Läckö GK på Kållandsö i Vänern er velduftende, afvekslende, naturskøn og har et specielt greenfee-medlemskab

20 km nord for Lidköping ligger nord for spidsen af Kållands Härad Vänerns næststørste ø, Kållandsö, som man når over Ullersbro. Det sker ad små naturskønne veje, som golfspilleren følger til Läckö Golfklubb.
Når man går fra parkeringspladsen til klubhuset, åbner naturen sig ud mod en saftig eng med klipper, søer, klynger af træer, ikke mindst urgamle egetræer, her og der små eller større huse i svenskrødt, og man får en ubetvingelig lyst til at komme ud og prøve kræfter med den velholdte bane.

Stolt formand
Det er en følelse, man deler med mange. Først og fremmest de 760 medlemmer, men også de mange sommerhusgæster, der benytter sig af det særlige greenfee-medlemskab til 2.400 SEK (normalt kontingent 5.500), så de kan spille i sommersæsonen.
Desuden de op til 8.000 greenfeespillere, der årligt gæster Läckö, og af hvilke usædvanligt mange kommer tilbage, fortæller klubbens formand. Greger Ulleryd, som stolt fortæller om sin bane.
– Vi får stor ros for banen. Vi har fået en ny greenkeeper, som har hævet niveauet meget, og han har ikke mindre end seks sæsonarbejdere til at hjælpe sig.
– Vänern giver os mulighed for at vande efter behov, og det var ikke mindst vigtigt i 2018, der var usædvanligt tør. Søen har desuden et varmere klima og end omgivelserne og sammen med Gotland flest solskinstimer i Sverige, så vi kan holde åbent længere end de fleste andre klubber, Vores sæson går fra marts-april til ind i november.

Flere nordmænd end danskere
Der har været nok at kæmpe med for klubben, der få år efter sin stiftelse måtte igennem en konkurs, før den blev etableret, men som nu fungerer fint.
– Vi samarbejder bl.a. med Lidköping Bandy, der er svenske mestre, og vi afholder årligt en sommerlejr for unge. Desuden tiltrækker vi golfinteresserede turister i stort tal, for Kållandsö har så mange attraktioner: Slottet, fiskerlejet, skærgården og den natur, som man bl.a. kan nyde på to vandringsstier.
Ulleryd fortæller, at omkring en fjerdedel af greenfeegæsterne har kort til Golfa Runt Vänern, og at der er en del spillere fra resten af Skandinavien. Indtil videre flere fra Norge end fra Danmark, men det må gerne ændre sig.

Afvekslende bane
Banen har to sæt teesteder, gul 5944 m og rød 4908 m. Den er flad og let at gå, men man kommer mange steder til at gå et pænt stykke mellem hullerne, som naturen har bestemt forløbet af. Hul 1-9 er en del kortere end 10-18, og halvvejs ligger et halfwayhouse neden for klubhuset, så man kan fouragere eller få noget at drikke uden at skulle op i restauranten. Den skal man til gengæld nyde udsigten fra efter runden.
På begge de to nihuls-sløjfer spiller man rundt om skovklædte klippepartier i engdrag med søer og mange lumske vandløb. Fairways er velholdte og brede og greens perfekte, mens der ikke ofres større arbejde på de forholdsvis få bunkers. Skulle man komme uden for fairway er græsset forholdsvis ubarmhjertigt, men det kræver meget skæve slag at nå derud.
Alligevel er banen en større udfordring, end det umiddelbart ser ud til. Hul 4, index 1, er et godt eksempel. Med 497/398 m er det banens længste, og man skal tage sig i agt for sø og siv i højre, et vandløb på tværs af fairway, hvorefter klipper og bunkers omgiver green.
Hul 17 er betagende med en onduleret fairway og en eleveret green med to bunkers og et drilsk egetræ i spil.
Banen har fire par-3-huller, de tre på for-9. Med en længde på 119/175 m fra gul og 95/103 m fra rød kan man koncentrere sig om de tekniske udfordringer.
Tager man golfturen rundt om Vänern, er Läckö god at have med på programmet.

Forrige artikelMin kone fik en gladere mand
Næste artikelDen femte major står for døren
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.