Der er en hel del at tænke over, når man vælger wedges – og husk, at en wedge holder ikke evigt.

Hvis det er mere end to sæsoner siden, du købte nye wedges, så er det ved at være tid til at skifte dem ud.
Wedges holder ikke evigt – spiller du jævnligt, så bliver slagfladen slidt, grooves bliver simpelthen trykket flade, og du mister spin og dermed kontrol. Derfor er det vigtigt at du sørger for at holde denne del af udstyret vedlige.

Vi har bedt butikschef i Golfexperten Greve, Claus Helmer, om at hjælpe os med at guide læserne til valg af nye wedges og der er faktisk lidt at tænke over.
”Jeg ser rigtigt mange, der kommer ind og siger at de skal have en ny wedges i 56°, men når jeg så spørger dem, hvor mange grader deres PW i golfsættet har, så ved de det ikke. Ofte viser det sig, at være 43-44° og så er der jo alt for stort ’hul’ mellem PW og 56°,” siger Claus Helmer, som er PGA-uddannet golftræner.
”Dialog er vigtig når man skal vælge wedges. Jeg ser gerne, at kunderne har hele deres bag med, så vi kan se hvad der er mest hensigtsmæssigt. Måske er det en god idé at skifte det 3-jern ud man ikke har slået med i to sæsoner, og få en ekstra wedge ind, som udfylder hullet mellem PW og SW.
I nogle golfsæt er PW på 47°, og ofte 43° på spilforbedrende sæt. På Callaways Rogue X er loftet på PW på 41°, så selv hvis man har en wedge på 52° er springet alt for stort.

Derfor skal du vide hvilket loft dit mest vinklede jern har, og så skal der findes plads i sæt opbygningen til tilstrækkeligt med wedges. I mange tilfælde har producenterne en Gap Wedge eller en AW (approach wedge) i samme serie som jernene, og i det hele taget giver det god mening, at de wedges man slår fulde slag med er af samme type som de jern man spiller med.”
Claus Helmer hæfter sig ved, at 80 procent af alle golfspillere herhjemme spiller med cavity back jern, men næsten alle har wedges af blade typen. Han nævner de nye Cleveland CBX2 wedges, der har cavity back konstruktion, som en rigtig god idé til langt størsteparten af os golfspillere.

Bounce og grind
“Jeg plejer at sige, at når vi bygger et sæt op, så skal vi arbejde os fra flaget og tilbage til teestedet. Altså finde et par wedges til slag omkring greens og i bunker, en wedge til de halvkorte slag ind og derefter længere tilbage. Meget få har brug for længere jern end 5-jern, en hybrid, en fairwaykølle og en driver. Det giver reelt plads til fire wedges, men tre kan være nok,” siger han.

Alle ved hvad køllens ’loft’ er, lidt færre har helt styr på begreberne ’bounce’ og ’grind’. Bounce er vinklen mellem den bagerste del af sålen og den forreste del, der også kaldes ’leading edge’, og afhængigt af dit svingmønster med wedges skal du have lavere eller højere bounce. Man skal teste wedges på græs, for en måtte eliminerer fuldstændig bouncen, men Claus Helmer siger, at med mindre man er meget avanceret, så vil wedges med såkaldt ’mid bounce’ dække næsten alle behov, dog ser han gerne, at man vælger mere bounce på den wedge man benytter til bunkerslag. For nogle er det en wedge omkring 56° for andre en 60° wedge. Nogle mærker har wedges i alle grader, andre kun i de mest gængse grader. Den mest almindelige opsætning er 52-56-60°, men det kunne lige så godt være 50-54-58°. Spiller man på baner, der er hårde, bør man som tommelfingerregel have lavere bounce end hvis man spiller baner, der normalt er bløde.

”Grinds er den måde wedges er slebet på, og her handler det meget om præferencer. Nogle kan bedre lide runde kanter end skarpe kanter og omvendt. Jeg vil gerne anbefale grinds, hvor sålen er i to niveauer, hvilket giver flere muligheder når man ligger på fairway eller i sand. Nogle mærker findes i et utal af grinds, for eksempel Vokey wedges fra Titleist, mens andre har begrænset udvalg. Generelt gælder dog for wedges som for næsten alt golfudstyr i dag, at alle laver gode wedges,” siger Claus Helmer.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Golfexperten.

Forrige artikelGode placeringer i Ebreichsdorff og Kokkedal
Næste artikelSøren Hansen stopper på Great Northern
Morten Buckhøj
Morten Buckhøj ved alt om, hvad der rør sig indenfor golf. Morten var i mange år bladets udstyrs-ekspert , men er også en fremragende rejse- og baneskribent. Desuden tager Morten gerne kontroversielle emner op og giver dem en saglig behandling. Morten har i mange år arbejdet som golfjournalist, men arbejder også med kulturstof, bl.a. teateranmeldelser.