Sousse byder på udfordrende og spektakulære golfbaner, kilometervis af hvide sandstrande, tingel-tangel i Medinaen og masser af friske fisk og skaldyr.

Tunesien har 10 golfbaner med den største koncentration af baner omkring badebyerne Sousse og Hammamet.

Revolutionen i 2011 og ikke mindst flere terroranslag i turistområderne, senest i 2015, satte turiststrømmen fuldstændigt i stå. Heldigvis er Tunesien igen et sikkert land at rejse til, og igen er turismen kommet på fode, endda så meget at antallet af turister slog rekord i 2018.
Golfspillerne er også vendt tilbage i stor stil. Dét mærker vi denne søndag formiddag på El Kantaoui golf course , hvor starteren ikke kan knibe flere firebolde ind.

El Kantaoui som ligger 8 km fra Sousse har to 18-hullers baner. Det hvide klubhus har automatiske glasdøre. De åbner til reception, golfshop og en restaurant, der senere viser sig, at kunne noget helt særligt, når det kommer til tapas.
El Kantaoui golf course består af Sea Course og Panorama Course, og golfanlægget har lagt græs til flere åbne golfturneringer. Beliggenheden lige op af den smukke marina og hotellerne med direkte adgang til stranden gør stedet særligt populært.
Vi spiller Panorama Course, som bedst kan betegnes som en open parkland course, og er ganske kuperet. Arkitekten er den amerikanske Ronald Fream, som er en aldeles velkendt designer i Tunesien. Det er lykkedes for ham at få maksimalt ud af det specielle terræn, der groft kan opdeles i et område som er lavt og spiller ud til havet og et højtliggende område, som ligger på en højderyg. Det giver nogle vidunderlige huller, hvor man spiller over kløfter og i bakkedal, samtidig med at man mange steder på banen kan nyde en eventyrlig udsigt til havet. Det gælder ikke mindst når man har kørt den stejle vej op af hul 8 og skal spille de følgende huller på et højtliggende plateau.

De forvredne oliventræer, der omkranser hovedparten af hullerne på Panorama Course, er mere end hundrede år gamle og udgør en markant del af banens design. Fairways er forholdsvis smalle og der skal derfor ikke meget til at nå oliventræerne i enten den ene eller den anden side. Banen er også rig på agave, kaktus, mimoser i flor og 8-10 meter høje palmetræer.
Greens er i topform, men derimod halter det med fairways, hvor græsset simpelthen har svært ved at komme ordentlig i vækst. Der er pletter, hvor ukrudt har taget over, men det er trods alt til at leve med.


Smukt bølgende fairways

De første syv huller på Panorama er forholdsvis flade med let bølgende fairways. Der er ikke de store udfordringer, men banen træder for alvor i karakter på bagni.
Hul 13 – et par4-hul på 343 meter fra gul – er et godt bud på et signaturhul. Her skal du carry mindst 125 meter over en afgrundsdyb kløft, og har du mod kan du skære en god bid af længden ved at krydse kløften længere mod højre. Men du har stadig et vanskeligt indspil mod en green, der er godt beskyttes af to bunkers i forkant.
Der er en eminent udsigt fra Hul 13 til havet, hvis man lige vender sig om, og fra tee på Hul 14 har man nok den allerbedste udsigt. Hul 14 spillet ned i kløften med bjerget til højre og sø til venstre, og hvis du kan lide at stå højt og slå ned i en bakkedal, så kan du glæde dig til hul 18, der også er et pragthul med en masse vand i spil.

Efter runden sidder vi på klubhusets terrasse. Vi sætter os i skyggen – i slutningen af marts er det for varmt i solen – og får serveret små appetitvækkere; oliven, småtskåret agurker og tomat, og harissa; en rød dip bestående af stærke pepper blandet mad olivenolie og hvidløg. Og en fadøl til omkring 20 kr. – man får rigtigt meget for pengene i Tunesien, og det gælder både hotel, greenfee samt mad og drikke.

Flamingo Golf Course
Flamingo-banen som ligger ca. 25 minutter fra Sousse er uden tvivl den mest spektakulære bane i området, og vi får syn for sagn allerede fra 1. tee: Vi står på et klippefremspring, langt under os har vi udsigt til den grønne fairway med oliventræer, agaver og kaktus, og et stykke borte kan vi se søen, der indimellem bliver besøgt af flamingoer i hundredevis og har lagt navn til banen. Ronald Fream har også designet denne bane, som virker meget anderledes og helt givet vanskeligere end El Kantaoui.

De første huller spiller i et rigt kuperet terræn, og i selskab med masser af oliventræer. Spiller man fra de bagerste klodser på Flamingo har man 6.402 meter at boltre sig på. Vi vælger at spille fra gul tee og den har en total længde på 6.029 meter. Flere af hullerne er ganske lange. Ikke mindst banens sværeste hul 6., et par5-hul på 530 meter, som spiller omkring en kæmpe sø. Min makkers bold lander i en hulning i et oliventræ – og så er det er pokkers svært slå!

Det er uden tvivl de forreste ni huller, som er de mest spændende og mest spektakulære at spille. Læg især mærke til hul 8 og hul 9. Begge huller spiller på højderyggen med en herlig udsigt til dalen langt under, hvor vi netop er kommet fra. Hul 8, et par4-hul på 360 meter med dogleg er ”risk eller reward”. Du skal drive solidt midt i fairway, og lykkes det, kan du skære doglegget ved at spille over kløften. Det er ikke nok at komme over, du skal også sætte den solidt på green, ellers ligger du på den anden side og langt under flaget.
Fairways kunne godt være i lidt bedre stand. Der er indimellem bare pletter med brunt ørkensand, men derimod er greens og greenområderne umanerligt flotte. Greens er meget ondulerede – og kan være vanskelige at tackle – men græsset er lækkert og overfladen er meget ensartet.


Sousse
Sousse er Tunesiens tredje største by med ca. 600.000 indbyggere. Den er udover at være en badeby også en moderne storby med shopping og er tilmed rig på masser af kulturoplevelser. Sousse blev grundlagt af fønikerne ca. år 900 f.kr.
Man kan besøge Medinaen i den gamle bydel, som er med på Unescos’s verdensarvsliste, den store moské som er et historisk levn fra 800-tallet samt bymusseet, der har en imponerende samling af flotte historiske mosaikker.

Greenfee
El Kantaoui golf course (18. huller i højsæson): ca. 500 kr.
Flamingo golf course (18. huller i højsæson): ca. 450 kr.

Forrige artikelToptracer Range afslører straks dine skæve slag
Næste artikelHvordan finder jeg den rigtige afstand til bolden?
Klaus Hybler
Klaus Hybler er en erfaren journalist og Klaus er ofte på farten når han dækker emner som rejser og baner, men Klaus tager ofte andre emner op, som berører golflivet i Danmark, om det så er i den enkelte klub eller på unions-niveau hos DGU.