Den alvorligt scleroseramte Erik Kolmos har spillet samtlige Danmarks 189 klubber i en imponerende kamp med tiden, og han fortsætter ufortrødent som et forbillede for alle handikappede, så længe han kan

Det meste af d. 31. juli regnede det trøstesløst, men det blev alligevel en livsbekræftende festdag, for fynboen Erik Kolmos vandt et væddemål, som krævede, at han udførte en næsten umenneskelig præstation.

Væddemålet indgik han med den i Canada bosiddende tidligere elev på efterskolen Hjemly, Lars Bendtsen, direktør for AC883 Nordic Trade Services, og det krævede, at Kolmos inden udgangen af 2019 skulle have spillet samtlige 189 danske klubber.
Bendtsen huskede, at Kolmos lokkede sine elever til fysiske præstationer med usædvanlige væddemål: De skulle gøre noget svært, og så ville han kvittere med at løbe 5 km eller tage 30 armbøjninger. Derfor var det logisk at sætte ham et mål gennem et væddemål.

231 baner
Det kunststykke færdiggjorde han på Fredensborg GK i en firebold med sin kone Inge, Lars Bendtsen og Andreas Hartø, og regnen stoppede meget passende før de allersidste huller på 231 baner, af hvilke han har spillet nogle et tocifret antal gange.

At der kun er 189 klubber, men 231 baner, skyldes, at mange klubber har flere baner eller sløjfer, og der er desuden et antal pay&play-baner, og de er alle sammen blevet besejret. Der mangler stadig nogle få af de private baner, men dem snupper han i det kommende års tid.

Ikke alle lige overbevisende. Det siger sig selv, at når man knap kan gå, er meget bakkede baner meget svære. Selv peger han på Birkemose som den hårdeste og Ebeltoft som simpelthen farlig, når man har handikap.
– Tilmed spillede jeg banen alene, og min ombyggede firehjuls minicrosser gik i stå på en bakke, så jeg måtte bugsere mig ud og skubbe, fortæller Kolmos, der også beretter om sine stigende problemer, efterhånden som sygdommen forværres.
– Det bliver sværere og sværere at holde balancen, også i buggy, og jeg er styrtet 7-8 gange i år.

Oplevelser landet rundt
GOLFBLADET inviterede Kolmos på frokost i Odense GK, hvor han er medlem, og hvor en samtale er en sejtrækker, fordi der hele tiden kommer venner forbi, der skal lykønske.
For et år siden manglede han at spille 70 baner, og da han bekendtgjorde det på Facebook, blev det delt mere end 5000 gange. Mere end 2000 kommenterede, ikke mindst gamle elever fra efterskolen samt ski- eller badmintonspillere.

Han fik invitation til at spille flertallet af de resterende baner gratis, mange inklusive gratis buggy. Siden har han i sin handikapbil bl.a. kørt mere end 19.000 km og krydset Storebælt 19 gange.

Minder
– En gammel elev inviterede mig til Ærø sammen med to andre elever. Jeg skulle bare møde dem på kajen i Svendborg. Så stod de for resten.
– I Værebro inviterede en pige blandt mine tidligere elever, selv om hun ikke spillede golf, men det gjorde hendes forældre.
– Mølleåen spillede jeg, inviteret af en gammel badmintonelev. Det samme var tilfældet i Sæby, og på Holmsland Klit spillede jeg en 9-huls-sløjfe dagen før, den skulle pløjes op.

Bane nr. 100 var Aalborg, hvor jeg bl.a. spillede med den tidligere landsholdsspiller i fodbold, Jes Høgh, som spiller handikapgolf efter en blodprop.
På få dage spillede han baner på øerne Bornholm, Sejerø og Læsø. Det kostede kræfter.
Han hyggede sig gevaldigt med Jan Linnebjerg på Pyrus-nissens egen bane i Ølstykke, og i Sandager var han inviteret til at bo i præstegården og spillede sin runde med sognepræsten.
På de fleste baner har Kolmos scoret 20-30 point, meget afhængigt af de fysiske krav. Minimum har været 19, maksimum 37.

Handikapforhold
Kolmos undrer sig over, at man på mange baner ikke vil tillade handikappede at køre helt hen til forklædet på greens i deres buggy. En ting, der fx forhindrer, at Great Northern bliver handikapcertificeret.
– I Canada sætter man et blåt flag på en buggy, som køres af en svært handikappet. Utroligt, at det ikke har slået an i Danmark, selv om jeg har nævnt det i mange klubber, undrer Kolmos sig.

Han mener også, at mange baner er alt for dyre for handikappede, der ikke får en krones rabat – til forskel fra Hørsholm, hvor handikappede med Medical Pass spiller gratis.

Fremtiden
Aktiviteterne bliver mere og mere anstrengende og farlige, og smerterne er ind imellem næsten uudholdelige for Kolmos, som først vil stoppe den dag, det er totalt umuligt for ham at komme rundt på banen.
– Mit faste mantra er, at jeg håber, jeg også kan spille næste år. Foreløbig skal jeg spille DM i paragolf midt i september.

Forrige artikelNicolai Højgaard nr. 2 i KLM Open – torsdags round up
Næste artikelDGUs bagvagt
Svend Novrup
Som mangeårig golfjournalist har Svend Novrup pulsen på livet i golfklubberne. Svend dækker golfturneringer i ind- og udland, og dækker også rejser og baner. Svend elsker historien bag alle emner, og er leveringsdygtig i spændende historiske artikler.