I Cafe og Restaurant Tee-Time på Barløseborg Golf kan man nyde en rosévin, Nattergalen fra Frøkær Vingård. Den smager glimrende, og det er umuligt ikke at blive nysgerrig efter, hvad vingården i øvrigt laver, og hvordan den er havnet på Fyn. Det viser sig, at svaret på det sidste er, at restauranten er forpagtet af Vamdrup Hotel, og at det er det eneste sted uden for Vamdrup, man kan få den, men det kan du læse om herunder.

En avisartikel førte til, at Jens Graff kastede sig over vindyrkning efter at have haft kvæghold

Omkring 2000 blev Jens Graff træt af at have grise, får og køer på sin 2½ hektar store landejendom i Vamdrup, men han var usikker på, hvad han skulle finde på i stedet.

Jens Graff plejer sine druer på Frøkær Vingård

En helsidesartikel i Jyllands-Posten om en vingård ved Kolding satte tanker i gang, og i 2005 bestilte han fem forskellige druesorter i en planteskole.

Han valgte typerne ud fra beskrivelse af dem og ud fra deres navne, og derfor var det lidt tilfældigt, at han bl.a. bestilte rondo ved siden af fx bianca, men han blev hurtigt klogere, så i dag har han stadig solaris og har ved siden af kun Leon Melot, i alt ca. 2.500 stokke, men han planlægger i de kommende år at udvide til 6.000.

Klimaforskel

Klimaet er med dansk vin, for somrene bliver varmere, og det afgør størrelsen af høsten. I det dårligste år har udbyttet været 800 kg og i alle tiders bedste vinsommer, 2018, 6000 ton.



Masser af eksperimenter
Graff har kastet sig over alle de vintyper, han var nysgerrig efter at prøve: Hvid, rød, rosé, isvin, jordbær- og hyldeblomstvin, og han eksperimenterer med sammensætningen.

Her får han hjælp fra familien, der kan smage vinenes noter bedre, end han kan. Han er blandt dem, der kun kan smage, om en vin er god eller dårlig.

Daglig drift

Han klarer selv den daglige drift af vingården. Til høsten får han hjælp af gruppe pensionister, der betales med måltider og vin, og i den videre fremstilling hjælper hans kone og søn.

Han sælger kun til en enkelt hotelvært og i sin gårdbutik, siden han i 2014 blev godkendt som kommerciel vinavler.

Fuglenavne fra Kongeåen

Frøkær Vingårds vine vinder priser

Vinenes navne afspejler fuglelivet ved Kongeåen. Det tiltaler gæsterne og virker samtidig som turistreklame.

Svanen er en hvidvin. Hjejlen er en rødvin. Isfuglen er isvin. Nattergalen er en rosé. Rødben er en jordbærvin, og Vipstjert er en hyldeblomstvin.

Fuglene ses på etiketterne som skyggebilleder, så vinene kan ikke præsentere sig smukkere, og desuden vinder de præmier på de danske vinskuer

Vinsmagninger og Pintrip

I de to seneste somre, hvor få er taget på ferie i udlandet, har Graff modtaget et stort antal selskaber på op til 32 personer til vinsmagning: En lille med fortælling om vingårdens historie, rundvisning i vinmarkerne og smagsprøver på tre vine; samt en større med fem slags vin og lidt tapas ved siden af.

Autocampere kan overnatte på Frøkær Vingård med udsigt til vinmarkerne

Desuden er Frøkær Vingård tilmeldt Pintrip for autocampere, der kan bo 24 timer gratis med tilslutning for el, og erfaringen er, at de fleste vil have en vinsmagning og evt. lidt vin, der kun kan købes i Vamdrup, med sig videre.

Vil du i kontakt med Vamdrup Vingård, kan du gå ind på hjemmesiden http: froekaervingaard.dk

Denne artikels indhold er sponsoreret

Forrige artikelTirsdagsanekdoten ser på samarbejdet mellem PGA og European Tour
Næste artikelKamp om mange pladser på LET og PGA
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.