I mange år levede Sebastian Jensen et barskt liv på gaden og herberger – afhængig af sprut og stoffer. Men i dag er det golf, der fylder alt i hans liv.

Tekst og foto: Peter Bugge

Da Sebastian Jensen var en ung mand, elskede han at følge Thomas Bjørn og de andre danske golfstjerner på TV. Han drømte inderst inde om at blive som dem – men det var en umulig drøm, for han var fanget i et misbrug af både stoffer og alkohol.
Et misbrug, der skulle vare det meste af hans voksne liv. Men hvor afhængigheden tidligere var hans store handicap, udmåles det idag udelukkende på golfbanen, hvor han langt om længe udlever drømmen om spillet med den lille, hvide bold.

GOLFBLADET møder den sympatiske fynbo på terrassen ved Odense Golf Klub, der er blevet hans faste tilholdssted. Sidste år fik han nemlig endelig gjort noget ved ambitionerne om golf.
– Jeg arvede nogle penge efter min far, og så havde jeg pludselig muligheden. Så jeg cyklede herud en dag og ville gerne være medlem. Men jeg vidste ikke, hvad det indebar. Jeg har aldrig følt mig hjemme noget sted, har altid været lidt på flugt, når jeg kom ind i sociale fællesskaber, fortæller Sebastian Jensen, der nu tilbringer stort set alle weekender på golfbanen. Stofferne blev lagt på hylden for mere end fire år siden, og den sidste øl drukket for to måneder siden. Det eneste, han nu er afhængig af, er golf

Historien om Sebastian er historien om adoptivdrengen fra Sri Lanka, der kom til Danmark som treårig til en tilværelse i en pæn familie i Middelfart. Men Sebastian passede ikke ind.
– Mine søskende var perfekte, men jeg lavede altid ballade, satte sorte pletter på landkortet. Jeg ved ikke, om min mor skammede sig, men hun har været flov på mine vegne, fordi jeg ødelagde det pæne billede af familien, forklarer Sebastian, der som 19-årig flyttede til Odense, og rendte ind i de forkerte mennesker, der tog stoffer og levede det vilde liv.
– For første gang følte jeg, jeg kunne være ligeglad. Men det blev voldsommere og voldsommere, jeg har været i systemet med ambulatorier og behandlinger i 20 år. Og så får man svært ved at tro på, man kan komme videre. Men jeg lærte en sætning: Hvis man gør de samme ting, så sker der også de samme ting. Dvs, man skal ændre måden at tænke og være på. Og det hænger meget også godt sammen med golf. Hvis du vil være bedre, er der nogle ting, du skal ændre på. Sådan er det også som menneske, mener 46-årige Sebastian, der selv har ændret sig meget, efter han begyndte at spille golf.
– Jeg har været en meget sur og vred person – været bitter. Jeg anede jo ikke, at jeg også havde noget godt i mig. Men nu har jeg det rigtig godt, og er faldet godt til i golfklubben. Jeg hjælper blandt andet med kaniner – det er rigtig hyggeligt. Jeg har nok nemmere ved andre mennesker end mig selv. Der arbejder jeg meget mentalt – jeg har altid været en fejlfinder i livet, nu er det mere ”pyt”.

– Kan man sige, at golfspillet har reddet dig?

– Det synes jeg. Jeg er også villig til at investere alle mine penge og prioritere alt andet væk. Det ville jeg ikke have gjort i gamle dage. Og grunden til, at jeg stiller mig frem med min historie, er, at vi mennesker altid har et eller andet at slås med. Hvordan tør man erkende det overfor sig selv?, spørger Sebastian, der er uddannet pædagog og i dag arbejder med demente i Odense Kommune.

– Men hvad er det så, golfspillet kan?
– Sætte fokus på, at der faktisk er plads til de fleste mennesker. At man kan forbedre sig – både med golf, men også som menneske. Og lære at sætte sig selv lidt i baggrunden, at det også handler om andre mennesker. Og for mig handler det også lidt om perfektionisme, fortæller Sebastian, der på lidt under et år har spillet sig ned i handicap 29,9

Han har forsøgt sig med golf før nu. I 2012 blev han for første gang ædru og tegnede et prøvemedlemsskab i golfklubben. Ikke mindst for at bevise noget overfor sin golfspillende far, der havde sagt, at han nok aldrig ville blive golfspiller med den livsstil. Men prisen gjorde, at det ikke blev til noget dengang. Sebastian røg tilbage i sit misbrug, og mistede kontakten med faderen. De nåede dog at blive genforenet, inden han døde sidste år.

– Hvad ville han tænke, hvis han så dig i dag?
– Han ville være stolt. Hver gang, jeg er herude, er der næsten altid en sommerfugl omkring mig. Jeg ser det som symbol på, at min far holder øje med mig. Og når der er to, er det både min mor og far….

– Når jeg kan spille golf, så kan alle spille golf, mener Sebastian Jensen.

46-årige Sebastian Jensen har totalt ændret livsstil, efter han begyndte at spille golf.

Forrige artikelGode danske placeringer i Schweiz og Sverige
Næste artikelGolfbladet – September 2022