Verdens bedste nye golfbane. Intet mindre kunne gøre det, da Stensballegaard Golfklub slog dørene op i 2010.

Med den fornemme kåring satte Stensballegaard en tyk streg under de store ambitioner, der med Greve Henrik Ahlefeldt-Lauervig som ankermand, har præget projektet siden undfangelsen i 2004. Det anerkendte amerikanske arkitektfirma Von Hagge, Smelek og Baril, der har sat stregerne til flere af verdens absolut bedste golfbaner, skulle også stå for at udtænke en bane ud over det sædvanlige i det smukke skovområde ned til Horsens Fjord, blot få kilometer nordøst for Horsens by. De var allerede i gang ca. 50 km. mod nord med Lyngbygaard Golf, og det er åbenlyst, at de to østjyske golfanlæg har samme ophav. Ligesom i Lyngbygaard ses det allerede ved indkørslen til parkeringspladsen, at Stensballegaard også har store armbevægelser. Klubhuset er designmæssigt amerikansk inspireret, og med sine hvide søjler og imponerende størrelse udstråler det en mondænitet, som vil gøre de fleste Hollywood mansions misundelige. Inde fra klubhusets restaurant, der i øvrigt efter sigende er fremragende, har man udsigt ud over store dele af det 27 huller store golfanlæg med skoven og Horsens Fjord i baggrunden.

Sand i massevis
Da jeg forud for runden får en kort snak med Club Manager Holger Westman, ærgrer han sig over, at jeg ikke har tid til at spille alle 27 huller, da dagens udvalgte 18, Brakør og Guldbjerg, som de kaldes, efter hans smag halter en lille smule efter Elbæk. Heldigvis for både Club Manageren og undertegnede, så gør dagens 18 huller til trods for regn og rusk et meget positivt indtryk. Banen, som tidligere har haft besøg af både Challenge– og ECCO Tour, indbyder i den grad til store mesterskaber, og er hele vejen rundt et sandt overflødighedshorn af fede golfhuller. Den har et særdeles åbenlyst linkspræg. 100-vis af bunkers – her i blandt adskillige såkaldte potbunkers er med let hånd drysset ud over hullerne. De giver naturligvis masser af udfordringer, men også næsten maleriske scenerier, når man står på teestedet og betragter de kommende strabadser. Alene på Brakør sløjfens 1. hul møder man en voldsom gæstfrihed (ironi kan forekomme) fra intet mindre end 19 strategisk velplacerede bunkers.

Husk at medbringe den bedste udgave af dit sandjern inden du udfordrer Stensballegaard

Med vind i håret og fråde om munden
De store ondulerede greens giver udfordringer i det korte spil, og de meget åbne vidder er ofte anledning til ekstra panderynker hos de fleste spillere. Kun på 7-8. og delvist 9. hul på Guldbjerg oplever man på en dag med regn og rusk, som da vi var på besøg, en pludselig men vidunderligt læ og ro mellem skovens træer. I øvrigt er det også her, man prøver kræfter med en af rundens absolut bedst golfhuller, som uden tvivl løber med æren af at have den mest spektakulære udsigt. Fra teestedet har man et drive, der kan give de fleste golfspillere fråde om munden. Det ligger meget højt hævet over fairway og green på det 552/456 meter lange par 5 hul. Herfra har man ganske enkelt en formidabel udsigt over golfanlægget, fjorden og Horsens by. Da bolden sendes afsted, virker det som en evighed inden den daler ned og finder ro i sit rette element på fairway, og man kan igen i 2.- og 3. slaget have fornøjelsen af at slå ned ad bakke – først mod fairway og dernæst mod green. Foran green skal man dog være på obs. på et vandløb, der kan sluge bolde, hvis de mangler få meter i længden, ligesom man bliver taget vel imod af 3 bunkers, der også yder beskyttelse af den let ondulerede green.

De korte huller kan også noget

Efter skovens dejlige ro kommer man dog igen ud i elementernes rasen på 1. hul på Brakør. Her er der også masser af gode golfhuller på menuen, men modsat på Guldbjerg, hvor det var banens længste hul, der for alvor prægede nethinden efter runden, er det her på denne sløjfe det korteste. Nemlig det 160/102 meter lange par 3 hul 5., der nærmest ligger med bagkanten af green ned mod stranden. På teestedet står man faktisk med en reel fornemmelse af, at man kan slå den lille hvide i fjorden, hvis man slår et jern eller to for meget. Heldigvis viser det sig, når man kommer ned til green, at der er forholdsvis god plads bagved. Næstsidste hul på Brakør er nærmest et urimeligt svært par 3 hul. Der slås op ad bakken mod en green, som for de fleste klubgolfere er nærmest umulig at ramme, men heldigvis afsluttes også denne sløjfe med en lækkerbisken af et par 5 hul. Man udfordres i drivet af de mange træer i højre og en forholdsvis smal green. I 2. slaget er der en større sø i spil i venstre side og vandhazarden fortsætter de sidste ca. 100 meter frem mod green og venstre om, så der er masser af vand, man skal have respekt for. Absolut en interessant, men svær afslutning på dagens anstrengelser.

