hånd, og de ligger ganske godt placeret – både ved fairways og omkring bunkers til, at det er en bane man skal tænke sig om på. Det hjælper at drive bolden solidt, og approchslagene skal være præcise både hvad angår længde og retning. På den måde er Randers Fjord Golfklub faktisk en uhyre veldesignet bane.
Det er som nævnt en smule overraskende, at banen ikke er mere kuperet end den er, dog er der nogle enkelte blinde slag, der ikke har kunnet undgås, men det rådes der bod på ved at skiltningen på hvert teested meget tydeligt viser hullet og de forhindringer, der måtte være. Der er smuk gammel skov omkring store dele af anlægget, men selve banen er stadigt ret åben og følsom overfor den normalt fremherskende vestenvind, som bl.a. går det afsluttende par5-hul til lidt af en udfordring. Her skal man først forholde sig til en tværgående bæk, dernæst til out i højre og en sø i venstre. Det er måske banens sværeste hul.
En smuk gravhøj, bevokset med statelige gamle, krogede egetræer pryder det lange 13. hul og indspillet til et tredje af banens i alt fem par5-huller, 16. hul, er smukt med skoven som bagtæppe og en green, som i hvert fald ikke skal misses til venstre.
Der er fem par5-huller, fem par3-huller og otte par4-huller, nogle ganske lange – især er hullerne 5., 6. og 17. velvoksne. 17. hul, der fra ’Tee 58 og 52’ måler 383 meter spiller direkte ind i vestenvinden og spiller rigtigt langt.

Ønskes: juniorer

Randers Fjord Golfklub har 470 fuldtidsmedlemmer og ca. 100 mere på diverse flex-og par3 ordninger, og det er ifølge Thomas Just ’100 for lidt’. ”Der burde i en by af Randers størrelse være basis for to store golfklubber, på hver sin side af byen, men vi ligger lidt ude på landet og mærker måske også lidt konkurrence fra klubber som Hobro og Mariagerfjord lidt længere nordpå,” siger formanden, der roser et stort korps af frivillige – mere end 150 – der med deres indsats gør det muligt at drive en ganske velfungerende lille klub med en rigtig god stemning omkring klubhuset, hvor automater med øl og vand og mulighed for bestilling af mad leveret udefra danner en sund ramme om klublivet. Fire ansatte i greenkeeperstaben holder banen i en absolut nydelig stand, og på kontoret deler man en deltids klubsekretær med ’storebror’ Randers Golf Klub i den anden ende af byen. Det eneste, der for alvor ærgrer formanden, er savnet af børn og unge. ”Vi kunne virkelig godt bruge en ildsjæl, der kunne få fat i de mange unge, der trods alt bor i den nærliggende halvstore landsby Harridslev,” siger han.


Fakta

Randers Fjord Golfklub.
Murhusbakken 21, Støvring. 8930 Randers NØ.
Tlf.: 8644 0603/2449 6678
E-mail: info@rfgk.dk. Website: rfgk.dk
18 huller, par 72. Fire teesteder: 62, 58, 52 og 49.
Drikkevand og toilet på banen (ml. 9. og 10. hul), øl/vand automat og omklædning i klubhus. Ingen proshop. Udlejning af fire golfbiler.
Greenfee: 300 kr. alle ugens dage/juniorer 150 kr. Par3 banen Pay&Play 100 kr. Mulighed for at spille krolf på særligt anlagt bane og lån af udstyr 100 kr.

Forrige artikelMed hakke og håndkraft på toppen
Næste artikelGod start for Jeff på Cypern
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.