Tilfælde kan være utroligt givtige. I 2010 drømte frugtavler Jens Skovgaard i sin plantage ved Randers om at forvandle de skønne, syrlige danske æbler til vin.

x-default Jens Wognsen
Jens Skovgaard, Cold Hand Winery

En dag lækkede en dunk frossen æblemost i en fryser, og den ’undslupne’ sirup satte gang i tankerne. Han allierede sig med en anden frugtavler, Flemming Villebro, og så gik det stærkt i det, der hurtigt blev navngivet Cold Hand Winery.

Det sydede og gærede

Der blev eksperimenteret. Det gærede og boblede i deres hoveder og hjerter og snart også i vineriets højloftede produktionshal. At producere nogle af verdens bedste frugtvine er en fantastisk fornøjelse, som parret var sikre på, at de ville kunne gøre ved at holde fingrene fra fremmede frugter, der bliver til bedre vine andre steder i verden. I stedet satte de alle kræfter ind på de danske frugter og bær, som er allerbedst lige præcis dér, hvor de bor. Sensommerdøgnets temperaturudsving giver den helt særlige nordiske syreprofil, som er både ren, frisk, aromatisk og guld værd.

Et arbejdende værksted

Cold Hand Winery er et arbejdende værksted, hvor der eksperimenteres på livet løs for at finde præcis de toner og noter, som gør vinen konkurrencedygtig over for verdens bedste frugtvine. Vin på æbler, pærer, kirsebær, solbær, ribs, rabarber, kvæder, blommer og brombær.

Kryo betyder kulde, og pointen i alle vineriets æble-, pære-, og kvædeis-vine er en metode, som i dén grad giver kolde hænder: kryokoncentration. Straks efter høst presses frugterne, og mosten fryses. Den optøs siden udendørs ved minusgrader, hvor frosten binder vandet, mens sukker, syre, aroma og farve drypper af som tyk, rå sirup. De gyldne dråber laves derefter til frugtvin med en helt speciel nordisk syreprofil og aroma. Frisk, frugtig og ren.

Besøg Cold Hand Winery

Når man i dag besøger vineriet til vinsmagning, brunch, middag, kokketræf med stjernekokken Rasmus Munk eller i den kommende tid julefrokoster, åbnes alle sanser; man overvældes af værternes fortælleglæde, og vil man ikke køre hjem, er der mulighed for overnatning.

Grupper på 12 eller flere kan få eget arrangement, perfekt for golfklubbers klubber i klubben eller andre forsamlinger. Læs mere på https://www.coldhandwinery.dk/

Denne artikels indhold er sponsoreret

Forrige artikelTirsdagsanekdoten om danske vingårde og deres produkter
Næste artikelGymnasielærer skiftede til sommelier og vinimportør
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.