Grever og baroner
Ligesom slægtsbroderen mod nord i Lyngbygaard passerer man på vejen op til parkeringspladsen det gamle gods, som har lagt navn til golfklubben, nemlig Stensballegaard Gods. Stensballegaards historie løber så langt tilbage som 1341, og har op gennem tiden skiftet ejer flere gange. I 1928 købte Greve Hans Ahlefeldt-Laurvig Stensballegaard af proprietær Høyer, der kun seks måneder inden havde købt gården af en datter fra Frijsenborg, som ønskede at komme af med det “hul” nede ved Horsens. Stensballegaard har siden været i familien Ahlefeldt-Laurvigs eje. I dag består familien på Stensballegaard af Irene og Henrik Ahlefeldt-Laurvig og sønnerne Jannik og Niklas, og det gamle ”hul” er i dag et veldrevet gods. Det har gang i en lang række forretningsområder, og er i besiddelse af et kæmpemæssigt landbrugs- og skovareal på 341 hektar, og så selvfølgelig en fænomenal golfbane på 27 huller samt en par 3 bane.

Der er altid plads til flere
Stenballegård golfklub blev i 2015 omlagt fra privat drift til foreningsklub, og familien Ahlefeldt-Lauervig er i dag helt ude af den daglige drift, men klubben lejer sig dog ind på familiens jord. Klubben tæller i dag 800 aktive medlemmer, men står naturligvis klar med åbne arme til nye potentielle medlemmer. ”Vi har som mange andre golfklubber haft en tilstrømning af prøvemedlemmer under corona-krisen, og har i år fået 80, hvilket omtrent er en fordobling i forhold til de seneste år”, siger Club Manager Holger Westman. Fuldtidskontingentet lyder på 7700 kr. Umiddelbart en høj pris, men hele golfanlæggets kvalitet taget i betragtning, er det vel meget rimeligt, at man ligger et stykke over den gennemsnitlige danske golfklub. ”Selvom vi pt. har en ganske sund økonomi, er vi dog stærkt afhængige af Company Days, gode sponsorer og de mange greenfeegæster, som hvert år besøger os”, fortsætter Club Manageren.

Spil golf på sommergreens hele året
En interessant tilføjelse til sidstnævnte er, at Stensballegaard har en konkurrencemæssig fordel i forhold til mange andre danske golfklubber. Holger Westman fortæller, at banen er opbygget efter amerikanske forhold, og under hele anlæggets 150 hektar store golfbaneanlæg ligger der et særdeles avanceret drænsystem med intet mindre end 16 km. drænrør under greens og 385 catch-bassiner, der leder regnvandet væk fra spilleoverfladen. Det betyder, at der selv i de mest våde efterårs- og vintermåneder meget sjældent og kun kortvarigt står blank vand. ”Under de senere års mere ekstreme regnmængder har klubben da også oplevet, at der kommer greenfeegæster langvejs fra, for at kunne nyde spil på en rigtig 18 hullers bane med sommergreens, selvom regnsluserne står åbne og giver udfordringer for baner mange andre steder i landet”, uddyber Westman. Den seneste vinter kunne man i øvrigt for 1500 kr. tegne et vintermedlemsskab, der gav frit spil på banen fra 1. november til 1. marts.

Faktaboks:
Greenfee fra,
– 18 huller 275,-
– 9 huller 150,-
Pay & Play – 9 PAR 3 huller 150,-
Leje af buggy – gæster*
18 huller 300,-

Trolley 50,-
Baneguide 30,-

Forrige artikelCastanea fornyr sig hele tiden
Næste artikelEmily Pedersen stormer videre – fører i Tjekkiet
Lasse Christensen
Lasse er en af vores skribenter. Han er uddannet Cand.mag i idræt og samfundsfag og arbejder til daglig som gymnasielærer. Lasse er primært leveringsdygtig i rejseartikler fra alverdens destinationer. Lasse er naturligvis selv inkarneret golfspiller.